29. 6. 2016 21:32 − 2767× − 0

MK Motorsport testoval v Radouni a vyráží na Bohemku

Po prvních dvou závodech nebylo v teamu MK Motorsport úplně veselo.

Po prvních dvou závodech Mistrovství České republiky historických automobilů nebylo v teamu MK Motorsport úplně veselo, protože si nová Impreza zatím postavila hlavu na obou podnicích a fungovala napůl jen na testech.

Je to ale stále nové auto, pár měsíců na světě a tyto problémy se daly tak trochu čekat. Po Krumlově se opět pilně připravovalo na Rally Bohemia, a protože se nám tato soutěž jede už tento víkend, bylo potřeba auto někde vyzkoušet. Na poslední chvíli se team rozhodl, díky naladění vozu ve čtvrtek, startovat v pátek a sobotu na Radouňské Rally, kde dokázal Štěpán Zabloudil v roce 2014, tehdy ještě s Barborou Rendlovou, zvítězit. A protože se erzety jely stejně jako v roce 2015, usedl vedle Štěpána Tomáš Šmíd, aby se dal použít rozpis z loňského roku a mohlo se ve zkrácené době v pátek natrénovat a odpoledne začít závodit, v našem případě testovat.

Radouňští pořadatelé připravili opět skvěle zabezpečený podnik dvoudenní soutěže s celkovým počtem deseti RZ, dělených spravedlivě na půl, o celkové délce 110 ostrých km. Od začátku bylo trochu očekávání, co se „zase“ přihodí, což by teamu tentokrát pomohlo k přípravě před Rally Bohemia. Auto dostalo před závodem nově několik map diferenciálu a ALS a další vychytávky ke zrychlení a zfunkčnění auta. Posádka startovala s restriktorem a vlastně celým autem tak, jak jede v Mistrovství republiky, aby si Štěpán dále zvykal a rozjížděl se. Což se nakonec od začátku dařilo, Impreza jela, z kraje se díky vysokým teplotám až moc zahřívala a tak se občas vypínalo ALS, ale pocity posádky v cíli po prvních třech RZ byly více než dobré. Když se podíváme na časy tak byl sedmý, pátý a čtvrtý čas v absolutním pořadí slušným výsledkem mezi slušnou konkurencí. Po následném servisu se zdálo, že vše sedí, nic nechybí a můžeme jet dál a znovu laborovat. Posádka zkoušela na nočních RZ různé způsoby startu na RZ, hýbalo se nastavením brzd a tlumičů a také se dále jelo ve vyšším a vyšším tempu, což dokazuje konečné čtvrté místo po první etapě závodu.

V nočním servise sdělil první dojmy spolujezdec Tomáš Šmíd: „Jsem rád, že jsme tu. Nejlepším testem je závod, a myslím si, že nikdo nelituje. Je potřeba poděkovat Mikuni Teamu že sem auto včas dostal připravené. Zatím vše funguje, já jsem číst nezapomněl a opět jsem velmi mile překvapen z rychlosti a dovedností jak auta, tak také Štěpána. On sám na přejezdech říká, že to auto má na „o hodně víc“, než jede, ale je logické, že mu teď chybí ty neodjeté kilometry z Vltavy a Krumlova. Už si ale pomalu a jistě rozumí a myslím, že se máme na co těšit. Jinak to auto je nepopsatelně úžasné, dneska fungovalo skvěle, opravdový závoďák jednak na trati, ale zjistil jsem že i na přejezdu … “

V sobotu ráno bylo na programu 5 rychlostních zkoušek a mezi nimi i slavný Radouňský okruh. Startovní číslo 17, tedy posádka Štěpán Zabloudil – Tomáš Šmíd startovala do závodu ze čtvrté pozice. Odstartovala, ale náhle přišla rána ze spodu vozu a zadní diferenciál byl opět poškozen. Nezbylo tedy než se doklouzat do prvního retardéru na blikačky a odstoupit ze závodu. Podle slov Mikuni Teamu po závodě vydržel daný díl 60 km ostrého nasazení, což není mnoho. Pozitivní ale je, že se to nestalo na Rally Bohemia ale tady, kam team přijel jen testovat.

A jak toto vystoupení hodnotí Štěpán Zabloudil: "Celý nápad jet testovat na Radouň jsem v podstatě již v prvopočátku zavrhnul, ale díky zdržení s novým naladěním nám v podstatě nic jiného nezbývalo. A navíc RZ v Radouni jsou mě známé a lze i porovnat rychlost tohoto a předcházejícího vozu. Už byly na RZ momenty, kde jsem já i auto jeli naplno. Naprostá paráda. A bude to lepší, věřte mi……."

Celý team se teď pilně připravuje s novými díly na Rally Bohemia, kterou by si všichni moc přáli dojet do cíle na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. Za trpělivost a podporu se patří poděkovat partnerům teamu a to společnostem SolidSped, Cont, Trotina Auto, AM Control, Šejnoha Plasty, RZ1.cz. Přijďte nás navštívit k rychlostním zkouškám Rally Bohemia 2016, startujeme s číslem 203 mezi historickými vozy.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!