Druhé italské vítězství Toyoty

Skvěle obsazenou druhou soutěží odehrávající se v regionu Piemonte pokračoval prvoligový italský šampionát.

Jeho březnový start nenabídnul nic nového pod sluncem, když si pro další triumf dojel v Rally Il Ciocco e Valle del Serchio mistr posledních dvou sezón Andrea Crugnola. Giandomenico Basso získal pro letošní rok nové angažmá. Po velezkušeném několikanásobném mistrovi Itálie a Evropy sáhnuli u nově vzniklé oficiální italské stáje Toyoty. Padesátiletý jezdec se jim odměnil hned při debutu druhým místem. Na prohánění suverénního Crugnoly to ale v první rally moc nevypadalo, zaostal za ním skoro o půl minuty. Na stupně vítězů se k oběma několikanásobným mistrům Itálie postavil Simone Campedelli. Bývalý juniorský mistr své rodné země se po evropském programu vrátil na domácí scénu a rád by už konečně vybojoval svůj první absolutní italský titul. K tomu mu má dopomáhat nejnovější technika z Mladé Boleslavi. Na titul letos hodlá doma útočit i Andrea Nucita, který dostal důvěru u Hyundaie. V úvodní rally se umístil hned pod stupni vítězů, ale už na kvalifikační zkoušce, kterou dokončil s vylomeným kolem, ukázal, že jeho hlavním limitem bude vlastní temperament.

Horkokrevnost rodákovi ze Sicílie rozhodně nechybí. A nechybí mu ani rychlost. V kvalifikační zkoušce #RA Rally Regione Piemonte se umístil hned za opět vítězným Crugnolou. Druhým časem rozjel i hlavní část rally a po kratičké páteční etapě se držel na třetím místě. Bohužel hned v sobotu ráno Nucita svůj Hyundai neukočíroval a po několika kotrmelcích zůstal ve vinici. Osudným se mu stal horizont, na který vjel příliš rychle a po dopadu již nedokázal zabránit nárazu do zídky. O největší pozornost se ale na severu Itálie na tratích, na které v devadesátých letech zavítala během Rally Sanremo i světová špička, postaral jiný pilot Hyundaie. V rámci ostrého testování před Croatia Rally sem vyrazil Andreas Mikkelsen a diváky bavil se svou silnou raketou Hyundai i20 N Rally1. Jako test před Chorvatskem italskou rally pojmul i Nicolas Ciamin. Francouz se zbrusu novou i20 N Rally2 vybavenou technickými vylepšeními zpočátku překvapoval nekonkurenceschopností. V průběhu hlavní sobotní etapy ale nastavení nového auta vychytal a rally zakončil dvojicí vyhraných zkoušek. Taková rychlost už vypadá lépe a dává naději, že by se Rally2 z Alzenau mohla stát důstojným soupeřem pro konkurenci. Ciamin se posunul na páté místo, ale po závěrečné zkoušce odevzdal jízdní výkaz.

Na závěrečné páteční zkoušce dokázal získat první dílčí vítězství s novou Toyotou Basso a triumf zopakoval i v sobotu hned ráno. Náskok vedoucího Crugnoly se tím smrsknul na devět desetin. Během dalších dvou testů ale Basso inkasoval jedenáct sekund a mohl začít naděje na porážku konkurenta s Citroenem zahánět. V šestém testu ale ztratil hlavně kvůli zpomalení u nehody, při které shořela Bottarelliho Škoda Fabia Rally2 evo. V sedmém testu pak došlo k něčemu, co asi nikdo nečekal. Když měl projet vedoucí rudý Citroen, nic se nedělo. Crugnola chyboval, vyjel z trati a do cíle zkoušky se pak dostal s tříminutovým zpožděním. To v nabitém italském poli znamenalo propad do čtvrté desítky a ztrátu nadějí na body. Vedení se tak ujal Basso. Hned za zády měl ale nejrychlejšího z hostujících jezdců Stéphana Lefebvra. Francouz v pátek bojoval s pop-off ventilem a ztrácel. V sedmé zkoušce zaznamenal první nejrychlejší čas a posunul se 2,3 sekundy za vedoucího Bassa. Kromě vítězství se v poslední sekci bojovalo i o třetí příčku. Ze čtveřice jezdců Škody ale do cíle dorazili bez potíží jen dva. Roberto Daprá zaparkoval svou Fabii Rally2 evo na čtvrt hodiny ve stejném místě jako v prvním průjezdu Crugnola. Boštjan Avbelj držel třetí místo před posledním testem o půl sekundy, ale také chyboval. Po havárii musel Fabii RS Rally2 odstavit. Na stupně vítězů se díky tomu v úplném závěru dostal Campedelli. Basso v prvních dvou zkouškách závěrečné sekce navýšil náskok na francouzského soupeře a v té poslední si mohl dovolit taktizovat a zajet o deset vteřin pomalejší čas než její vítěz. Toyota po vítězství v italském šotolinovém mistrovství slaví i první triumf v hlavním mistrovství. Basso se díky tomu ujímá vedení průběžného hodnocení.

Stav šampionátu: 1. Basso 27, 2. Campedelli 23, 3. Crugnola 19

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!