25. 9. 2016 12:13 − 6644× − 2

Z historie rally – když se soutěž musí ukončit

V roce 1992 byli pořadatelé nuceni ukončit Tour de Corse 1992 čtyři zkoušky před koncem. Víte proč?

V roce 1992 byli pořadatelé nuceni ukončit Tour de Corse 1992 čtyři zkoušky před koncem. Víte proč?

Pátého května 1992 se jede třetí etapa slavné Tour de Corse. Tato etapa má centrum na severu v městě Bastia, závěrečná čtvrtá etapa se pak vrací na jihozápad do Ajaccia. Ten den se v Bastii ale koná ještě jedna důležitá sportovní událost. Místní fotbalový klub, který hraje druhou francouzskou ligu, postoupil senzačně už do semifinále francouzského poháru a večer má přivítat věhlasný Olympique Marseille. Není divu, že celé město je na nohou a dočasně jde stranou i slavná rally.

Zájem o utkání je obrovský. Starý stadión pojmenovaný Furiani s kapacitou kolem 8500 diváků nemůže pojmout všechny zájemce, a tak se už 2 týdny před utkáním rozhodne majitel klubu, že kapacitu rozšíří. Zboří starou severní tribunu pro pár stovek lidí a na poslední chvíli tam nechá smontovat novou dočasnou tribunu pro 9000 lidí. Tím dokáže zdvojnásobit kapacitu. Jenže všechno má jeden háček – stavba je v podstatě nelegální, oficiální úřady nikdo nežádal o schválení. Nebyl čas…

Pátého května večer je stadión narvaný k prasknutí. Už dvacet minut před výkopem je zřejmé, že nová tribuna není stabilní a komentátor na stadiónu žádá diváky, aby se na tribuně příliš nepohybovali. Deset minut před výkopem se ale nejvyšší část tribuny stejně zhroutí. Tragédie si vyžádá 18 mrtvých fanoušků a přes dva tisíce raněných… (více informací si můžete najít na internetu pod výrazem "tragédie na Furiani" apod.)

Zda po této tragédii pokračovat v Tour de Corse řeší i její pořadatelé. Rozhodnou se pokračovat i závěrečnou čtvrtou etapou. Jenže ráno se ukáže, že na zbývajících sedm rychlostních zkoušek není dostatek lékařského zajištění, protože kvůli tragédii byly do Bastie povoláni skoro všechny sanitky z celé Korsiky. Podaří se tak zajistit odjetí jen prvních tří zkoušek, poslední čtyři pak musejí být zrušeny.

Podrobné výsledky samotné soutěže najdete na serveru eWRC-results.com, kde jsou nově doplněny i všechny časy v rychlostních zkouškách. Pikantní na tom je, že stupně vítězů obsadili výhradně francouzští jezdci – Auriol, Delecour a Bugalski.

Komentářů celkem: 2
jac
25. 9. 2016 22:15
0 0
Shacki, dobře Ty...zajímavésmajlík
26. 9. 2016 10:44
0 0
Tak tohle jsem vážně nevěděl.
Super článek.
Díky Shacki!smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!