Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
25. 10. 2016 18:32 − 1885× − 0

Experiment jménem Čína příští rok nebude

Letos se měl světový šampionát vrátit do Číny, osud tomu chtěl jinak a soutěž byla zrušena bez náhrady.

V Číně se zatím naposledy jelo MS v rally na sklonku minulého století, přesněji v roce 1999. Pokud by letos klaplo vše, jak mělo, už by úvod článku zněl, že nejvyšší liga rally se do říše středu vrátila na sklonku září. Avšak jak každý, kdo rally sleduje ví, soutěž se zrušila a čekalo se, zda-li dostane šanci na reparát v roce 2017. Ač původně vládlo ze strany týmů nadšený, letošní neuskutečněný podnik jazýček vah překlonil na druhou stranu a už dříve se zástupci účastníků MS nechávali slyšet, že Čína může být příští rok maximálně jako kandidátská soutěž. Tak se také objevila v rámci provizorního kalendáře, kde si měla trojice Polsko, Turecko a Čína rozdělit dva sloty. Jak však dnes informuje server autosport.com, v roce 2017 není Čína v MS na programu dne.


Foto: http://www.rallipro.com

Jak navíc dodává jeden ze zdrojů britského magazínu, jenž je obeznámený se situací okolo rušení letošního podniku, ne vše muselo být jen dílem povodní, které v okolí Huairou, jenž mělo být centrem soutěže, řádily krátce před soutěží. "Na celé trase rally byly asi dvě místa, které by mohly být problémem a jedno z nich mohlo navíc být celkem jednoduše opravené. Je bez debat, že soutěž mohla jet po tratích, které byly naplánovány. Je však potřeba si klást důležitější otázku, zda-li region Huairou chce a je schopný hostit podnik MS. Je však jasné, že takové regiony v Číně existují," říká čínský zdroj, jenž si celou trať soutěže projel týden před startem.

Jedněmi z těch, kteří silně stáli o zařazení Čínské rally do MS byl Citroen, který tím dříve podmiňoval svůj návrat do MS. Tento zájem francouzský tým neopouští, ale jak dokládá návrat Citroenu do šampionátu a absence Číny, zas tak horké zřejmě nebylo, viz Yves Matton: "Zdá se, že je hodně obtížné v Číně uspořádat rally. Máme zájem o to, aby se tam jelo, ale chceme soutěž, která má na to, aby se v šampionátu udržela, nikoliv aby šlo o jednoroční projekt. Za sebe mohu říct, že není třeba kam spěchat a měli bychom se soustředit na její dlouhodobou kvalitu."

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!