TZ
3. 5. 2024 15:09 − 5317× − 1

Střídání generací v Duck Racingu

Po deseti letech strávených v motokáře při závodech po celé Evropě se Petr Kačírek jr. při Rallysprintu Kopná poprvé postaví na start rallyové soutěže.

Na sedadlo spolujezdce vedle mladého ,,Kačera,, usedne zkušený Petr Černohorský. Po několikaměsíčním tréninku, testování a celkové přípravě pod vedením právě Petra spolu s Honzou Černým, tak začíná soutěžní kariéra 17-letého závodníka, který se kromě motorsportu věnuje golfu, hře na piáno a studuje na závodního inženýra…

V motokárách začínal v 7 letech a přes easykarty, kde v roce 2021 vyhrál celkově třídu easykart 100, závodil a stále závodí s motokárou od MS Kartu ve třídě KZ v domácím a německém šampionátu. Samozřejmě po několika testech se soutěžním Peugeotem 208 R2, se kterým by měl odjet celou letošní Rallysprinsérii, mu připadá motokára jako dětské závodění a nejradši by rovnou vyrazil do světa. Ale všechno má svůj čas, je třeba jít step by step a v motokáře zůstává i nadále.

Otec Petra juniora, Petr Kačírek, je naším služebně nejstarším okruhovým jezdcem a za volantem Audi R8 GT3 začíná letos svojí 33. sezónu. Od roku 2010 se věnuje zároveň i soutěžím kde za volantem Subaru Imprezy resp. Škody Fabie R5 absolvoval za těch 14 let kromě českého šampionátu i soutěže na Arabském poloostrově či v Mexiku. K premiéře svého syna říká: ,,Péťa samozřejmě doslova od narození jezdí se mnou na všechny závody, jak okruhové tak i rallyové a byl opravdu odkojen motorsportem. Když začal před deseti lety jezdit motokáry, brali jsme to jako logické vyústění jeho záliby pro motorsport. V tu dobu jsem byl přesvědčený, že jeho další cesta v dospělosti povede na okruhy, kde já osobně působím velmi dlouho, znám všechny tratě a mohu mu předat všechny zkušenosti a data nasbírané za více než 30 let. Jenže tátové plánují a děti mění. Několikrát jsem ho v posledních letech svezl v naší Fabii R5 a když jsem viděl v jeho tváři tu radost a nadšení z rallyového auta, pochopil jsem, že jeho cesta z motokár bude asi směřovat trochu vedle od okruhů. Vloni na podzim tak padlo rozhodnutí, že mě na okruzích nechá samotného a pustíme se do přípravy auta a týmu lidí pro jeho vstup do rally. Rozhodli jsme se od začátku vše dělat správně a zodpovědně a k tomu je potřeba kromě kvalitního vozu mnoho neméně kvalitních lidí. Za dlouhá leta spolupráce s Pavlem Janoušek a Honzou Kubíčkem jsem o přípravu Peugeota neměl vůbec obavy a věděl jsem, že Péťa bude mít auto připravené naprosto top. Horší bylo najít správného spolujezdce a řidičského mentora. Já mám sice v rally něco odjeto, ale přeci jen… Pro okruhové závodění bych si věřil, že budu pro mladýho to nejlepší, ale v rally to chtělo někoho z absolutní špičky. Jako vždy pomohla trochu náhoda. O Filipa Kohna, který dnes už brázdí světové soutěže, se na začátku jeho kariéry staral Honza Černý, který několikrát jel v našem týmu s Fabií a velmi dobře se známe. Od něho jsem dostal doporučení, že bych mohl zkusit oslovit Petra Černohorského. Slovo dalo slovo a po několika schůzkách a představení si budoucích plánů, jsme si s Petrem a vlastně i s Honzou plácli na to, že se pokusíme tomu klukovi v rally začátcích pomoc. Jsem jim za to vděčný a vážím si toho, že si krátí svůj osobní čas kvůli mému synovi.,,"

Na Kopné tedy startuje pomalé střídání generací v našem Duck Racing Teamu, a i když se Petr otec ještě do závodnického důchodu nechystá, přeci jen se postupně bude celý tým více zaměřovat na Petra syna, jehož cílem a snem samozřejmě je se jednou postavit na start závodu MS s vozem specifikace R5. Podmínky jsou pro něj nastaveny tak, že pokud on ke všemu přistoupí správně, jeho sen se v příštích letech třeba splní.

Komentářů celkem: 1
3. 5. 2024 18:481
0 0
Přidám video ze včerejšího testu: https://youtu.be/-TtexePAkrg
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!