Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 9. 2016 14:16 − 2479× − 0

Na Korsice může být korunován staronový mistr

Nejblíže zisku titulu mistra světa je před startem Tour de Corse Sébastien Ogier, který může v neděli slavit další titul.

Minimálně do neděle musíme ještě používat oslovení "trojnásobný mistr světa Sébastien Ogier", ale změna může přijít právě po konci Tour de Corse, protože pokud Francouz dokáže zvítězit a ostatním sokům v boji o titul to nepůjde, získá dostatečný bodový náskok k tomu, aby byl předčasně korunován. V této chvíli, před startem desátého podniku MS, má při pohledu na bodování šampionátu Ogier náskok 59 bodů na druhého Andrease Mikkelsena a matematiky ve hře zůstává i dvojice jezdců Hyundai na děleném třetím místě, konkrétně Hayden Paddon a Thierry Neuville, kteří shodně ztrácí dalších 16 bodů na Mikkelsena. V rovině teorie a pravděpodobnosti limitně se blížící nule jsou pak matematické šance na titul u dalších tří jezdců – Jari-Mati Latvaly, Daniho Sorda a Madse Ostberga, kteří by museli na všech zbývajících soutěžích pokaždé vyhrát absolutně i na PowerStage a doufat, že jejich sokové v pořadí před nimi bodovat nebudou.

Proto se pojďme podívat na to, co nás čeká na Tour de Corse a jak by musel zajet Sébastien Ogier a jeho nejbližší pronásledovatelé, aby se Francouz mohl v počtu titulů vyrovnat legendám Tommimu Mäkinenovi a Juhovi Kankkunenovi. A je to poměrně přímočaré. Ogier musí zvítězit v soutěži a ještě zvládnout nejlépe zajet v PowerStage, aby si připsal maximum bodů, což jeho konto posune na 197 bodů. Pak bude stačit, aby Mikkelsen nebral více jak tři body a Neuville s Paddonem ne více jak 19 a rodák z Gapu bude mít hotovo a bude si na kombinézu našít čtvrtou hvězdičku. Pokud se tento scénář z jakéhokoliv důvodu nevyplní, na korunovaci nového mistra světa si budeme muset počkat minimálně do Katalánska.

Loňský výsledek z Korsiky pro Seba Ogiera navíc není příliš lichotivý, protože po defektu na RZ3 ztratil kupu času a svou stíhací jízdou se nedokázal propracovat výš než na 15. příčku. Lepší to nebylo ani v roce 2014, kdy se však Francouzská rally jezdila v Alsasku, protože Ogier dojel po problémech s motorem v první etapě 13. celkově. Když bychom šli ještě o další dva ročníky nazpět, tak ty dokázal pro změnu vyhrát, takže se nabízí otázka, jestli letošek bude pro Ogiera znamenat návrat na vítěznou vlnu či nikoliv.

Letošní Tour de Corse se ze tří čtvrtin odehrává na nových úsecích, což pro naprostou většinu posádek znamená, že se jede na tratích, kde ještě nikdy nestartovaly a stejně jako loni pak bude potřeba počítat i s faktorem dlouhých testů, protože hned tři úseky z celkových šesti měří padesát kilometrů či lehce přes. "Korsika je všechno, jen ne snadná. Na trati je množství nových úseků a ty byly taky upraveny. Tento druh změn mám rád, protože to ze soutěže dělá novou výzvu," říká před startem Tour de Corse Seb Ogier a pokračuje, "očekávám, že na Korsice to bude stejně těsná bitva jako v Německu, kde spolu bojovala čtveřice jezdců. Mým osobním cílem pro tuto soutěž je ji dobře zajet a bojovat o vítězství a přerušit tak šňůru dvou nepovedených francouzských startů."

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!