30. 8. 2016 10:46 − 1914× − 0

David Higgins pošesté americkým šampiónem

Stejně jako během posledních pěti let jej pro sebe zajistil rodák z ostrova Man David Higgins.

Americký šampionát se přiblížil ke svému letošnímu konci. Úplný závěr sice obstará až v půlce října Lake Superior Performance Rally, ale teď na konci srpna se v Minnesotě odehrála předposlední Ojibwe Forests Rally a ta už předčasně rozhodla o držiteli titulu. Stejně jako během posledních pěti let jej pro sebe zajistil rodák z ostrova Man David Higgins. Pilot oficiální americké stáje Subaru ale zažil jednu z nejnáročnějších sezón. Úvodní sněhový podnik v Michigenu vynechal a pak se musel dvakrát utkat v nádherném duelu se svým stájovým kolegou Travisem Pastranou. Ten první prohrál a z prvního sezónního triumfu se tak poněkud nezvykle radoval až na konci dubna v Oregonu. Pastrana následně vynechal Olympus Rally a v pátém díle odehrávajícím se v Pennsylvanii pro změnu havaroval. Higgins si tak na své konto připsal tři vítězství v řadě a moc ho nemuselo znervózňovat ani odstoupení v poslední odjeté New England Forest Rally.

Do Ojibwe Forests Rally nastoupil v nejrychlejším tempu Pastrana, ovšem moc dlouho se z vedoucí příčky neradoval. Následující dvojici testů totiž opanoval Higgins s druhým WRX Sti a na prvním místě si vytvořil desetisekundový náskok. Náročnou šotolinovou trať pak zakryla tma a posádky čekala ještě větší výzva při průjezdu zbylých třech rychlostních zkoušek. Ze tmy vytěžil maximum vedoucí Brit, který navýšil svůj náskok až ke dvěma minutám. Druhý start si se svým novým Subaru v Minnesottě odbyl vítěz úvodní letošní rally Piotr Fetela. Jak dobře pro něho sezóna začala, tak špatně následně pokračovala. V druhé soutěži vítězné auto ze Sno*Drift rozsekal na kousky a cíl pak neviděl ani při návratu na tratě s novým vozem. Teď jej na nové Impreze hned v druhé zkoušce zradila spojka. Technika nevydržela ani druhému nejrychlejšímu jezdci po první etapě Pastranovi, když musel po RZ 9 odstoupit. Na druhé místo se pak vyhoupnul Lauchlin O’Sullivan, ovšem hned v dalším testu u svého Subaru rozbil chladič a mohl také jen smutnit. Poslední pódiový stupínek tedy nakonec připadnul Ryanu Millenovi s exotickou technikou Toyota RAV4. Body za druhou příčku si vysloužil nejrychlejší muž superprodukčního vozu Troy Miller a stejná pozice mu patří i v průběžném pořadí šampionátu. Dominantním vítězstvím s náskokem šestnácti a půl minuty si vysloužil šestý americký titul v řadě David Higgins.

Výsledky tohoto podniku amerického šampionátu

Stav šampionátu: 1. Higgins 106, 2. Miller 74, 3. Burke 61, 4. Millen 59, 5. Steely 55, 6. O'Sullivan 41, 7. Pastrana 40, 8. Fortunato 34, 9. Seehorn 30, 10. Fetela 26

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!