Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 9. 2016 18:54 − 3027× − 0

Po pátku má Ogier tři čtvrtě minuty náskok

Defekt odsunul ze druhého místa Krise Meeka a když Seb Ogier opanoval RZ3, má po první etapě komfortní náskok na čele.

O tomto víkendu pokračuje mistrovství světa na Korsice, která znamená probuzení šampionátu z neplánovaného spánku v závěru léta, který nastal po zrušení Čínské rally. Na středomořském ostrově se žádné neplánované změny osudu soutěže těsně před startem nekonaly a nic tedy nebránilo tomu, aby se dnes mohla jet úvodní etapa. Ta se, stejně jako celá soutěž, drží korsického trendu, kdy se jede málo zkoušet, za to však dlouhých. Dnešní RZ1/3 Acqua Doria – Albittreccia měřila 49 kilometrů a RZ2/4 Plage du Liamone – Sarrola-Carcopino byla v porovnání s ní odpočinkovou, když měřila "pouze" 29 km.


Foto: facebook Tour de Corse

Do soutěže vstoupil nejlépe Ogier, který na 49 kilometrech ujel druhému Meekovi o 4 sekundy, což znamenalo, že Francouz Britovi ujížděl tempem osmi setin na kilometr a ve stopce své tempo hodnotil jako pomalejší: "Není lehké najít správné tempo. Také si myslím, že mám pomalý rozpis. Ale možná je lepší začínat takhle dlouhou soutěž pomaleji.". Osm desetin nazpět následoval na třetím místě Sordo, který vedl smečku Hyundai, když čtvrtý byl Neuville a pátý Paddon. Ogier byl nejrychlejším i na RZ2 a jelikož na to trošku více šlápnul, měl rázem před Meekem náskok čtvrtminuty a na třetí místo se pak posunul Neuville, který i přes nespokojenost s autem ("Necítím se komfortně. Někdy je auto nedotáčivé a pak zase přetáčivé.") dokázal překonat kolegu Sorda, jehož odsunul na čtvrté místo. Pátý nadále zůstával Paddon, ale k němu se na osm desetin přiblížil Mikkelsen.

Odpoledne na RZ3 pohasly šance na přední umístění u Meeka, když Brit dělal defekt a vzhledem k délce zkoušky stavěl a měnil pneumatiku. Jinak v rámci výsledků RZ bylo vše při starém, když Ogier opět naděloval a druhému ve zkoušce dal čtvrt minuty, což znamenalo, že francouzský jezdec si ve vedení vypracoval náskok již přes půlminutu vysoký. Na druhé místo se posunul Neuville, logicky šel vzhůru i Sordo, čtvrtý byl Latvala a pátý Mikkelsen. Na sedmé místo spadl Paddon, jenž uhnal obutí: "10 km před cílem jsem kompletně přehřál pneumatiky. Možná jsem na ně moc tlačil na začátku.".


Foto: facebook Tour de Corse

Nic se nezměnilo na jméně nejrychlejšího jezdce ani v RZ4, která dnešek uzavírala a Ogier opět na konkurenty navyšoval náskok a po první etapě má Francouz na prvním místě náskok 32 sekund na druhého Neuvilla. Čtvrt minutu za něj se posunul Latvala, který využil problémů dalšího jezdce Hyundai, když defekt odsoudil na deváté místo Sorda ("Píchli jsme zadní kolo, přitom jsem nic netrefil, zkusil jsem na tom jet, ale nešlo, museli jsme to vyměnit."). Třináct desetin za týmovým kolegou je čtvrtý Mikkelsen a pátý je už Breen. Šestou příčku má v držení Paddon, sedmý je nejlepší jezdec s Fiestou, kterým je Camilli. I osmý jezdec pilotuje Fiestu, avšak je jím Evans, který má k dispozici verzi R5 a tím pádem vede v rámci WRC2. Za mladým Welšanem pak následují další vozy WRC, konkrétně devátý Sordo a desítku uzavírá Ostberg.

Ve WRC2 to dnes podle nejrychlejších časů dopadlo nerozhodně pro Evanse s Kopeckým, ale rozhodla hned RZ1, kde se Welšan rychleji probudil a českému jezdci dal skoro 18 sekund. Ale oba dva nebyli spokojení, pilot Fordu si stěžoval na neurčený problém s autem, jezdec Fabie naopak na pneumatiky. RZ2 a RZ3 patřila úřadujícímu českému mistrovi, ale z Evansova náskoku dokázal smazat nějakých šest sekund a když Evans vyhrál RZ4, nadále dvojici na čele dělí čtvrtminuta. Na třetím místě jede Abbring s debutující i20 R5, ale s výjimkou úvodní RZ, kdy se držel alespoň s Kopeckým tempu prvních dvou jezdců nestíhá a ztrácí tři čtvrtě minutu. Čtvrtý je pak Bonato a pátý Suarez. Mimo klasifikaci WRC2 jedou na Korsice jezdci, kteří promlouvají do TOP 5 v rámci třídy RC2, když třetí je za Kopeckým Bouffier, jenž má tři desetiny na Abbringa. Pátý je Bonato a šestý Sarrazin s další i20 R5.


Foto: facebook Tour de Corse

Tour de Corse – po RZ4
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:37:52,8
2.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+44,0
3.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+58,0
4.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+59,3
5.Breen Craig – Martin ScottCitroën DS3 WRC+1:18,7
6.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+1:26,2
7.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+1:26,2
8.Evans Elfyn – Parry CraigFord Fiesta R5+2:36,3
9.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+2:39,1
10.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+2:41,9

Výsledky můžete sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!