13. 11. 2012 14:29 − 7387× − 57

Otevřený dopis RRTV

Určeno: Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Určeno: Rada pro rozhlasové a televizní vysílání
Odesílatel: Vebr Miroslav

Dobrý den,

chtěl bych se na radu obrátit s návrhem na prošetření reportáží a článků vztahujících se k tragické nehodě, která se stala v sobotu 10. listopadu 2012 při RallyShow Uherský Brod. Všichni příznivci rally, ale i soudní lidé cítí, že se stala velká tragédie, která mnoha lidem zcela změnila život. Nikdo tuto smutnou událost nijak nezlehčuje a soucítí s rodinami pozůstalých.

Jsem příznivcem automobilových soutěží a také mne velká tragédie zasáhla. O to více mne mrzí, že pořadatelé v celé republice mají otázku bezpečnosti diváků na prvním místě. Shoda nešťastných náhod pak byla za příčinou již zmíněné tragédie, při které vyhasly čtyři mladé životy. Chtěl bych ale hlavně poukázat na neobjektivnost a amatérismus některých médií, které se okamžitě chtějí na tragédii zviditelnit.

  • V médiích bylo uvedeno, že se jednalo o amatérskou rally, přitom soutěž měla povolení od Federace automobilového sportu (FAS) a všechny posádky, to znamená jezdec i spolujezdec musejí mít platnou jezdeckou licenci. Jezdci s touto licencí se NESMÍ (dle řádů FASu) účastnit amatérských soutěží.
  • Na TV Nova vystoupil s komentářem k události dle reportérky zkušený závodník rally Jan Petlach. V rally se pohybuji více jak 20 let a ani s použitím různých seznamů jsem toto jméno nikde nenašel. Lze takto zneužívat jména k neobjektivnímu hodnocení situace? V Uherském Brodě startovali opravdu zkušení jezdci, jako například Roman Kresta, Pavel Valoušek a další. Proč media neoslovily pravdivou zkušenost a raději si vybraly nějakého komparsistu?
  • Podobně se zachovaly i Lidovky.cz, které uvádějí názor zkušeného jezdce Josefa Pomajbíka, ale ani tento jezdec se nenachází v žádných seznamech.
  • Zajímalo by mne, podle čeho reportéři TV Nova a TV Prima posuzují, že řidič, který zavinil tragédii je nezkušený? Odkazují se na to, že tento jezdec nikdy nebodoval. Na závodech v ČR startuje v průměru 70 – 120 posádek. V každé soutěži boduje prvních 15. Znamená to, že ostatní jsou nezkušení? Michael Bartončík jezdí nepravidelně soutěže od roku 2002 a během své kariéry dokázal být ve třídě, kde startoval celkově čtvrtý…
  • Ani v jedné reportáži nebylo vzpomenuto, asi záměrně, že v diskriminovaném místě byly cedule s nápisem zakázaný prostor. Tato cedule jasně vymezuje, kde můžou a nesmí diváci stát. Na tuto skutečnost poukázal pouze otec zabitých dívek.
  • Nikde nebylo řečeno, že v tom místě byl pořadatel, který dívky měl vykázat pryč. Ten pořadatel byl totiž ze stejné obce a dokonce byl z rodiny postižených tragédií.
  • V reportáži nebylo zmíněno, že děvčata stála metr od silnice, kde auta projížděla rychlostí kolem 170 km/hod. Lidský instinkt jasně říká, že od takových věcí raději dál. Nemohu přece spoléhat na to, že auto má brzdy.

Z dostupných informací vyplývá, že si dívky šly nejspíše za kamarádem (pořadatelem) popovídat. Ten je měl vykázat ze zakázaného prostoru, ale neučinil tak. Následně auto ve velké rychlosti dívky smetlo. Nejde mi o to poukázat na nevinnost posádky. Tragédie se stala a je potřeba hledat příčiny, aby se víckrát takové neštěstí neopakovalo.

Automobilové soutěže jsou postavené na tom, že posádka projede daný uzavřený úsek co nejrychleji. Každá posádka nastupuje do soutěže s podvědomím, že tento sport je nebezpečný. Nikdo ovšem nejde do závodu s tím, aby zabíjel sebe nebo druhé. Milióny lidí hraje fotbal i když ví, že i tady jsou zákeřné fauly, které občas člověka zmrzačí. Je ale smutné, že média neinformují objektivně. A co mne nejvíce mrzí je fakt, že se média honí za senzacemi ve chvílích, kdy teče krev. Postavit kariéru na lidském neštěstí je nelidské a s prominutím hodně nechutné.

S pozdravem

Komentářů celkem: 57
13. 11. 2012 20:26
0 0
ano velice pěkně napsané a myslím, že by takových dopisů mělo být napsáno co nejvíce a odeslány na patřičná místa, aby už konečně někdo začal řešit tyto nesmyslné reportáže plných lží a pořádně zatopil těmto bůlvárním hyenám.
13. 11. 2012 20:37
0 0
Hezky napsané. Hyeny z Blesku a kriminálka Nova by měla dostat pořádnou facku.
Ten kdo neví, jak to chodí od rána do večera v "rally" by měl raději držet hubu. Ale dnes je trend rozmetat neštěstí všemi směry smajlík
13. 11. 2012 20:49
0 0
Konečně mi někdo dal informace, které jako fanoušek rally považuji za logické vysvětlení celé nešťasné události.
Děkuji.
MPI
13. 11. 2012 20:56
0 0
Tohle má hlavu a patu a před autorem smekám, jen se bojím, že jako vše, co má smysl, to skončí někde pod stolem. Tohle by měli zástupci autoklubu, potažmo FASu veřejně prezentovat v mediích, ne nic neříkající fráze, které jsme si mohli přečíst jako ,,výsledek" zasedání svazu...
13. 11. 2012 21:54
0 0
Dobrý večer,
V první řadě chci vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým!!!
Bohužel se v letošním roce stalo mnoho neštěstí ve sportu s názvem rally.
Tento dopis mě donutil napsat pár řádek a chci tímto poděkovat autoru za dobře napsaný článek!
Rally je sport nebezpečný jak pro posádku, tak i pro diváky. Bohužel posádka jde do závodu s tím, že je na uzavřené trati a dá do závodu vše pro dosažení nejlepšího umístění. Divák přichází dle mého názoru hlavně proto, aby zažil nějaký karambol. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že divák hledá úseky, kde se může posádce něco přihodit.
Zásadní problém dle mého názoru je špatná informovanost. Normální člověk/divák/ má představu, že závodní speciál dokáže zastavit na místě! Chyba! Je to vůz, který je v podstatě na tom ještě hůř než seriové vozidlo. V případě, že nejsou brzdy dostatečně ohřáty tak nefungují!!! Nemají posilovač!!! A tyto informace je třeba podávat divákům a nenechat je v nějaké naivitě.
Jinak posádka jede na rozpis a může udělat chybu! A předpokládá, že na trati nikdo neni. Nebo v jeji blízkosti!!!
No nic Je to tragédie a život to holkám nevrátí!!!
Dobrou!!!
Martásek David
13. 11. 2012 22:31
0 0
Konečne to niekto povedal ako to bolo prst hore..ale toto sa do televizie alebo novin nikdy nedostanesmajlík
13. 11. 2012 22:41
0 0
A není to tak, že tomuto vysvětlení chceme věřit? Je toho moc a bohužel musím dát částečně za pravdu "médiím", že závodník, který jede jedinou soutěž v sezóně je nevyježděný a rozhodně nemůže mít reflexy a cit, jako ten kdo jezdí soutěže pravidelně.
Ano, souhlasím že se media chovají jako paraziti, ale že si za to mohou dívky sami? To snad nemůžete myslet vážně. Pokud byl u dívek pořadatel, je to rozhodně jeho pochybení a měl by za takovéto jednání nést plnou odpovědnost. A nést důsledky svého nedbalého a lehkomyslného jednání. Jak jinak můžeme zabránit podobným neštěstím a udělat náš krásný sport bezpečnější, když základní preventivní element nebude dělat svoji práci pořádně. A zrušit pár rychlostek, když jsou diváci neukáznění a nedbají pokynů pořadatelů by také neuškodilo.
Je již úplně jedno, jaký bude závěr vyšetřování. Rally u nás byla letos hodně černá a doufám, že už se takovýto rok nebude nikdy opakovat.smajlík
13. 11. 2012 23:04
0 0
Původně napsal makaX69

Ano, souhlasím že se media chovají jako paraziti, ale že si za to mohou dívky sami? To snad nemůžete myslet vážně. Pokud byl u dívek pořadatel, je to rozhodně jeho pochybení a měl by za takovéto jednání nést plnou odpovědnost. A nést důsledky svého nedbalého a lehkomyslného jednání.
A co když tam šel za těma holkama proto, aby na ně v tom větru nekřičel přes cestu a vysvětlil jim, že tam bejt nemůžou? Zkus se sám sebe zeptat, co bylo první. Podle mě někdo jako první šel tam, kde neměl co dělat. nemyslíš?
13. 11. 2012 23:24 Upraveno 23:31
0 0
A zase jsme u těch spekulací a hledání své pravdy... Jen jsem sdělil svůj názor... Za ním si stojím.
PS: kdyby býval zařval, tak jim mohl zachránit život...????
14. 11. 2012 08:30
0 0
instinkTT:
Tohle mě zaujalo. On je někde k dispozici on-board, že ten záhadný p. Petlach ví, co navigátor hlásil? Nebo to chápu špatně?
14. 11. 2012 11:38
0 0
Moc hezky napsané.Škoda,že si to nepřečtou ti kterých se to týká.Autorovi velkou poklonu.
14. 11. 2012 12:30
0 0
Původně napsal zdenda-foto

instinkTT:
Tohle mě zaujalo. On je někde k dispozici on-board, že ten záhadný p. Petlach ví, co navigátor hlásil? Nebo to chápu špatně?


Divné, zmizela mi citace příspěvku od instinkTT, chtěl jsem se ho zeptat, jestli je někde k dispozici onboard, že je známo co navigátor říkal.

"V daném úseku je i mírná zatáčka, která mohla sehrát určitou roli. "Zatáčka je 15 stupňů. Navigátor mu říkal, mírná levá, dvojka levá. Dopadnul a už to bral víc, jak to měl... Dopadnul a už se s tím prostě nedá nic dělat,“ řekl Petlach. "Jezdec ale musí počítat se vším,“ dodal."
14. 11. 2012 14:01
0 0
výstižně a skvělé napsané jen to má chybu že nám to žádná televize doslovně neodvysílá (nepřečte komentátor) jinak super článek s kterým musím naprosto souhlasit,další průser je že fas udělal chybu zrušením posledních dvou poniků tím rally sportu pořezali další větev.
14. 11. 2012 14:17
0 0
Původně napsal j130jirin

výstižně a skvělé napsané jen to má chybu že nám to žádná televize doslovně neodvysílá (nepřečte komentátor) jinak super článek s kterým musím naprosto souhlasit,další průser je že fas udělal chybu zrušením posledních dvou poniků tím rally sportu pořezali dal...

zrušení dvou podniků asi není špatně - je potřeba uklidnit tu davovou histerii, kterou rozpoutala ta skvělá média. Co se týká dopisu super, ale chtělo by to podporu buď jezdců nebo samotného FASu - do té doby to bude bohužel jen obyčejný dopis pro média nezajímavý.
14. 11. 2012 16:48
0 0
jasně nova nedá žádný motor. přenos , ale kecá do všeho a nepravdu , NEDNÁŠÍM NOVU!!!!!!!!!!!smajlíksmajlíksmajlík
15. 11. 2012 18:08
0 0
20. 11. 2012 10:21 Upraveno 10:21
0 0
Prosím autora aby zde (na e-wrc) uveřejnil, jak (pokud vůbec) na jeho otevřený dopis RRTV reagovala. Děkuji.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!