8. 4. 2024 18:43 − 5357× − 6

Milá federace, píšeme Ti…

Srdečný dopis tří továrních stájí dorazil do pařížského sídla mezinárodní automobilové federace.

Milá federace, jménem našich tří továrních stájí, jediných, které Ti ještě ve světovém šampionátu v rally zbyly, Ti píšeme a žádáme o velkou prosbu. Na to, když jsme s Tvojí pracovní skupinou zabývající se budoucností WRC řešili změnu technických pravidel, okamžitě zapomeň. Jari-Matti a Cyril Ti jasně říkali, že si za vyjmutím hybridního ústrojí představují opravdu jen vyjmutí hybridního ústrojí. Vůbec se nám nelíbí, že bude těch změn víc. Na tom jsme se přece nedomluvili. A že by naše drahé vozy měly přijít o výkonnostní výhodu a stát se tak terčem posilněných Rally2, to už si z nás snad děláš legraci. My jsme do jejich vývoje nasypali milióny, měli jsme přislíbeno jejich pokračování až do konce roku 2026, a teď se to má na poslední dvě sezóny změnit?! To zase máme sypat další milióny do testování aut s upravenou aerodynamikou, jiným restriktorem a jiným rozdělením hmotnosti kvůli absenci hybridu. A pak se nechat porážet nějakou Lancií, o které několik desítek let nikdo nic neslyšel? Tak to tedy ne. Jestli nás chceš mít dál v mistrovství, tak nám tedy pěkně půjdeš na ruku. Jinou možnost stejně nemáš.

Se srdečným pozdravem

Ford, Hyundai a Toyota

Text výše ilustrovaného imaginárního dopisu nemá s tím skutečným nic společného. Jeho přesný obsah skutečně neznáme. Dá se však předpokládat, že půjde právě o tyto myšlenky a přání továrních stájí. Když před měsícem pracovní skupina WRC přišla s návrhem změn technických pravidel platných pro elitní kategorii mistrovství světa od příští sezóny, vyvolalo to pořádné tsunami různých emocí, názorů a výtek. I když měly být tyto úpravy s trojicí továrních stájí konzultovány, zřejmě došlo k určitému nepochopení. Jari-Matti Latvala upozorňoval na to, že i když základem zůstanou současná auta, stejně se kvůli jejich úpravám nevyhnou velkým testům a designování, což si samozřejmě vyžádá pořádnou porci financí. Toyota se přitom už na testování před Croatia Rally objevila s menším zadním křídlem ve stylu své Rally2 a ucpanými chladícími otvory, které při absenci hybridní jednotky nebudou vůbec potřeba.

Naopak M-Sport na těch samých testech představil novou verzi zadního křídla. S tím však budou moct Pumy odjezdit jen zbylých deset soutěží letošní sezóny. A pak je tu ještě Hyundai, který má v garáži rozestavěnou novou i20 N Rally1, kterou chtěl příští rok nasadit. Právě tovární tým korejské značky je v kritice pravidel nejhlasitější. Což do značné míry souvisí s osobou jejich nového šéfa Cyrila Abiteboula. Ten pochází ze světa Formule 1, kde je lobby a politika nedílnou součástí tohoto šampionátu a bez ní uspět prakticky nejde. Svádět ale nekonkurenceschopnost své současné techniky na nová pravidla není úplně fér. Za to, že vývoj jejich současné Rally1 probíhal tak nešťastně, jak probíhal, FIA úplně nemůže. A koneckonců nové auto nasadit mohou a naopak mohou využít výhodu v tom, že jej rovnou mohou testovat podle upravených regulí.

Federace se dostala do prekérní situace, kdy bude muset balancovat mezi zájmy tří současných továrních stájí a zároveň nalákat k účasti nové značky. Pokud s pravidly nic neudělají, další dvě sezóny nic víc než Pumy, Yarise a i20 v královské kategorii neuvidíme. Teď jim však tato trojice společným dopisem dala nůž na krk. V Paříži budou muset volit mezi menším a větším zlem. Mohou vůbec počítat s tím, že když trojici vyhoví, tak celá trojice absolvuje celý zbytek homologačního cyklu, tedy sezóny 2025 a 2026? M-Sport neustále balancuje na hraně kvůli finančním problémům a Hyundai je silně závislý na korporátních rozhodnutích z korejské centrály. A odtud může přijít stopka dříve, než zaschne známka na pomyslném dopise do centrály FIA. Na druhé straně se může federaci podařit nalákat nové týmy v čele se skupinou Stellantis. Ta může naskočit nejen s vylepšenou verzí své Rally2 od Citroenu, ale třeba i se vzpomínanou italskou značkou Lancia. Tu čeká pořádný restart a už se oficiálně zajímá o návrat do rallysportu.

Tak teď co s tím? Nějaké náznaky nám určitě přinese úterní zasedání WRC komise, které se ponese pod tíhou čerstvé žádosti triumvirátu světových stájí.

Komentářů celkem: 6
8. 4. 2024 18:531
2 0
Díky bohu za to, že ten nesmyslnej hybrid zrušili. Mnoho výrobců vozů RALLY2 ušetřilo spoustu šedin a hlavně spoustu milionů eur za vývoj. Ruku na srdce, stejně si myslím že dřív nebo později bude královská třída vozy RALLY2+ a pokud nepřestane FIA vymýšlet podobné kraviny, budou ubývat značky i tam ...
9. 4. 2024 06:442
1 0
Jestli jsem to správně pochopil tak těm třem automobilkám to v podstatě vyhovuje,ta nekonkurence.
9. 4. 2024 14:173
1 1
Fila67: podle mě jim spíš nevyhovují neustálé nesmyslné a nepředvídatelné změny v pravildech pro stavbu vozů.
9. 4. 2024 14:384
2 0
Jisteze jim vyhovuje minimalni konkurence pri pomerne velky popularite. Nejdulezitejsi je totiz vyhrat. A vypadat u toho dobre.
9. 4. 2024 18:065
0 0
Tak som nad tým rozmýšľal, že čo by bolo pre rally najlepšie teraz aj pre WRC najvyššiu ligu a tak som došiel k záveru, že pre počet zvýšenia značiek v najvyššej lige by bolo asi najlepšie momentálne sa uberať cestou rally 2+, inak to nevidím a to som veľký fanúšik súčasných rally 1. Rally 2 ani zďaleka nie je tak divácky atraktívne ako rally 1. Najusmevnejsie ale je ako sa všetci dušovali vo FIA, že hybridy prinesú viac značiek vo WRC a nič sa z toho nestalo.
9. 4. 2024 18:376
0 0
Původně napsal Kenny_pce
Jisteze jim vyhovuje minimalni konkurence pri pomerne velky popularite. Nejdulezitejsi je totiz vyhrat. A vypadat u toho dobre.
Hm,je to smutné,ale je to tak.Bohuzel pro nás fanoušky.Nevadi, přesuneme pozornost na ERC a český mistrák.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!