Ondřej Plšek - eWRC.cz
1. 2. 2009 15:22 − 3353× − 49

Sebastien Loeb vítězem Irské rally

Letošní Irská rally dopadla podle očekávání, nadvládu Sebastiena Loeba nikdo ani v nejmenším neohrozil.

Vítězem letošní Irské rally se stal Sebastien Loeb. Pětinásobný mistr světa až na první rychlostní zkoušku celé soutěži dominoval a v cíli tak měl na druhého Daniho Sorda poklidný náskok minuty a půl. Francouz zaváhal jen v první zkoušce celé rally, kdy od Jari-Matti Latvaly dostal neuvěřitelných 42 sekund, pak ale Fin chyboval, Sebastien začal vyhrávat jeden měřený test za druhým a rychle začal všem ostatním ujíždět. Dnes pak Sebastien své vedení již jen kontroloval a bez větších obtíží si připsal své 48. vítězství v MS. "Byla to velmi těžká soutěž," shrnul své pocity v cíli Loeb. "Jsem velmi rád, že si odsud odvážím deset bodů. Tak to klidně může pokračovat."

Velmi dobrý výsledek Citroenu podtrhnul druhým místem Dani Sordo. S přehledem kryl své jedničce záda a zopakoval tak své umístění z roku 2007, kdy na úvodním podniku šampionátu skončil taktéž druhý. O půl minuty za Španělem dojel do cíle Mikko Hirvonen. Finský jezdec sice během poslední etapy vyhrál čtyři rychlostní zkoušky, ale na Sorda to už nestačilo. "Samozřejmě jsem doufal, že budu schopen bojovat se Sordem, ale třeba se to povede příště. Nyní je na řadě Norsko a už se nemohu dočkat startu. Tam to určitě bude vypadat jinak," dodal Hirvonen.

Zajímavý byl v neděli boj o čtvrté místo. Již na první rychlostní zkoušce dne se na tuto příčku posunul Chris Atkinson, který tak Henninga Solberga odsunul na páté místo. Australan ale v předposlední rychlostní zkoušce chvíli po startu chyboval, vylétnul z trati a na staršího bratra slavnějšího Pettera ztratil minutu a dvacet sekund. Přesto byl Atkinson v cíli spokojen: "Vůz je fantastický. Jen nyní musím sehnat další peníze," shrnul soutěž Chris Atkinson. Henning Solberg tak zaznamenal svoje vůbec nejlepší umístění v MS na zpevněném povrchu, dosud totiž na asfaltu bodoval jen jednou a to minulý rok sedmým místem v Německu. Jeho ztráta na vítězného Loeba ale činí více než šest a půl minuty.

Navzdory ztrátě času na RZ18 byl v Irsku nejlepším jezdcem týmu Citroen Junior právě Chris Atkinson, který si z Irské rally odváží čtyři body za páté místo. Nejlepšího výsledku v mistrovství světa pak dosáhnul jeho týmový kolega Sebastien Ogier, který minulý týden vyhrál Rally Monte Carlo a v Irsku dojel šestý. Jeho celkový čas byl ale o skoro jedenáct minut pomalejší než čas vítěze. Přesto byl ale Ogier rychlejší než v MS mnohem zkušenější Matthew Wilson, který před začátkem soutěže hovořil o tom, že by se letos rád více přiblížil špičce MS. Po Irsku zatím o tomto posunu nemůže být ani řeč.

Poslední bod si na Irské rally zajistila trojka továrního týmu Ford Khalid Al-Qassimi. Sice ztratil přes čtrnáct minut, ale díky slabšímu startovnímu poli a výpadkům jiných jezdců si tak na své konto připsal vůbec úplně první bod v mistrovství světa.

V JWRC se perfektní start do sezóny povedl Němci Burkartovi. V novém týmu a s novým vozem rovnou vyhrál a mohl tak slavit první vítězství v JWRC. Druhý dojel Martin Prokop a připíše si tak osm bodů do juniorského hodnocení. Třetí Ital Bertolloti byl o devět minut pomalejší než Burkart.

Letošní ročník Irské rally tak příliš napínavou podívanou nenabídnul a k celkové úrovni soutěže nepřispěl ani počet posádek, když do cíle dojelo jen 28 z nich.

Irská rally po RZ19
1.Sebastien LoebCitroen C4 WRC2:48:25,7
2.Dani SordoCitroen C4 WRC+1:27,9
3.Mikko HirvonenFord Focus RS WRC+2:07,8
4.Henning SolbergFord Focus RS WRC+6:32,4
5.Chris AtkinsonCitroen C4 WRC+7:51,9
6.Sebastien OgierCitroen C4 WRC+10:44,0
7.Matthew WilsonFord Focus RS WRC+11:23,8
8.Khalid Al-QassimiFord Focus RS WRC+14:07,9

Kompletní výsledky Irské rally včetně JWRC jsou k zde.

Komentářů celkem: 49
1. 2. 2009 21:2941
0 0
Šampionát jednoho muže a dvou značek... . Snad to bude příště zajímavější.
1. 2. 2009 21:3042
0 0
tak už jsem zažil zajímavější rally, ale zase že bych chtěl přestat MS sledovat, to ani náhodou. Naopak mě zajímá, kdy někdo sesadí Loeba z trůnu (a samozřejmě, jak to půjde Prokopovi a jiným našim) , nebo jestli odejde jako Kingsmajlík. Srovnávat MS a IRC je zcestné, najdu si argumenty pro a proti podle toho, co se mi bude hodit. Třeba, že jedním z promotérů IRC je Eurosport a proto je IRC víc vidět - však podobně jako Monte se už mohla natočit dávno nějaká jiná rally MS - koneckonců v roce 1999 byl pokus o zvláštní bodování RZ na Korzice a tam to bylo taky live. Než věčně porovnávat, buďme rádi, že jsou tu seriály dva a máme víc, co sledovat...
1. 2. 2009 23:0543
0 0
Sebe,už toho nechsmajlíksmajlík
2. 2. 2009 09:1144
0 0
Už jednou jsem to někam psal... Osobně mám strach z konkurování IRC kolotoči WRC. Protože jakmile ta neschopná banda z FIA zjistí, že "něco", ať už cokoliv funguje, okamžitě to zničí smajlík
2. 2. 2009 10:2345
0 0
Při vší úctě k Sebastienu Loebovi, už mne to začíná, vlastně již dříve začalo ta světová rally nudit!.....vítězem se stává Loeb,Loeb nakročil k šestému titulu, prostě už první závod a jasnačka Loeb!Prostě příšerná nuda.Žádná konkurence!Opět při vší úctě k Loebovi(je to opravdu pan jezdec), ale má to nyní snažší,ať se předvede i v IRC!Neříkám, že to tam nevyhraje, ale mnohem více se zapotí a je větší pravděbodobnost, že udělá chybu!Kdesi jsem četl, že Loeb končí pokud skončí WRC....nezdá se mi to fér!Je jasné, že nyní se do mne budou navážet zastánci WRCÉČEK!Ale ať, je to prostě můj pocit....
2. 2. 2009 13:3046
0 0
sorry za offtopic, ale mě zase překvapil komentář na eurosportu, kde "znalec" udělal z Al Quassimiho úspěšného asijského jezdce. To už kurva v tomto státě není nikdo, kdy by to tam byl schopný podat tak, aby se půlka národa u toho nenasrala? Prý tady na ewrc někde ten "znalec" působí a diskutuje, tak doufám, že si to přečte... jinak jak bylo v týdnu na Eurosportu o Loebovi, tak tam zase prohlásil, že to byl na NZ2007 nádherný závod, protože Gronholm a Loeb měli stejnou techniku. Pak je tada si i moje auto srovnatelná technika s WRC, protože globálně je to AUTO. Ale pokud nepozná FORD od CITROENU, tak by měl aspoň říct, že jeden měl auto do modra a druhý dočervena. Já bych se u redakce přimlouval za to, že by se mělo založit téma a tam sepisovat všechny "perličky" tohoto pána smajlíksmajlík
2. 2. 2009 13:3847
0 0
Mickey.nj: To teda nevím jestli by se zapotil já myslím že by je smázl v irc není jezdec kterej by ho mohl ohrozit
God
2. 2. 2009 15:5748
0 0
Loeb je jen jeden!!!Ale že to začíná být pěkná nuda je fakt!!!Závod začíná až za Loebem jak dřív za Schumacherem vF1
Jinak pěkně Loeb pěkněsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!