Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
20. 9. 2016 18:16 − 7079× − 6

Světové novinky pro příští rok

V příštím roce se mistrovství světa dočká většího promíchání povrchů a úprav dozná i systém šampionátu WRC2.

Tour de Corse před několika dny podepsala smlouvu s novým hlavním sponzorem a tím novinky okolo podniku nekončí. Jak se dnes objevily informace, na středomořském ostrově se soutěžící v rámci MS sejdou dvakrát během půl roku. Poprvé tomu bude v rámci sezóny 2016, když se jede o příštím víkendu a podruhé tomu bude v dubnu 2017, když bude Korsika jedním z podniků v úvodu kalendáře. Dochází tím k naplnění snah FIA o to, aby byl různé povrchy více rozprostřeny v průběhu sezóny a nedocházelo k nyní tradičnímu souběhu asfaltů v druhé polovině roku. Podle informací serveru autosport.com by mělo prvních šest soutěží být v pořadí – Monte Carlo, Švédsko, Mexiko, Korsika, Argentina a Portugalsko. Pro Tour de Corse tak půjde o splnění plánů původně pro letošek, když se soutěž měla jet už v tomto roce v jarním termínu, ale pro pořadatele to bylo nesplnitelné.

Jak navíc britskému serveru prozradil jeden ze zdrojů, změna termínů je pro Tour de Corse otázkou existence. "Skutečnost se má tak, že aby přežili, musí změnit datum. Je potřeba asfaltového podniku, který by přeťal dlouho šňůru šotolinových rally a Něměcko ani Španělsko nejsou v pozici, aby mohli měnit termín." Svým způsobem tedy Černý Petr zbyl na korsickou soutěž, před kterou bude stát úkol co nejrychleji uzavřít smlouvy o podpoře s municipalitami a regiony napříč ostrovem, které hrají velkou roli při skládání budgetu podniku.

Druhou novinkou, která se v souvislosti se sezónou 2017 objevila, je změna pravidel pro WRC2. V současné podobě pravidel si každý z účastníků volí dle svého výběru 7 soutěží z kalendáře, kde pojede o body, avšak tento systém má ta, chcete-li, negativa, že na zámořských podnicích jsou body mnohem více na dosah, než na starém kontinentu. Tomu však bude o příštího roku konec, kdy by se dle plánu FIA, měly všechny posádky střetnout minimálně na třech rally. To by mělo zabránit tomu, aby se vedoucí posádky téměř nepotkávaly, což se dělo i letos, vždyť aktuální trio na čele – Evans, Suninen, Lappi se potkalo jen dvakrát.

Podle plánů by napřesrok měly být pevně určeny závěrečné tři kola WRC2, zbytek bude na jednotlivých soutěžících. "WRC2 se rozvinulo velmi dobrým směrem, ale s tímto šampionátem mám jeden problém – nejlepší posádky se nepotkávají. V kalendáři mělo být 14 soutěží, teď zbylo 13 a jezdci si soutěže vybírají takticky, když si říkají, ten tam nebude, takže jedu. Musíme najít nějaké řešení a určení tři soutěží, kde se všichni potkají, udělá šampionát zajímavějším," říká na konto změny pravidel WRC2 Jarmo Mahonen.

Komentářů celkem: 6
20. 9. 2016 20:23
0 0
Tak jak?Lappi je out.Bude i Pontus?Zůstává Kopecký,čili by ho mohla Škodule nasadit do WRC2.Už by to nebyla taková "finanční" šupa.
20. 9. 2016 20:23 Upraveno 20:26
0 0
Tak jak?Lappi je out.Bude i Pontus?Zůstává Kopecký,čili by ho mohla Škodule nasadit do WRC2.Už by to nebyla taková "finanční" šupa.
HEHE nějak se to zmrvilo.Omluva.
20. 9. 2016 20:52 Upraveno 20:54
0 0
Tak letos jede na Korsice čtvrtý závod ve WRC2, kdoví jestli nenastoupí ještě ve Španělsku, nebo jinde. Lappi jich jel zatím 6, z toho 5 pod hlavičkou ŠM, Tidemand taky 5. Kopec má hold na starost ještě český mistrák, ale nedá se říct, že by ho Škodovka nenasazovala, bohužel na šoto nezajede to co ti dva seveřani...
21. 9. 2016 02:32
0 0
Míro (hujere) nepij tolik alkoholu, nebo pij a radši piš až druhý den.
21. 9. 2016 13:10
0 0
Tak podobný krok, kde budou pravidla ve WRC2 pozměněna k lepšímu se dal čekat. Ve WRC bude plno nových sedadel a tak chtějí udržet někoho i WRC2.smajlík
23. 9. 2016 17:16
0 0
Původně napsal Vojtech.Elias
Tak letos jede na Korsice čtvrtý závod ve WRC2, kdoví jestli nenastoupí ještě ve Španělsku, nebo jinde. Lappi jich jel zatím 6, z toho 5 pod hlavičkou ŠM, Tidemand taky 5. Kopec má hold na starost ještě český mistrák, ale nedá se říct, že...


Tak Kopejda je přihlášen také ve Španělsku. Nechci počítat zajíce před honem, ale
smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!