29. 6. 2016 07:38 − 1698× − 0

Rali Vidreiro – komentář

Portugalský šampionát o víkendu uzavřel první půlku svého kalendáře a vyhlásil tím neoficiálního půlmistra.

Portugalský šampionát o víkendu uzavřel první půlku svého kalendáře a vyhlásil tím neoficiálního půlmistra. Nejlépe za tímto úspěchem měl nakročeno úřadující šampión José Pedro Fontes. Se svým Citroënem DS3 R5 sice vyhrál pouze úvodní Rali Serras de Fafe, ale v dalších dvou podnicích ani jednou nechyběl na bedně. Zbylé dvě odjeté rally opanovali jezdci ve vozech Ford Fiesta R5, ale bohužel ani jeden z nich v mistrovství nehraje zrovna první housle. Vítěz Azorů Ricardo Moura se ani celého mistrovství neúčastní a Joao Barros, který zvítězil v Rali de Castelo Branco, zbylé dvě soutěže nedokončil. Jednou kvůli technice, podruhé pro havárii. Nejbližšími soupeři vedoucího muže šampionátu se tak stali zástupci Škody. Předloňský mistr Pedro Meireles zaznamenal s Fabií R5 dvě druhá místa, Miguel Campos se stejnou technikou skončil ve dvou případech třetí.

Páteční etapa odstartovala soutěž dvěma přírodními testy a jedním diváckým. V těch přírodních kraloval Fontes a vytvořil si náskok 5 sekund na Campose. Na kratičkém diváckém úseku lídr trochu času ztratil, ale vedení si udržel. Vítězství před početnou diváckou kulisou bral Barros a udržel se v kontaktu s vedoucí dvojicí. O možnost přímého útoku na vedení vítěz předcházející asfaltové rally přišel v sobotu hned ráno, když ztratil dvacet vteřin a propadnul se na čtvrté místo. Z toho se později vrátil zpátky na průběžné pódium a ukázal, že zpevněné úseky mu opravdu vyhovují. V závěrečném testu se ale Barros dostal do potíží a kvůli třičtvrtěminutové ztrátě spadnul na konečnou čtvrtou příčku. Při svém třetím startu v letošním domácím mistrovství tak bral potřetí body za třetí místo Campos.

Nejrychlejší vstup do druhé etapy zaznamenal Meireles, který vyhrál první dva testy. Bohužel si ale s sebou vezl dvanáctisekundové manko z pátku a tak se během těchto dvou testů pouze dostal pod desetivteřinovou hranici. Následující dvě zkoušky navíc opanoval vedoucí Fontes a zvednul svůj náskok ke čtvrtminutě. V předposledním testu ještě zahrozil Meireles, ale nebylo mu to nic platné. Vedení si pilot Citroënu už ohlídal a navýšil tím i svůj náskok v průběžném pořadí šampionátu. Hodně špatně soutěž skončila pro Dioga Salviho. Ten zde podruhé usednul do Škody Fabia R5 a ji hned totálně zdemoloval. Rali Vidreiro byla zařazena i do portugalského mistrovství GT a tak se na trati ukázal Adruzilo Lopes. Se svým Porsche ale v první sobotní zkoušce havaroval.

Konečné výsledky soutěže portugalského mistrovství

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!