Jarda Malík - eWRC.cz
24. 12. 2014 15:34 − 15527× − 5

V. Rallye Praha Revival 2015 – seznam přihlášených

Již tradičně na Štědrý den naděluje promotér E. Patera všem příznivcům seznam přihlášených na Rallye Praha Revival.

Již tradičně na Štědrý den naděluje promotér E. Patera všem revivalovým příznivcům seznam přihlášených na nadcházející Rallye Praha Revival. Ten aktuální je rekordně dlouhý, že se skoro ani pod stromeček nevejde. Suma přihlášených posádek se zastavila na neuvěřitelném čísle 191! Při otevření přihlášek v říjnu byl stanoven maximální počet účastníků na 170. Za tři dny, než promotér stačil přihlášky uzavřít, se přihlásilo 180 zájemců. Na 191 vyskočil počet díky tomu, že promotér ještě po uzávěrce přijímá ty, kterým je vlastně tato společensko-sportovní událost určena, tedy legendy, závodníky s aktivní historií.

Rallye Praha Revival získal mezinárodní renomé a letos zájem zahraničních posádek překvapil i samotné pořadatele. Vzhledem k jejich množství bude v příštím roce vypsána i zvláštní kategorie zahraničních legend, v kterých bude dekorováno 10 nejlepších.


#10 Henry Trautman

Tradičně silná a kvalitní bude účast polských posádek s legendami A. Jaroszewiczem, T. Ciecierzynskim, R. Burchardem, A. Wodzinskim, M. Pawlowskim, loňskou nejlepší zahraniční posádkou A. Kula- M. Wilk a jejich velkými rivaly A. Dowgirdem a P. Boszkem, chybět nebudou ani otec a syn Moličtí a na „maluchu“ T. Raczynski- M. Bryniarski, i z ČMPR velmi známý M. Miziak s Mercedesem a další posádky s kvalitními automobily.

Překvapivě velký zájem, díky velkému příznivci revivalů M. Grimaldierovi, který bude startovat na BMW 2002 se spolujezdcem P. Champagnem, projevili i závodníci z Francie. Většinou jde o bývalé úspěšné soutěžáky, kteří se nyní úspěšně zúčastňují prestížních mezinárodních závodů pro historické automobily. Nejznámějším z Francouzů asi bude H. Trautman, v sedmdesátých letech účastník soutěží Mistrovství světa a Evropy, pojede na Lancii beta . Po dvacetileté soutěžácké kariéře za volantem např. NSU, Simca, Opel, Alfa Romeo představí českým divákům R. Tavet s manželkou raritní francouzský vůz CG 1200S. Starty na slavných Rallye Monte Carlo, Akropolis, Korsika, Tour de France Automobile má na svém kontě M. Vincent přihlášený se svou paní na Alfě Romeo GTV. V neposlední řadě na revivalu odstartuje i „náš“ Francouz D. Laurent s DAFem, se značkou s kterou v soutěžích začínal.


Přihlášení jsou také tradiční účastníci, Italové G.M. Francone- P. Moliterni, B. Volta, A. Pasquale na Lanciích. I přes poněkud uvolněný „italský“ přístup k regulím revivalu, nebo možná právě proto, to jsou velcí oblíbenci diváků.

Z Německa mezi nováčky přivítáme K. Neugebauera, jehož razantní styl a Volvem PV 544 Sport dobře pamatují diváci Historic Vltava Rallye a Historic Úslava. Na startu nebudou chybět staří známí F. Guggenberger- W. Gerzer s Alfasudem a J. Hellmann- G. Bedrich na Kadetu. V Praze přivítáme i další dvoutaktní hvězdu z bývalé NDR E. Culmbachera i když tentokrát vymění Wartburga za Opela Mantu.

Z Rakouska přijede velký sympaťák a sportsman E. Schlager. Snad bude mít více štěstí při dalším startu i F. Jansen.


Největší zahraniční legendou na startu bude John Haigland. Johny už několikrát projevil zájem o start, dění kolem revivalů sledoval, ale bohužel vzhledem jeho angažmá v týmu M. Kočiho mu start vždy zhatila termínová kolize. Až nyní to klaplo a J. Haugland s manželkou přijedou, vůz Škodu 130 LR pro něj zakoupil a připravuje sám E. Patera.

Zahraniční účast těší organizátory akce, zvyšuje její prestiž, ale hlavní těžiště je v účasti našich legend, našich bývalých závodníků, těch kteří velkou část svého života věnovali své vášni, automobilovým závodům a přinášeli tak nezapomenutelné zážitky zástupům fanoušků lemujících tratě rychlostních zkoušek, závodů do vrchů i na okruzích. Na revivalu mají tito rekové možnost se setkat, zavzpomínat na doby nedávné i vzdálenější a ujistit se, že přes času běh velké závodnické srdce a elán neztratili.


Za dobu existence revivalů se vykrystalizovala sestava, která dělá revival revivalem a naplňuje jeho poslání jak po stránce sportovní na tratích show section, tak po stránce společenské při bouřlivých večerních seancích měrou vrchovatou. Nebudou samozřejmě chybět bývalí tovární jezdci V. Blahna, M. Zapadlo, V. Berger- M. Petera, dále P. Šofr- P. Ryšánek, V. Polívka- J. Kadlec, J. Mach- P. Dvořák, V. Arazim- J. Gál, manželé Rajchmanovi, T. Hank- A. Neubauer. Opět se sejdou v jednom voze dva vítězové formulového Poháru míru a přátelství J. Moskal a J. Červa. Stále se ovšem hlásí i nováčci z řad legend. Tentokrát bude jedním z nováčků vrchařská legenda J. Hák, držitel mistrovského titulu v závodech automobilů do vrchu, vítěz třídy na okruhovém ME v Brně spolu s D. Jankem, v r. 1981 byl dokonce v dešti na Ecce Homo druhý absolutně jako zdaleka nejlepší Čech, nyní srdnatě a velmi úspěně bojuje s mladšími soupeři na kopcích v Edda cupu. Pro revival jej bude navigovat ostřílený soutěžák a závodník do vrchu R. Pecina. Další legendou na startu bude P. Janeba, bývalý jezdec Škodovky a hlavně úspěšný manažer jejího Motorsportu, který se synem pojede ve Fordu Sierra zapůjčeném P. Šofrem. Nováčkem bude i L. Vostárek účastník prvních ročníků Rallye Berounka a Rallye Praha, později textoval „fláky pro kaťáky“, nyní úspěšný právník. Po opatrném sondování, několika účastech jako divák na motokárovém okruhu v Písku se na start konečně postaví i V. Sova se synem, jenom vymění Trabanta za poněkud pohodlnějšího žigulíka. Trabantu věrní naopak zůstanou O. Jurka- M. Jurka.


#34 Jiří Hák

Je nemožné v tomto článku vyjmenovat všechny, kteří by si to za stopu, jakou v našem autosportu zanechali, zasloužili. Vždyť jen v seznamu přihlášených jsou až do čísla 115 legendy, bývalí aktivní závodníci! Fanoušci najdou kompletní seznam přihlášených na: http://www.edda.cz/mscrdovrchu/index.php?m=novinky/detail&id=2628

V. Rallye Praha Revival 2015 se pojede opět jako Memoriál Dalibora Janka ve dnech 10. – 12. dubna se startem v centru Prahy, i když dostat tam v dnešní době takřka 200 automobilů je úkol nadlidský. Peleton účastníků najde dvě noci útočiště v Plzni, středními a západními Čechami provede itinerář všechny posádky až do cíle, který bude tradičně v traktorce v Radotíně.

Všem příznivcům revivalů šťastné a veselé Vánoce a mnoho zdraví a štěstí v roce 2015!

Komentářů celkem: 5
24. 12. 2014 16:43
0 0
Pánové, já jsem tenhle článek nepsal. Prosím proto o opravu jména autora. Tím opravdovým je nejspíš pan Jaroslav Malík. Jinak přeji klidné svátky i celý nadcházející rok. JF
24. 12. 2014 17:25 Upraveno 17:26
0 0
Já bych si taky dovolil jednu opravičku. Já jedu s vnukem Tomem jun. a ne se synem Tomem. Ten nám smí jen čistit okna!!smajlík Jinak taky všem příznivcům přeji hezké svátky, klid a pohodu v Novém roce a velký dík Edovi Paterovi!smajlík
25. 12. 2014 05:37
0 0
Pejsku, ale nemá tolik práce, protože mu stačí čistit jen okno u fáry, protože mitfára je veterán a ten nosí silné brýle, čili už asi nic moc nevidí......smajlík
25. 12. 2014 13:24
0 0
Pepo ale "kolem štěstí" budu točit já. Malej Tom bude sedět vedle, jak má každej začínat. I když má za sebou už jedno pomlácený auto ze Sedlčan z krosu. Ale všechno bereme jako novinku a hezkej víkend. smajlík
25. 12. 2014 21:52
0 0
Ten perex asi není úplně dobře trefený smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!