21. 9. 2016 20:47 − 3645× − 2

Z Košic odjížděl nový slovenský mistr

Rally Košice se staly letos teprve třetí soutěží mistrovství uspořádanou na území Slovenska.

Rally Košice se staly letos teprve třetí soutěží mistrovství uspořádanou na území Slovenska. I přesto hostilo toto východoslovenské město letošní poslední klání o mistrovské body. Na titul si před jejím startem dělala ještě trojice jezdců. Vítěz tatranské soutěže Tomáš Ondrej sice se Škodou Fabia WRC mohl jedině sledovat své dva soupeře a doufat v jejich zaváhání, ale naději si stále udržoval. Naopak lídr mistrovství Pavel Valoušek a jeho polský rival Grzegorz Grzyb se nacházeli v situaci, kdy vítěz bere vše. Košice se odjely jako dvoudenní soutěž a při systému slovenského šampionátu to znamenalo dvojité přidělování bodů, za každou etapu zvlášť.

Nejrychleji soutěž rozjel Ondrej a dosti překvapivě se na druhém místě v prvním testu objevil pilot maďarského mistrovství Ferenc Vincze jun. s Mitsubishi Lancer EVO IX R4. Maďarský šampionát do Košic zavítal jako odplata za účast toho slovenského v rámci Eger Rally. I když po slovenské rally v kalendáři zůstávají ještě dvě maďarské soutěže, už teď je jasné, kdo tomuto mistrovství kraloval. Norbert Herczig se Škodou Fabia R5 šampionátu jasně dominoval a do Košic už nemusel vůbec vyrazit. A to také udělal. Již zmiňovaný Vincze byl nejrychlejší mezi Maďary v celé první sekci. V té druhé se pak před něho vyšplhal nejprve Miklós Kazár s Fordem Fiesta R5 a následně i János Tóth pilotující Peugeot 208 T16 R5 a obtěžkaný penalizací deseti sekund za sražený retardér. V neděli hned ráno se pilot francouzského vozu dokonce vyhoupl až na první místo, o které pak ještě na chvíli přišel. V poledním servisu za ním však Kazár zaostával o 5,2 sekundy. Hned v první zkoušce po přestávce se však pilot Fordu vybičoval k nejrychlejšímu času a dotáhnul se pouhých šest desetinek za Tótha. Ten ale nechtěl nic podcenit, vyhrál předposlední test a nakonec si díky těsnému náskoku 2,9 sekundy odvezl z Košic nejvíce bodů a směřuje za ziskem pozice vicemistra. Druhý nejrychlejší Maďar ovšem nakonec v cíli nebyl Kazár, skvělým časem v úplně posledním testu jej totiž přeskočil Vincze jun. a málem porazil i Tótha.

Teď se ale vraťme k souboji o slovenský titul. Po Ondrejovi se v druhé zkoušce do vedení dostal Valoušek a vedení si udržel i přes vítězství soupeře za volantem Fabie WRC v RZ 3. Ondrej zajel nejrychleji i čtvrtý test a vrátil se zpátky do vedení. Bohužel takové nasazení bylo na stařičkou Fabii WRC moc a její motor vypověděl v pátém testu službu. Honba za titulem se tím pádem zúžila na zbylé dva jezdce se speciály R5. Grzyb ovšem na Valouška nestačil a ještě ve čtvrté zkoušce ztratil celou minutu kvůli defektu. Za první etapu si polský pilot připsal až šestý nejvyšší bodový obnos a to bylo bohužel málo. Valoušek totiž první den opanoval a své celoroční snažení dovedl do vítězného konce. Český pilot Fabie R5 se stal letošním slovenským šampiónem. V neděli ráno si tak mohl dovolit odstoupení kvůli úniku paliva, žádné body za druhý den už nepotřeboval. Grzyb i přes absenci jakýchkoliv šancí na titul pokračoval a nakonec toho asi lituje. V poslední zkoušce první nedělní sekce totiž hodně ošklivým způsobem zalétl se svým Fordem Fiesta R5 do lesa a jen s pořádnou dávkou štěstí vyvázli se svým spolujezdcem Danielem Siatkowským z havárie nezraněni. Do vedení se ráno na chvíli dostal Tóth, ale brzy jej na první příčce vystřídal Jaroslav Melichárek stahující sobotní ztrátu po defektu. Pilot Fordu Fiesta WRC zvládl neděli bez větších potíží a na závěr zlobivou technikou poznamenané sezóny si připsal konečně vítězství.

Výsledky z této slovenské rally

Stav šampionátu: 1. Valoušek 195, 2. Grzyb 148, 3. Majerčák 145, 4. Ondrej 106, 5. Kukučka 99, 6. Trencsényi 70, 7. Drotár 69, 8. Hadik 63, 9. Cvrček 55, 10. Kundlák 53

Komentářů celkem: 2
21. 9. 2016 22:511
0 0
Herczig prišiel, ale len ako predjazdec
23. 9. 2016 07:062
0 0
Pavlovi určitě velká gratulace! Snad ho v příští sezóně uvidíme více i u nás.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!