27. 7. 2016 12:39 − 3775× − 0

Rally Tatry – komentář

Více než půl roku pryč a zatím se ani jedna soutěž na slovenském území neodehrála.

O slovenském šampionátu se až do uplynulého víkendu dalo poměrně bezostyšně pochybovat, že je skutečně určen hlavně slovenským posádkám. Více než půl roku pryč a zatím se ani jedna soutěž na slovenském území neodehrála. Jelikož byla zrušena květnová Rally Prešov, odjely se doposud pouze dvě soutěže, jedna na území Maďarska, druhá na Moravě. Teď se to však změnilo a díky Rally Tatry se šampionát konečně podíval i do své domoviny. Tatranská soutěž má za sebou bohatou historii plnou různých epizod. Ještě do roku 2000 se tato soutěž odehrávala v okolí Popradu, ale organizátoři se tam dostali do velkých problémů a pomocnou ruku jim podal Matador. S tím ovšem byla spojena nutnost přesunout rally do okolí Púchova. Následujících sedm ročníků se tak odehrálo zcela mimo území, které této soutěži dalo název. Do Tater se rally vrátila až v roce 2008, ale pak ze soutěžácké mapy zmizela. V roce 2012 se slavná soutěž v nové podobě vrátila a od následujícího roku už byla znovu zařazena do šampionátu. I letos byla pro více než padesát startujících posádek připravena trať se zhruba devadesáti ostrými kilometry.

Ještě než všichni vyrazili do krásné horské krajiny, v pátek večer spolu svedli boje přímo v ulicích Popradu. Nejobratněji si mezi obrubníky počínal Jaroslav Melichárek za volantem Fordu Fiesta WRC. Druhý den ráno se hned po prvním testu propadnul na třetí místo a to nejhorší pro něho přišlo po třetí zkoušce, když musel pro technickou závadu odstoupit. Jedno WRC na čele výsledkové listiny vystřídalo druhé. Do čela se po první sobotní zkoušce totiž vyhoupnul Tomáš Ondrej za volantem Škody Fabia WRC. Až za ním se držela dvojice lídrů mistrovství, Pavel Valoušek se Škodou Fabia R5 a Grzegorz Grzyb za volantem tradičního Fordu Fiesta R5. Polský jezdec na českého soupeře stejně jako v červnu v Hustopečích nestačil a v RZ 6 pro něho přišel šok. Fiesta R5 přestala fungovat a úřadující mistr si tentokrát na své konto nepřipsal ani bod.

Valoušek se mezitím snažil dohnat vedoucího jezdce, ale na silnější speciál kategorie WRC na rychlých tratích nebyl schopen najít správný recept. Nejvíce bodů si tentokrát český jezdec nepřipsal, ale po odstoupení jeho hlavního soupeře nemusel smutnit. V průběžném pořadí šampionátu si díky bodům za druhé místo vytvořil trochu prostoru k dýchání. Zajímavou podívanou Tatry přinesly také ve třídě 3, kam spadají někdejší produkční vozy. Dvojice Mitsubishi Lancer EVO IX v rukou Petera Gavláka a Tibora Cserhalmiho spolu sehrála vyrovnanou partii. V Popradě začal rychleji první jmenovaný a dařilo se mu i ráno v horách. Cserhalmimu se však vzdaloval po malých kouskách a ten se navíc v závěrečné trojici zkoušek vzedmul k finiši. Gavlák si ale stejně vedení o čtvrt minuty dokázal uhlídat. Stejně tak si uhlídal vedoucí příčku v absolutním pořadí Ondrej, který si z Tater odvezl největší úspěch své kariéry a zopakoval tamní triumf z roku 2012. Tehdy ovšem soutěž nebyla zařazena do slovenského mistrovství a teprve nyní o čtyři roky později tedy Ondrej zaznamenal svůj premiérový mistrovský triumf.

Výsledky z této slovenské rally

Stav slovenského šampionátu: 1. Valoušek 135, 2. Grzyb 106, 3. Ondrej 85, 4. Majerčák 71, 5. Hadik 63, 6. Kukučka 59

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!