Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 8. 2015 22:10 − 3772× − 3

Alex Lukyanuk úspěšně pokořil Barumku

Ruský jezdec při druhém asfaltovém startu bral body za čtvrté místo v rámci ME.

Po třech startech s Fordem Fiesta R5 z dílen zlínského H-racingu se Alexey Lukyanuk z tratí Mistrovství Evropy vytratil, aby se vrátil při Estonské rally s Lancerem Evo X, kterou vyhrál a připsal si bodový zisk za umístění, který jej poslal na třetí místo v průběžném pořadí ERC. Při právě skončené Barum Czech Rally Zlín se pak ruský pilot s běloruskou licencí vrátil zpět do kokpitu Fiesty R5 a při teprve druhém závodě na asfaltu (prvním byl letošní Circuit of Ireland) vybojoval čtvrté místo v cíli, když nestačil na dva domácí jezdce Kopeckého s Pechem a Evropana Kajetanowicze. Pokud nahlédneme na výkony ruských jezdců na Barumce, tak Lukyanuk stanovil nové maximum, když je teprve druhým jezdcem z této země v historii soutěže, který se probojoval do elitní desítky. Poprvé se to povedlo Alexandru Lesnikovovi s Imprezou WRC v roce 2002, nyní umístění o dvě příčky vylepšil Alex Lukyanuk a byl úspěšnějším než například Yevgeniy Vasin v roce 2003 či Yevgeniy Novikov v roce 2009, kteří do cíle nedorazili.

“Neděle pro nás byla fantastická, získali jsme skvělý pocit z auta. V prvních průjezdech jsme si osahali zkoušky a začal jsem cítit, že mohu jet rychleji a jistě a ve druhých průjezdech jsme pak byli nejrychlejší. Všechny zkoušky byly navzájem rozdílné a jedinečné, líbil se mi Semetín a Maják,“ vrací se k průběhu Barum Czech Rally Zlín Alex Lukyanuk a pokračuje, “vysoké tempo a úzké cesty, bylo to vzrušující. Asfalt a šotolina jsou navzájem velmi odlišné, ale když začnete povrchu rozumět, tak jste z toho potěšení. Naše zdejší vysoké tempo je dobrým příslibem do budoucna. Jistě, Jan Kopecký se díky velkému náskoku rozhodl zpomalit a druhý den neriskovat, ale nám se dařilo snižovat ztrátu a zvyšovat tempo, což je velmi důležité. Byl to významný pokrok a pokud toho dost najezdíme, tak budeme na asfaltu stejně tak dobří, jako na šotolině,“ odhaduje své schopnosti ruský pilot.

A vzhledem k tomu, že v evropském šampionátu ještě zbývají tři soutěže, naskýtá se otázka, zda-li bude mít zlínský výsledek vliv na další starty. “Pokud bych měl mluvit o našich plánech, rádi bychom pokračovali v Mistrovství Evropy a jsme šťastní, že jsme mohli být ve Zlíně díky podpoře Russian Performance Motorsport. Každý se nám snaží pomáhat, takže jsme rádi za dobrý výsledek a pojištění třetí příčky v ERC. Ukazujeme, že investice do nás nejdou do prázdna, máme výsledky. Doufám, že tento výsledek přiláká další pozornost k naší posádce, sponzoři jsou pro nás životně důležití k tomu, abychom mohli reprezentovat Rusko v Evropě či ve světě,“ uzavírá Alexey Lukyanuk poněkud nejasně a nezbývá než si počkat na seznam přihlášených posádek Kyperské rally, kde zjistíme, zda-li Lukyanuk s Arnautovem budou pokračovat v evropské misi či nikoliv.

Komentářů celkem: 3
31. 8. 2015 09:501
0 0
Tak musím pochválit Alexe, že mě překvapil. Neblbnul, jel s respektem, postupně zrychloval, na oko taky pěkně a vydržel hlavně do cíle, což pro mě bylo překvapení.smajlík
Raf
31. 8. 2015 15:292
0 0
Pokud by se udelovala Colin McRae Flat Out Trophy, s Bergkvistem jednoznacni kandidati.
31. 8. 2015 15:523
0 0
Udělovala se, získal ji Bergkvist
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!