Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 9. 2016 14:03 − 3718× − 7

Rally Liepaja – tady je Sirmacisovo!

Ralfs Sirmacis dnes nenechal nikoho na pochybách a po jednoznačném průběhu Rally Liepaja slaví domácí vítězství.

Druhým dnem dnes pokračovala Rally Liepaja a na posádky byla připravená závěrečná stovka ostrých kilometrů, které se odehrály na třech klasických úsecích, které se jely dvakrát. Nejdelší zkouška dnes byla o pět km kratší než včera a tím pádem to znamenalo, že RZ NPK EXPERT měřila 23 km a doplnily ji testy o délce 17 a 10 kilometrů. Po včerejšku byl ve vedení domácí Sirmacis, jenž dokázal zvítězit na všech klasických testech a nejlepší časy přenechal druhému Lukyanukovi pouze na dvou závěrečných superspeciálkách. Tuto dvojici po včerejšku dělila půlminuta a třetí Kajetanowicz zaostával o další čtvrtminutu.


Foto: FIA ERC

Dnešek začal stejně jako včera, když na všech třech testech úvodní nedělní sekce zajel nejrychleji Sirmacis a svůj náskok na prvním místě navýšil na 49 sekund. Dopoledne mu pokaždé byl věrným stínem Lukyanuk, který každou RZ zajel druhým nejrychlejším časem, tři třetí časy pak přidal Plangi, což znamenalo, že po RZ9 šel Estonec na třetí příčku před Kajetanowicze, který v RZ10 ztratil další drahocenné sekundy a po první dnešní sekci ze čtvrtého místa na bednou zaostával o 21 sekund. Na pátém místě pak jel Vorobjovs, který dokázal poodjet Habajovi.

Mnozí by čekali, že v poslední sekci, do které vstupujete s náskokem skoro 50 sekund, Sirmacis zvolní, ale to zřejmě není Lotyšův styl, protože zajel nejrychleji i na posledních třech RZ a jednoznačně ovládl domácí soutěž ERC a přidal letošní třetí triumf z pěti startů. A zatímco při předchozích úspěších mu pomohly i problémy soupeřů, tady ukázal, že to jde i bez toho a s náskokem minuty a čtyř sekund si odvezl věnec pro vítěze. I odpoledne stíhal Sirmacise nejtěsněji Lukyanuk, který si do cíle dojel pro druhou příčku a prolomení smolné série tří závodů, kdy se mu v ERC nedařilo. Ruský jezdec také vybojoval maximum bodů v rámci klasifikace ERC2, kam se svou "desítkou" spadal.


Foto: FIA ERC

Poháry jak za absolutní umístění, tak za ERC2 si odváží také Plangi, jenž odpoledne dokázal Kajetanowicze udržet za sebou a vybojovat pěknou třetí příčku. Čtvrtý dojel Kajetanowicz a ač si neodvezl pohár za celkové umístění v Rally Liepaja, získal něco mnohem cennějšího a to konkrétně pohár pro letošního šampiona mistrovství Evropy, který dokázal obhájit. Na pátém místě, po Habajově havárii na posledním testu, dokončil Kisiels, šestý byl Neikšans s jediným Lancerem deváté evoluce v TOP 10. Sedný Svilis pilotoval další z desítek, osmý Kasperczyk naopak Fiestu R5, devátý Botka byl jediným zástupcem francouzských vozů R5. Elitní desítku pak uzavřel Švedas.

Mezi juniory dnes začal nejlépe Ingram, který byl po nedělní první zkoušce ve vteřině s Griebelem, pak mu ale Němec ujel a když v RZ10 Brit ztratil necelou čtvrtminutu, propadl se na čtvrté místo a na pódium se posunuli Forsström a Niinemäe. Po servisní přestávce bylo dílo zkázy pro Ingrama dokonáno, kdy musel svého Adama R2 odstavit kvůli elektrice a před Griebelem stál úkol dovézt auto do cíle, aby mohl oslavit zisk juniorského titulu. To se mu povedlo a po loňském třetím místě dokázal německý policejní komisař dosáhnout na vytoužený titul. V hodnocení Liepaje za ním dokončili vítěz z Liepaje Niinemäe a třetí Forsström. Český zástupce Brož havaroval na RZ9, kde šel přes střechu.


Foto: FIA ERC

Rally Liepaja – pořadí v cíli
1.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursŠkoda Fabia R51:43:11,2
2.Lukyanuk Alexey – Kapustin RomanMitsubishi Lancer Evo X+1:04,3
3.Plangi Siim – Sarapuu MarekMitsubishi Lancer Evo X+1:48,3
4.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+2:25,7
5.Kisiels Raimonds – Ronis ArnisŠkoda Fabia R5+5:03,7
6.Neikšans Maris – Jesse AnrijsMitsubishi Lancer Evo IX+5:53,9
7.Svilis Martinš – Pūķis IvoMitsubishi Lancer Evo X+5:54,1
8.Kasperczyk Tomasz – Syty DamianFord Fiesta R5+6:52,1
9.Botka Dávid – Szeles PéterCitroën DS3 R5+6:52,6
10.Švedas Vytautas – Sakalauskas ŽilvinasMitsubishi Lancer Evo X+7:02,9

Kompletní výsledky z Rally Liepaja nalezente na eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 7
18. 9. 2016 16:57
0 0
Jen pro zajímavost bych dodal, že dnes Kalle Rovanperä (startující v rámci národního pole) bral druhou příčku v hodnocení Lotyšska a nestačil jen na Sirmacise.
19. 9. 2016 12:12
0 0
Kalle získal i Flat out ocenění. Kdo tohle ocenění získal na Barumce? Díky
19. 9. 2016 12:57
0 0
Zajímavé, získal ocenění za soutěž, ve které vlastně ani nestartoval...
19. 9. 2016 13:41
0 0
To ano, chápu to, že jeho výkon udělal dojem, protože zastínil téměř všechny, ale přeci jen když se ERC tak distancuje od národních šampionátů, tak jejich ocenění pro vyjimečný výkon by nemělo mířit právě tam (byť je sebevíc opodstatněné). Každopádně Kallemu klobouček.
19. 9. 2016 16:31
0 0
cena je zasloužená, ale ERC jenom prokazuje, že neví co chce a dělá věci, které parazitují na tom, co samo svými pravidly potlačuje smajlík
19. 9. 2016 18:32
0 0
na mysl se kradou slova z klasické české pohádky smajlík https://www.youtube.com/watch?v=E-qnaoEeaYY
20. 9. 2016 09:33
0 0
Sirmacise by měla Škoda podepsat a nasadit příští rok na MČR, ať může Kopecký dělat něco lepšího. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!