Martin Macík ml. popisuje jak to chodí na Dakaru
Zadřené ložisko v zadním diferenciálu zastavilo posádku Martina Macíka mladšího a jeho spolujezdců Miloslava Janáčka a Michala Mrkvy v páté etapě dakarského závodu. Martin přesto zůstává s ostatními závodníky a projede celou trasu, aby získal cenné zkušenosti, které využije v dalších ročnících dakarské rallye. Poté, co posádka s číslem 525 po technické závadě neprojela stanovenou trasu, a pořadatelé rozhodli, že nemůže v soutěži dále pokračovat, na KM Racing i Martina se obrací mnoho fanoušků, kteří klukům vyjadřují nečekanou podporu a zároveň se ptají na spoustu detailů ze života dakarských posádek. Martin ve volné chvilce připravil krátkou reportáž, která popisuje, jak na Dakaru vypadá běžný den a doprovodil ji foto-reportem.
-
6:00 – Budíček a hygiena, abychom byli co nejčerstvější.
-
6:30 – Čas na snídani, kterou dostáváme od pořadatelů. Je to největší polní kuchyně, jakou jsem kdy viděl. Starají se o nás dobře, míváme vajíčka, bagety nebo třeba ovoce, jako doma, žádné extra speciality.
-
7:00 – Přichází na řadu jedna z nejpodstatnějších věcí. Toaleta! Každý musí mít svůj rituál, protože během závodu na záchod prostě nemůžete.
-
7:30 – Příprava kabiny kamionu. Nachystáme si jídlo a pití na cestu, protože nemáme žádný oběd. Máme v autě také záchranný balíček pro případ, že bychom se ztratili nebo někde zůstali nepojízdní. Také musíme zkontrolovat satelitní telefon a další zařízení.
-
7:45 – Nastává oblékání do nehořlavých obleků (punčochy, rolák, ponožky, kukla, kombinéza, rukavice a helma). To vše máme na sobě během závodu, kdy se teploty v kabině pohybují kolem 40 °C. Helmu a kuklu nasazujeme až na samotném startu.
-
8:00 – Odjezd z bivaku na start etapy, který je vzdálen od 50 do 500 km. Pro mě nejnepříjemnější záležitost, člověk musí být pozorný. Zde je ještě možné zastavit, kdyby bylo třeba cokoliv řešit.
-
13:00 – Na startu. Před ním máte ještě chvilku na vyřízení posledních nutností.
-
13 – 18:00 – Přichází to nejpodstatnější, měřeny úsek, etapa kde všichni bojujeme ze všech sil a všichni chceme zvítězit! Obrovské nebezpečí a adrenalin!
-
18 – 21:00 – Přejezd z cíle etapy do bivaku. Čas něco málo sníst, hlavně doplnit tekutiny a být co nejdříve v bivaku, aby tým mohl začít pracovat na kamionu.
-
21:00 – Příjezd do bivaku, rozhovory, focení, převlékání z totálně mokrého oblečení, předání auta mechanikům, vyklizení kabiny. Pak dáme do pořádku také sebe.
-
22:00 – Přichází večeře opět od pořadatelů. Míváme steak, guláš, těstoviny prostě cokoli.
-
22:30 – Hygiena a jde se na kutě.
Takto vypadá denní program v ideálním případě, pokud jde vše podle plánu a nenastane žádná komplikace, porucha, nehoda.
Všechny informace najdete na:
http://www.facebook.com/martinmacikjrdakar
http://www.facebook.com/kmracingteam
Miluju Dakar v Jižní Americe! Doufám alem že jednoho dne se budou jezdit dva plnohodnotné "Dakary" - jeden v Africe a druhý v Americe - třeba léto - zima. Takový miniseriál.