25. 10. 2016 08:38 − 1808× − 0

Další zajímavý italský víkend

Italští fanoušci automobilových soutěží jsou poslední tři víkendy opravdu na roztrhání.

Italští fanoušci automobilových soutěží jsou poslední tři víkendy na roztrhání. Nejprve se v San Marinu odehrálo tradiční podzimní setkání legend, týden poté se v okolí Verony rozhodovalo o novopečeném mistrovi Itálie v hlavním šampionátu C.I.R. a teď o předposledním říjnovém víkendu byl na programu závěrečný díl šampionátu C.I.WRC. V šestidílném mistrovství si to až do závěrečného podniku rozdávali o titul dva jezdci. Ještě před tím, než nastoupili na start Trofeo ACI Como, svedli spolu na začátku září důležitý předposlední souboj. Právě ten totiž rozhodoval o rozložení karet před velkým finále.

Na titul si tou dobou dělali zálusk ještě dva další jezdci. Ford Fiesta WRC Tobia Cavalliniho ovšem na startu Rallye San Martino di Castrozza e Primiero chyběl a pilot tím ztratil poslední šance, následně tedy neměl žádný důvod odcestovat ani na závěrečnou soutěž. Paolo Porro se naopak snažil vší silou udržet si naděje až do úplného závěru sezóny. V San Martinu se mu dařilo, po třetí zkoušce se dokonce dostal do čela, ale pak v RZ 5 svůj Ford Focus WRC rozbil. Marco Signor letos pilotuje stejnou techniku, ale do šampionátu naskočil až ve druhém díle a měl tak co dohánět. O to víc, když druhou Rally Mille Miglia dokončil až jako osmý. Následující dva podniky však dokázal vyhrát a i ten předposlední začal nejrychleji. Po třetí zkoušce měl na svého největšího soupeře a průběžného lídra šampionátu Lucu Pedersoliho náskok 12,1 sekundy. Pilot Citroënu C4 WRC se s druhým místem ale nehodlal spokojit a zbylou pětici rychlostních zkoušek vyhrál. Naneštěstí pro něho ale svůj odstup umazával tak pomalu, že duel se Signorem na jeho konci stejně o 1,6 sekundy prohrál.

Senzační souboj na horských tratích předposledního dějství vytvořil před závěrečným podnikem nejlepší možnou situaci. Kdo chtěl titul, musel toho druhého porazit. Pedersoli od prvních kilometrů tahal za kratší konec a navíc musel odrážet útoky dalších jezdců Fordu Paola Porra a Stefana Albertiniho. To se mu na konci první etapy s těsným náskokem 0,7, respektive 3,0 sekundy povedlo. Vítěz všech čtyř testů Signor si ale na čele vytvořil čtvrtminutový náskok. Jeho soupeř s Citroënem v sobotu ráno znovu spadnul na třetí místo a první nejrychlejší čas zaznamenal teprve v předposlední zkoušce. Ten jej sice vynesl na druhé místo, ale dobře věděl, že mu titul protéká mezi prsty. Na posledním dlouhém testu by totiž musel být o více než sekundu na kilometr rychlejší než jeho soupeř s Fordem. Signor se vyhnul jakýmkoliv problémům a vítězství v soutěži kolem jezera Como si dokázal uhlídat. Na konci sezóny se tak právě on raduje ze zisku titulu.

Výsledky soutěží Campionato Italiano WRC

Konečný stav šampionátu: 1. Signor 75, 2. Pedersoli 73, 3. Porro 45, 4. Cavallini 43, 5. Bianco 14,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!