20. 9. 2016 07:09 − 2158× − 0

Rally Princesa de Asturias – komentář

Španělský asfaltový šampionát přišel změnou pravidel o nadvládu Porsche, ale pro změnu mu začaly kralovat jiné vozy.

Španělský asfaltový šampionát přišel změnou pravidel o nadvládu GT vozů Porsche, ale pro změnu mu začaly kralovat jiné vozy. Produkční Mitsubishi Lancer EVO X, kterým je pro tamní mistrovství povoleno více úprav výrazně zvyšujících jejich konkurenceschopnost. Cristian García tak s takovým vozem vyhrál všechny dosud odjeté soutěže s výjimkou Rallye de Ferrol, kterou pro sebe rozhodnul Victor Senra za volantem Fordu Fiesta R5. I během Rally Princesa de Asturias, která se odjela o minulém víkendu, se očekávalo Garcíovo navýšení bodového náskoku v průběžném pořadí. Jakkoliv boj o titul nic moc dramatického nenabízí, o pozici vicemistra se utkává hned několik jezdců. Zatím nejlépe si z nich vede Pedro Burgo, který letos střídá Porsche a Peugeot 208 T16 R5. Do Ovieda dorazil s prvním jmenovaným vozem. Obdobný speciál na začátku roku pilotoval i Iván Ares, teď ale k oživení svých šancí na druhé místo využil služeb zbrusu nové techniky, Škody Fabia R5. S obdobnou technikou kategorie R5, jen od jiné značky, Citroën, se o pozici vicemistra utkává Sergio Vallejo. A aby šance speciálů R5 na úspěch během sedmého podniku kalendáře nebyly malé, ještě se zde objevila dvojice Fiest R5. Do jedné usednul od začátku roku pauzírující Luis Monzón a se druhou se premiérově představil nadějný junior José Manuel Mora.

Burgo loučící se v této soutěži se svým Porsche začal šestým časem, ale už druhý test vyhrál. V tom následujícím ale kvůli defektu nechal přes dvacet minut a jakékoliv naděje na slušný výsledek tím vzaly za své. Zle nedobře soutěž začala i pro lídra mistrovství Garcíu. V první zkoušce se lehce podíval mimo trať a to samé zopakoval i s poškozením zadní části vozu v RZ 2. Ve výsledcích se tou dobou nacházel až na patnáctém místě s minutovou ztrátou. Ve zbytku soutěže se ovšem zdatně prokousával zpět dopředu, byť tentokrát nebyl tak dominantní a rozhodnul pro sebe jediný test. Každopádně v závěru poskočil až na čtvrté místo a znovu se přiblížil zisku titulu. Daleko lépe si tentokrát počínal jeho stájový kolega Alberto Monarri, který se rovněž řadí do dlouhé skupiny zájemců o druhé místo v šampionátu. V pátek večer si za tmy moc nevěřil, ale sobota ho zastihla v dokonalé formě. Díky třem nejrychlejším časům se tak posunul z pátého místa až na druhé.

Ani trochu nevyšla Rally Princesa de Asturias stáji Suzuki Motor Iberica. Gorka Antxustegi už potřetí usednul do nové techniky v podobě čtyřkolky Suzuki Swift R+, ale i tentokrát s ní nic zásadního nepředvedl. Většinu času se pohyboval na pomezí první a druhé desítky, aby tu první v konečném pořadí uzavíral. Suzuki očividně čeká ještě hodně práce při zvýšení konkurenceschopnosti nového speciálu. Obzvlášť když Adrián Díaz se starším vozem Swift Super 1600 zase nezajížděl o tolik horší časy. Bohužel ve čtvrté zkoušce havaroval a své šance na zisk pozice vicemistra tím moc nezlepšil. Nejrychlejší vstup do soutěže zaznamenal Vallejo, když vyhrál první a třetí test. Večer už byl ale k nezastavení Ares a pilot Citroënu se propadl celých 25 sekund za jeho záda. V sobotu dopoledne Vallejo dokázal se svým soupeřem držet krok a před servisem stlačil svůj odstup na dvacet vteřin. Bohužel v předposlední zkoušce celé rally musel pro poruchu brzd odstoupit. Na třetí místo se nakonec díky tomu vrátil Monzón, jenž v druhé etapě nestačil na Monarriho. Mladý Mora si za volantem druhého Fordu nepočínal vůbec zle, ale páté místo kvůli defektu ztratil a musel se smířit s šestým. Parádní výkon při debutu za volantem Škody Fabia R5 předvedl Ares, Valleja dokázal ještě před jeho odstoupením držet za zády a nakonec si do cíle dojel pro čtvrté vítězství v mistrovství.

Konečné výsledky podniku španělského asfaltového mistrovství

Stav šampionátu: 1. García 236,5, 2. Burgo 144,5, 3. Ares 126,5, 4. Díaz 125,5, 5. Monarri 121, 6. Vallejo 102

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!