Rallye Weiz – komentář

Rakouský šampionát se pomalu a jistě ubírá ke svému finiši, boj o titul vrcholí.

Rakouský šampionát se pomalu ubírá ke svému finiši a úřadujícímu mistrovi Raimundu Baumschlagerovi už moc příležitostí k posunu do čela pořadí nezbývá. Jelikož se letos musí smířit s tím, že se Škodou Fabia R5 vyrukuje proti silnějším speciálům vrcholné kategorie WRC, musí více využít profilu tratí jednotlivých podniků. Velkou šanci na druhý letošní triumf tak měl během předcházející šotolinové Schneebergland Rallye. Tato soutěž mu ale vůbec nevyšla a do cíle dojel až jako třetí. Ve Štýrsku při Rallye Weiz tak musel jet zcela naplno a pokusit se o takřka nemožné. Hermann Neubauer se nachází přesně na druhé straně, šampionát celkem komfortně vede a na pilu už tolik tlačit nemusí. Zato šance na zisk titulu Gerwalda Grössinga s druhou Fiestou WRC už se pohybují na teoretické rovině.

Pátý podnik mistrovství začal poněkud překvapivě, když se z prvního nejrychlejšího času radoval Baumschlager. To by samo o sobě zase ničím tak výjimečným nebylo. Když ale k tomuto dílčímu triumfu pilot Fabie R5 přidal další čtyři nejrychlejší časy, už se dalo hovořit o nečekané situaci. Svůj podíl viny na tom ale měl i sám favorizovaný Neubauer, a to tím, že zkoušel nové pneumatiky. V závěrečné páteční zkoušce už pilot Fordu jel tak, jak se od něho očekávalo. Jako vítěz však z první etapy vyšel o 3,5 sekundy Baumschlager. Grössing na rozdíl od Schneeberglandu nejrychlejší dvojici nestačil a po pátku za nimi už zaostával o půl minuty. V druhé etapě se na jeho postavení nic nezměnilo a radost si pilot Fordu udělal alespoň nejrychlejším časem v předposlední zkoušce. Niki Mayr-Meinhof s Fordem Fiesta R5 dokončoval RZ 3 s pouhým zadním pohonem a propadnul se na šesté místo. Ještě před koncem první etapy se ale vrátil na čtvrtou příčku, kterou si pak udržel až do cíle.

Až v úplně poslední zkoušce přišel o vítězství v kategorii dvoukolek Simon Wagner. Rychlý Citroën DS3 R3T mu není k ničemu, když není schopen dojet až do cíle. Nejvíce bodů si tak na své konto připsal pilot Renaultu Clio R3 Daniel Wollinger. V boji o vítězství v absolutním pořadí v sobotu ráno přituhlo. Neubauer už se mohl více spoléhat na obutí své Fiesty WRC a snížil svůj odstup na pouhých šest desetin. Baumschlager se dostal pod tlak, v následujícím testu chyboval a musel couvat. Ve vedení se tak rázem s desetisekundovým náskokem objevil Neubauer. Pilot Fabie R5 sice vyhrál další dvě zkoušky, ale umazal ze svého čerstvého manka minimum. Naopak Neubauer vyhrál další dva testy a svůj náskok zvednul už na dvacet sekund. Baumschlager už v závěru rally jeho vedoucí příčku ohrozit nedokázal a spravil si chuť alespoň bonusovými body za vítězství v Power Stage. Neubauer tedy vyhrál další soutěž a znovu posílil svou pozici v boji o titul.

Výsledky této rakouské rally

Stav šampionátu: 1. Neubauer 131, 2. Baumschlager 106, 3. Grössing 68, 4. Mayr-Melnhof 41, 5. S. Wagner 36, 6. Wollinger 32

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!