29. 9. 2016 07:06 − 2165× − 0

Škoda Rallye Liezen – komentář

Vloni soutěž získala důležitého partnera ve značce Škoda a letos se zařadila do nového evropského seriálu TER.

Andreas Aigner se dostal kdysi díky projektu Red Bullu až na světovou scénu, kde v roce 2006 pilotoval Škodu Fabia WRC. Následně se vrátil do produkčního Mitsubishi a s ním o dva roky později získal titul pro světového mistra PWRC. Následně se už na mezinárodní scéně objevil pouze v IRC a ME a před dvěma roky přešel do role organizátora. V té se mu podařilo zachovat ve Štýrsku jeden z podniků rakouského mistrovství, když v roce 2014 do kalendáře zavítala novinka Rallye Liezen. Vloni pak soutěž získala důležitého partnera ve značce Škoda a letos se zařadila do nového evropského seriálu TER. Bohužel ne všechno se této rally daří, letos organizátorům hodně zkomplikovali život v jedné místní samosprávě a chvíli před startem soutěže se musel upravovat harmonogram. Ten nakonec obsahoval třináct atraktivních rychlostních zkoušek o celkové délce 148 kilometrů, z nichž většina se odjela v sobotu.

Na pátek byla naplánována pouze divácká superspeciálka v samotném centru rally. Nejrychleji si s její tratí poradil největší favorit soutěže a lídr mistrovství Hermann Neubauer. V sobotu ráno ale všem soupeřům vypálil rybník pilot Škody Fabia R5 Raimund Baumschlager, který si zde ještě mohl uchovat poslední zbytky šancí na titul. Neubauer s Fiestou WRC ovšem zůstával v roli favorita a tu potvrdil nejrychlejšími časy v RZ 3 a 4, díky kterým navýšil svůj náskok už na 7,4 sekundy. V pátém testu zajel nejrychleji Aigner, který na svou domácí rally vyrazil za volantem Škody Fabia Super 2000. Kvůli desetisekundové penalizaci z úvodu ale i po vyhraném testu zůstával pátý za Nikim Mayr-Meinhofem ve Fordu Fiesta R5. Tento okruhový pilot ale v šestém testu doplatil na poruchu svého vozu a o čtvrté místo přišel. Na uvolněné místo se dostal Aigner, ale porucha kardanu vyřadila v RZ 9 i jeho. Neslavně dopadnul debut Christiana Mrlika ve Škodě Fabia R5, když nejprve doplatil na defekt a následně ve snaze vyšplhat se na čtvrté místo skončil v předposledním testu mimo trať. Ráno to ještě vypadalo na boj Baumschlagera s vedoucím Neubauerem, ale ten se nakonec na vedoucí příčce dokázal osvobodit. Naopak těsně za zadní nárazník Fabie R5 se dotáhla Fiesta WRC řízená Gerwaldem Grössingem. V jednáctém testu už se pořadí měnilo, ale před závěrečnou zkouškou se na druhé místo vrátil Baumschlager. Grössing ale využil v závěrečné Power Stage lepší volby gum a zajel nejrychlejší čas. Baumschlager ovšem ztratil většinu času kvůli problému s diferenciálem. Neubauer sice nejvíce bonusových bodů nezískal, ale ani je nepotřeboval. Bohatě mu stačily ty za vítězství a po předposlední rally se už stal mistrem Rakouska. Baumschlager se tedy proti vozům WRC nakonec prosadit přeci jen nedokázal a pátý titul v řadě do sbírky nepřidal. Za posledních čtrnáct let jej ovšem porazili pouze dva jezdci, Neubauer je tím druhým.

Výsledky této rakouské rally

Stav šampionátu: 1. Neubauer 158, 2. Baumschlager 120, 3. Grössing 90, 4. Wollinger 42, 5. Mayr-Melnhof 41, 6. S. Wagner 40

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!