Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
29. 7. 2016 19:45 − 4499× − 3

Meekovo finské hopsa hejsa do vedení po první etapě

Po Rajdu Polském si světový šampionát dal měsíční pauzu a na novo se rozjel o tomto víkendu ve Finsku.

Prázdniny jsou ve světovém šampionátu u konce, jelikož o tomto víkendu se soutěžící sešli ve Finsku, kde se v okolí Jyväskylä jede nejrychlejší podnik kalendáře – Finská rally. Dnes byla na programu první etapa, která čítala 12 rychlostních testů (jeden se odjel již včera večer) a dala dohromady 149 ostrých km. Na této kilometráži se největším podílem podepsal test se jménem Jukojärvi, který byl dnes nejdelší a měřil 21 kilometrů a v jejich průběhu na posádky čekal jeden obří skok v úvodní části, která se jela teprve podruhé, zbytek testu byl pak pro soutěžící starým známým, kde se zejména v závěrečné fázi jede absolutně naplno a jak se k ní nechal slyšet Mikko Hirvonen, na dvou kilometrech stačí jít jen jednou na brzdy. Z dnešní sestavy klasických RZ byl naopak nejkratší Halinen, jenž vedl po úzkých cestách s množstvím horizontů a v soutěži se odbýval premiéru.

Ve čtvrtek večer začala nejrychleji ta samá dvojice, co si to rozdala v Polsku o vítězství, tedy Tänak a Mikkelsen. Po první páteční zkoušce se však pořadí měnilo, když šel dopředu Meeke a druhý pak byl Tänak před Mikkelsenem. Toto pořadí vydrželo po RZ3 jen na prvních dvou místech, protože Mikkelsen dle svých slov kupil chyby a to znamenalo propad na páté místo, což znamenalo, že před něj šli Latvala a Ogier. Ani Fin si třetí příčky moc neužil, protože v další zkoušce dělal defekt ("Byl jsem moc široký a trefil mez. Napřed to ušlo pomalu, pak se guma oddělila. Není to nic strašného, vzhledem k tomu jsme moc neztratili.") a ztratil 16 sekund, což na průběžný bronz vrátilo Mikkelsena. Změny přinesla i RZ5, kdy se naopak z čela odporoučel Tänak, který dělal hodiny a něco poškodil, druhý byl rázem Latvala a třetí Ogier. Až na čtvrté místo se dokázal prokousat Breen, ten si ho však dlouho neužil, protože v posledním testu první páteční sekce klesl o dvě příčky.

V polovině dne byl tedy ve vedení Meeke, který měl náskok nějakých 18 sekund na druhého, kterým byl Latvala. Dalších 45 desetin nazpět následoval třetí Ogier, čtvrté místo držel Mikkelsen a pátý byl Neuville s nejrychlejším Hyundai. Odpolední sekci otevřel jednorázově jetý test Äänekoski-Valtra, který se naposledy jel v 80. letech a pro současné pole tedy představoval absolutní novinku. Nejrychleji jej projeli Tänak s Breenem, což mělo za následek, že se irský jezdec vrátil na čtvrté místo. Jeho souboj s duem Mikkelsen a Neuville ale pokračoval i v dalších zkouškách, po RZ8 se zase vrátil na šesté místo a v RZ9 si pak pořadí vyměnili pouze Belgičan s Norem. Na čele jel nadále Meeke za jehož zády čekal na soupeřovu chybu Latvala, třetí v pořadí Ogier na svého týmového kolegu ztrácel 12 sekund.

Změny na pódium přinesla RZ10, kde Ogier dělal hodiny a pobytem v příkopu ztratil 16 minut, což francouzského jezdce srazilo až do šesté desítky pořadí. Když se po předposledním testu dostal Neuville před svého kamaráda Mikkelsena, dostala TOP 10 finální podobu. Po pátku tedy vede Meeke s náskokem necelých 20 sekund na Latvalu, třetí je Neuville, čtvrtý Mikkelsen a pátý velmi dobře jedoucí Breen. Na šestém místě je Paddon, který je posledním z jezdců, jejich manko na první příčku se vlezlo pod hranici jedné minuty, sedmý Ostberg již ztrácí minutu a tři sekundy. Osmý pak jede Tänak, který stabilně jezdí časy mezi pěti nejrychlejšími, ale o lepší umístění jej připravil defekt a technické problémy. Devátý je pak s další Fiestou Camilli a desítku uzavírá Lappi, jenž za sebou drží i Abbringa s i20 WRC.

Nemůžeme opomenout ani boje ve WRC2, kde se střetávají všichni nejvážnější zájemci o titul, tedy trio Suninen, Evans a Tidemand. Nejlépe však začal někdo jiný, totiž druhý továrník Škody Lappi a ten pokračoval po celé dnešní dopoledne v nejlepších časech a v polovině dne měl 20 sekund náskoku na Evanse. Za ním se pak objevil Suninen, ten však měl jen několik sekund k dobru na Tidemanda. Na pátém místě pak jel Kruuda, který měl dvacet sekund na Solberga, jenž vyměnil Fiestu ve verzi WRC za R5. Odpoledne to chvíli vypadalo, že by Evans mohl začít ohrožoval Lappiho, jenže v RZ10 ztratil skoro minutu a propadl se na páté místo. Ve předu tak zůstalo trio Fabií R5 a to po dnešku drží následující pořadí. První jede Lappi, čtyřicet sekund zpět je Suninen a Tidemand je třetí se ztrátou 13 desetin. Čtvrtý, se ztrátou půl minuty na Tidemanda, jede Kruuda, pátý pak Evans.

Rally Finland – po RZ12
1.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC1:13:22,2
2.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+18,1
3.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+44,3
4.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+45,4
5.Breen Craig – Martin ScottCitroën DS3 WRC+53,8
6.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+58,2
7.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+1:02,9
8.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+1:14,4
9.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+1:22,6
10.Lappi Esapekka – Ferm JanneŠkoda Fabia R5+2:01,8

Online výsledky z Finské rally naleznete na webu eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 3
30. 7. 2016 12:25 Upraveno 12:26
0 0
Díky za zajímavé info ohledně té zkoušky č. 7 ... možná je trošku vidět, kolik z té rychlosti udělá ten fakt, že tu trať jezdci už znají nazpaměť smajlík
PS: nebudou videjka? Těším se na chybu pana bezchybného smajlík smajlík
PPS: Ten Breen jim snad trošku zamotá hlavu, líbí se mi jeho výkon.... citroen a irské dvě posádky, to by byl nářez smajlík
30. 7. 2016 13:04
0 0
chyba pana bezchybného je u nás na facebooku, videa budu maximálně kompletovat pro klasické síťové ohlédnutí na konci týdne, jinak by se toho musel zhostit někdo z kolegů
30. 7. 2016 14:03
0 0
aha ok, díky za info smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!