Miroslav Vebr - eWRC.cz
5. 2. 2009 21:05 − 5050× − 13

Roman Švidrnoch přezbrojil na Citroen C2 S1600

Loňská sezona byla pro Romana Švidrnocha nevlastní vinou odpočinková.

Jedna nedokončená rally, poškozený vůz a ztráta motivace přinutili valašského jezdce poohlédnout se po jiném voze. Nyní je v garáži nádherný krasavec a s ním i plány pro letošní sezonu.

Profil Romana Švidrnocha

Roman Švidrnoch patří ke stálicím českého rallysportu. Na svém kontě má několik pohárových umístění. Loňské sezona se však valašskému jezdci moc nevydařila. Společně s Vladimírem Osičkou startovali pouze při Valašské rally. Cílovou rampu však posádka nespatřila. Na vině byla technická závada a následný požár vozu. „Valaška nám v posledních ročnících moc nepřeje. Hlavně pak erzeta Kelč – Kladeruby, kde jsme při třech posledních startech museli auto z různých důvodů odstavit. Dvakrát jsme museli navíc použít hasicí přístroje. V roce 2007 jsme ucítili v autě benzín a během chvilky byla Felície v plamenech. Při loňském ročníku vyběhla ojnice z motoru. Následně vyprskl olej na horké svody výfukového potrubí a my jsme měli opět co hasit,“ připomněl horké zážitky z Valašské rally Roman Švidrnoch.

Zdálo by se, že je rychlostní zkouška startující v Kelči pro Romana nějak zakletá. Valašský jezdec však doufá, že i pro letošní ročník Valašské rally se tato rychlostka v harmonogramu rally objeví a posádka jí pokoří. „Této zkoušky se nijak nebojíme. Je pravdou, že jsme na ní třikrát zůstali stát. Pro letošní ročník jsme si však pořídili zcela nové auto a věřím, že mýtus nedokončené erzety padne,“ bere neúspěchy s nadhledem sobě vlastním Švidrnoch.

V polovině loňského roku se Švidrnoch definitivně rozloučil se starým vozem a začal realizovat plány týkající se modernější techniky v týmu. Nový závodní vůz mu byl přislíben již v polovině sezony, ale díky nekorektnímu jednání od dodavatele si auto posádka převzala až na samém sklonku roku. „Nový Citroen pro nás v zahraničí objevil Jaroslav Vančík, se kterým už dlouho spolupracuji. Později se do jednání zapojil i Roman Kresta. Dodavatel však jen protahoval termíny. Už máme ale auto doma a to je hlavní,“ uvedl Švidrnoch.

Roman Švidrnoch a celý tým si nadělil pod vánoční stromeček asi ten nejkrásnější vánoční dárek, jaký si může fanoušek rally přát. Citroen C2 S1600 je opravdu velmi krásný dravec. S původní Škodou Felicia Kit Car se francouzský trpaslík nedá srovnávat. „Vývoj automobilového sportu jde doslova mílovými kroky kupředu. Proto se ani nedá pořádně porovnat naše bývalá Felicia a nynější cé-dvojka. Motor, podvozek i sekvenční převodovka fungují opravdu velmi skvěle a už nyní se těším na ostré jízdy s Citroenem,“ prozradil Švidrnoch.

Premiéru v novém voze si posádka Roman Švidrnoch – Vladimír Osička odbudou na domácí Valašské rally. Tam si chce valašská dvojice auto pořádně osahat a vyzkoušet, jaké jsou jeho přednosti. Proto se nebude Roman moc ohlížet na časy. „Nevím, zda se mám na start ve Valašském Meziříčí těšit. Za poslední tři roky mám totiž z Valašky dost smíšené pocity. Na závodění a atmosféru kolem závodů se samozřejmě těším. V závodě pojedeme ale s respektem. Jednak vzpomínka na minulé ročníky a potom první start s novým vozem nás bude jistě zpočátku trošku brzdit,“ poodhalil předstartovní premiérovou nervozitu valašský jezdec.

Hlavním programem týmu ovšem zůstane rallysprintové mistrovství. Posádka by chtěla startovat na všech podnicích jednodenních soutěží a cíle do nového ročníku má smělé. „Cíle do letošního roku máme jasné. Chtěli bychom se umístit ve třídě A6 co nejlépe. Pokud by se podařilo na konci sezony být do třetího místa absolutně, bylo by to skvělé. Konkurenceschopné auto k tomuto cíli máme,“ prozradil cíl do nové sezony Švidrnoch a jedním dechem doplňuje. „Konkurence ve třídě A6 v rallysprintech bude určitě velmi silná. Hodně posádek přezbrojuje na vozy kategorie Super 1600, stejně jako my. Porovnávat se tedy bude s kým a to je jenom dobře.“

Premiéra nového vozu v rukou Romana Švidrnocha se pomalu ale jistě blíží. Poslední březnový víkend tu bude co by dup. A připravuje se na něj s pečlivostí i tým okolo Romana Švidrnocha a Vladimíra Osičky. „Valašská rally bude úvodním závodem mezinárodního mistrovství ČR v rally. Proto se očekává, že na startu bude opět velmi silné jezdecké pole v čele s Romanem Krestou, Václavem Pechem nebo Karlem Trojanem. Budou tady ti nejlepší a bude se na co dívat. Pořadatelsky je tento podnik na velmi dobré úrovni a věřím, že pořadatelé ze svých nároků nesleví. My se budeme na Valašské rally hlavně sžívat s novým vozem. To ale neznamená, že se netěšíme, a že pojedeme pomalu. Přijďte povzbudit nás, ale i další valašské posádky,“ pozval fanoušky rally do Valašského Meziříčí Roman Švidrnoch.

Komentářů celkem: 13
MPI
5. 2. 2009 21:21
0 0
Dobrá zpráva, jen houšť, Áček není nikdy dost smajlík
5. 2. 2009 21:42
0 0
Moc přeji a držím palce!
5. 2. 2009 21:43
0 0
Vím že píšu pozdě, vánoce už byly ale budu mět svátek Ježíšku toš kdybys měl nahodůc eště jednu C2 S1600 nebo aj inu S1600 tak mě ju klidně dones budu rád šak su pořád hodny fanušek smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

Přeju hodně štestíčka a už sa těším na Valašku ja su osobně za každe Ačko v rally rad smajlíksmajlíksmajlík
5. 2. 2009 22:07
0 0
nádherný to vůz..uvidíme jak bude vypadat,až bude v polepech.
Romane ať Vám to jede.Už se těším na Valašku.smajlíksmajlíksmajlík
Koukola J
5. 2. 2009 22:38
0 0
Je to dobře , že se tu objeví další C2 , Vančík nasbíral zkušenosti u JIPOCARU , tak by Švidrnoch mohl mít konkurenceschopnou závodničku.
6. 2. 2009 06:15
0 0
A odkud je to auto někdo nevíte?
6. 2. 2009 06:55
0 0
Shacki: Ty jsi také ranní ptáče...
6. 2. 2009 08:55
0 0
dobrá práce Romanesmajlíksmajlík Vana by se mohl taky připojit,doufám že bude na Valašce startovatsmajlík
6. 2. 2009 13:23
0 0
mělo by být přímo s fabriky....
6. 2. 2009 13:39
0 0
Prý nově postavené ve Francii - by Automeca
6. 2. 2009 15:44
0 0
uz se moc tesim jak je uvidim
6. 2. 2009 19:10
0 0
Bydlím též v Brankách jako Roman,můj taťka se s ním zná,strýc pracuje u něj ve firmě od jejího založení,brácha tam sem tam chodí na brigády,takže jsem tohoto krasavce mohl vidět na vlastní oči,no prostě nádhera!
2. 7. 2009 09:09
0 0
superrrrrrrrrrrrrsmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!