27. 10. 2016 07:07 − 2292× − 0

Fabian Kreim mistrem Německa

Německý šampionát letos nabídnul nejatraktivnější podívanou za poslední roky.

Německý šampionát letos nabídnul nejatraktivnější podívanou za poslední roky. O titul si to od začátku roku rozdávala dvojice pilotů hájících barvy oficiálních stájí. Jako favorit se od začátku roku jevil jezdec Škody Fabia R5 Fabian Kreim, který s touto technikou absolvoval už druhou sezónu. Christian Riedemann naopak za volantem čtyřkolky odjel v minulosti pouhé dva podniky a Peugeot 208 T16 R5 pro něho byl úplnou novinku. Přesto se mu na začátku roku dařilo lépe a Kreim s ním srovnal krok až v půlce sezóny. V té druhé bohužel už Riedemann nestíhal a před závěrečným podnikem se dostal do situace, kdy musel nejen vyhrát, ale ještě doufat ve velkou smůlu soupeře.

Závěrečnou ADAC 3-Städte-Rallye začal Riedemann druhým nejrychlejším časem s odstupem pouhých 2,2 sekundy, který dokázal po dílčím vítězství v RZ 2 snížit o šest desetin. Ve zbylých dvou testech úvodní etapy už ale zase kraloval Kreim a vytvořil si takřka desetisekundový náskok. Souboj o titul měl pokračovat i v sobotu, ale k rozhodnutí došlo bohužel hned ráno. Peugeot 208 T16 R5 zrovna velká spolehlivost nezdobí a ten Riedemannův to v RZ 5 jen potvrdil. V převodovce zůstal zaseknutý první rychlostní stupeň a jízda pro něho předčasně skončila. Pro letošek se zástupce Peugeotu Sport Deutschland musí smířit s postem vicemistra.

Závěrečná soutěž německého mistrovství nabídla hodně atraktivní startovní listinu, kterou ozdobilo několik jezdců s nezvyklou technikou. Hermann Gassner se premiérově představil s novým přírůstkem své stáje. Za volantem Hyundaie i20 R5 ale od začátku zajížděl hodně pomalé časy a teprve v závěru dokázal svou ztrátu dostat pod sekundu a půl. V konečných výsledcích německému matadorovi připadla desátá příčka za českým jezdcem Davidem Tomkem ve Fabii Super 2000. S dalším českým vozem, vítězným Fordem Fiesta R5 ze Vsetína, se představil Raffael Sulzinger. Od roku 2008 tento Němec soutěží takřka výhradně ve Fiestách ST nebo R2 a teď si vyzkoušel jednu z vrcholných verzí tohoto vozu. V první etapě se mu však moc nedařilo a navíc nasbíral 80 vteřin v penalizacích. Druhý den už se mu dařilo lépe, třikrát zaznamenal třetí nejrychlejší čas a do cíle nakonec dojel jako sedmý.

Škodu Fabia Super 2000 si vloni pořídil německý mladík Maximilian Koch, ale v německém mistrovství se s ní letos ukázal teprve podruhé. Během závěrečné rally mistrovství bojoval s dvojicí jezdců Porsche, ale nakonec se musel smířit až s pátým místem za jejich zády. Tento duel „gétečkových“ Porsche se odehrával mezi Rainerem Nollerem a Rubenem Zeltnerem a vítězně z něho nakonec vyšel odcházející šampión Zeltner. Novopečený mistr Kreim se držel na prvním místě, ale v sobotu ráno zaznamenal nejrychlejší čas Dominik Dinkel debutující za volantem Škody Fabia R5. Ve třetí sobotní zkoušce bohužel Dinkelovu snahu o dohnání Kreima zhatilo rozražení retardéru a s tím související půlminutová penalizace. Mladý Němec každopádně znovu ukázal svou letošní formu a s technikou R5 by mohl příští rok klidně pomýšlet na boj o titul. Pro letošek se určitě rád smíří i se skvělým třetím místem v konečném hodnocení šampionátu. Titul a vítězství si každopádně z Kirchhamu odvezl tovární pilot Škody Kreim.

Výsledky této německé soutěže

Konečný stav šampionátu: 1. Kreim 188, 2. Riedemann 139, 3. Dinkel 106, 4. Corazza 64, 5. Knof 42, 6. Y. Neuville a Leschhorn 38, 8. Mohe 27, 9. Gassner Jr 26, 10. Kremer 25

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!