Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 1. 2017 20:24 − 7213× − 2

Kalle Rovanperä: Loni to měla být učednická sezóna

Finský talent Kalle Rovanperä se ohlíží za uplynulou sezónou a nastiňuje, co plánuje dál.

Za jedno z největších překvapení loňské sezóny může být právem považován 16 letý Kalle Rovanperä, jenž při první sezóně za volantem čtyřkolky dokázal vybojovat lotyšský titul. Vzhledem k jeho věku to letos vypadá na pokus o obhajobu plus postupně starty mimo Lotyšsko, přestože většina národních šampionátů není na starty takhle mladých jezdců se špičkovým vozem připravena. Lotyšský server go4speed udělal před začátkem nové sezóny rozhovor s Kallem a my vám přinášíme ty nejzajímavější pasáže.

Jak už říká nadpis, letošní sezóna se měla pro mladého Fina nést hlavně v sžívání se s technikou a postupném učení se. "Před sezónou jsme rozhodli, že je potřeba získávat zkušenosti a učit se. Nekladli jsme na sebe žádný tlak, jen odstartovat a jet. Výsledky pro nás nebyly klíčové," popisuje situaci před rokem Kalle Rovanperä a pokračuje o Rally Alūksne, kde při premiéře s Fabií S2000 dokázal zvítězit, "výsledek byl překvapením. Výsledky jsme nesledovali a když jsme přijeli do prvního servisu, tak mi někdo říkal, že jsme na prvním místě s půlminutovým náskokem. To byl šok. V plánu bylo si rally užívat, bavit se jízdou, ale nakonec z toho byla výhra. To bylo potěšující."

Kalle Rovanperä se také rozpovídal o tom, jak často vlastně před samotnou soutěží testuje. "Letos to byl vždy jen jeden nebo dva dny. Ale také jsem absolvoval nějaké ty asfaltové testy, abych získal zkušenosti s povrchem. Před lotyšskými podniky to však byl jen ten jeden nebo dva dny. Stojí to hodně peněz, takže nejde sedět za volantem každý den. Předstartovní testy jsou důležité k opětovnému získání pocitu v autě či nastavení vozu. Když toho dosáhneme, tak už dál nejezdím," popisuje syn vítěze Švédské rally 2001 Harriho Rovanpery a pokračuje, "délka testu není důležitá. Někdy stačí 30 kilometrů a končím, protože jsem dosáhl toho, čeho jsem chtěl. Když jezdíte pořád dokola na jednom úseku, tak se toho zase až tak moc nenaučíte. Naopak při samotné rally se jede hodně zkoušek, které neznáte, setkáváte se s novými situacemi. Celou dobu jedete naplno a mohou se stát nečekané věci. Proto jsou testy o získání pocitu a teprve při soutěžích nabírám nové zkušenosti. Jezdit rychle na jednom úseku není žádné umění, naopak jet rychle na neznámých tratích. Tím se učím a to mi pomáhá."

A co tedy Kalle letos plánuje? "Vím, že pojedeme lotyšský mistrák, ale rozhodně bychom se chtěli vydat i mimo Lotyšsko, abychom získávali další zkušenosti." A jak z dalších slov úřadujícího lotyšského mistra vyznívá, svůj další jezdecký rozvoj má pěkně srovnaný: "Teď jde všechno jak po másle. I nadále bychom chtěli s chladnou hlavou pokračovat krok po kroku a vše bude v pohodě. Po dojetí rally se od ní kompletně odstříhávám. Před dalším startem ani nesleduju, kdo je či není přihlášený. Na další soutěž pak jedu, aniž bych přemýšlel nad tím, jak se pojede, co auto… Takové myšlenky nechci a snažím se soustředit jen na samotnou jízdu," uzavírá Kalle Rovanperä.

Komentářů celkem: 2
10. 1. 2017 06:231
0 0
Z těch několika vět cítím, že Kalle to má v hlavě pěkně uspořádané, váží si toho, nehledí jen na zábavu a neustálé ježdění, ale hledá taky progres a smysl v každém ujetém kilometru. Tohle se mi líbí, jen více takových. Skromných, pokorných a hlavně soustředěných na svůj cíl.
10. 1. 2017 17:492
0 0
Musím říct, že když jsem to četl, tak mě taky Kalle překvapil. Když si vezmu nějaký rozhovor, co tu byl cca rok zpět nebo tak, tak odpovědi byly kratší než otázky a tady mluví dost rozumně
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!