Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 7. 2016 20:27 − 4992× − 2

Todt + Barbosa: Nová WRC vyzařují ducha motorsportu

Seriál rozhovorů o nových technických pravidlech vozů v MS pokračuje druhým dílem s nejvyššími personami našeho sportu.

Prázdninovou pauzu mezi Polskou a Finskou rally vyplňuje server wrc.com rozhovory o nových regulích pro vozy WRC a tím pádem začátkem nové epochy v MS od roku 2017. Po promotérovi Oliveru Cieslovi se jako druzí na řadu dostaly nejvyšší šarže motoristického sportu, když odpovídali prezident FIA Jean Todt a prezident Komise MS Carlos Barbosa.

Jaký máte pocity z blížícího se začátku sezóny 2017?

JT: Sport se vždy vyvíjí a je jasné, že jsme chtěli, aby auta byla více spektakulární, chtěli jsme vyšší atraktivitu a větší zájem ze strany fanoušků. Jsme také šťastní z toho, že se do šampionátu zapojují noví výrobci, kteří doplní sestavu těch stávajících.


Foto: Carlos Dias | photography

Když mluvím o nových týmech, tak musím říct, že příchod Toyoty je pro šampionát moc důležitý. Dalším povzbuzením MS je i návrat Citroenu a tito společně doplní stávající Volkswagen, Hyundai a Ford. Důležitý je také příspěvek soukromníků, takže máme dohromady hodně nových aktérů, společně s tímto je třeba zmínit soutěže probíhající v různých koutech planety, televizi a nová média. Do budoucna to tedy vypadá velmi slibně.

Kontrola a hlídání výdajů musela být důležitou součástí všeho, není liž pravda?

JT:V jakémkoli odvětví motorsportu je kontrola nákladů naprosto nezbytná a proto musíme být vždy pozorní, abychom je nezvyšovali při připravě nových pravidel. Jedná se o věc, na kterou klademe ohromnou pozornost a neustálý dohled.


Foto: Citroen racing

Co bylo hlavním záměrem nových technických pravidel?

CB:Chtěli jsme přijít s dynamickými, vzrušujícími a osobitými vozy, ze kterých bude vyzařovat duch motorsportu. Chtěli jsme dosáhnout rozmanitosti, aby fanoušci dokázali rozlišit mezi vzhledem jednotlivých vozů a aby byli unesení podívanou a zvukem aut. Také jsme chtěli, aby z průjezdů aut bušilo srdce a aby v následujících letech získaly postavení ikonických vozů. Mnoho našich cílů vzešlo také z ankety, kterou FIA uspořádala mezi fanoušky, takže doufejme, že ti budou potěšení s výsledkem.


Foto: rallye-magazin.de

Jak výše řečeného toho dosáhneme?

CB:Vzhled aut bude největší změnou a vozy budou vypadat mnohem více agresivně a osobitě. Větší svoboda v návrhu aerodynamických prvků pomůže v odlišení jednotlivých speciálů od sebe a snad o nich budou fanoušci snít stejně jako dříve.

Dalším dílem se podíváme blíže k jednotlivým týmům a vykopávat bude Volkswagen motorsport v období před Německou rally a dozvíme se více o tom, jak se nové Polo WRC vyvíjelo a tak podobně.

Komentářů celkem: 2
28. 7. 2016 07:121
0 0
...já jen nechápu, proč v poslední době musí být všechno spektakulární... smajlík
28. 7. 2016 10:442
0 0
protože potenciál už není in...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!