První soutěže národních mistrovství 2017 odjety

Již o druhém víkendu nového roku odstartovaly první soutěže letošního ročníku národních šampionátů.

Již o druhém víkendu nového roku odstartovaly první soutěže letošního ročníku národních šampionátů. Jelikož po celé Evropě úřaduje až nezvykle tuhá zima, není divu, že se oba podniky odjely na zmrzlých a sněhem pokrytých tratích. V Norsku tamní kalendář obsahuje sedm podniků a hned tři z nich jsou organizovány jako zimní. Sigdalsrally byla i letos zařazena na místo úvodní soutěže a nabídnula opravdu zajímavou podívanou. Na třiadevadesát ostrých kilometrů vyrazilo hned osm speciálů R5. Kdo ale čekal pestré pole se zástupci všech pěti značek, musel být zklamán. Ve všech případech se totiž jednalo o speciál Ford Fiesta. Z pozice největšího favorita na vítězství se těšil Mads Ostberg, ale nakonec se stal prvním odstoupivším. Už po prvním kilometru prvního testu musel loňský tovární jezdec M-Sportu odstoupit s poškozeným zavěšením. Do cíle se bohužel nedostalo ani další velké jméno ze startovní listiny Henning Solberg. Pilot Mitsubishi Lancer EVO 6.5 se držel od první zkoušky těsně pod pódiem, ale na páté zkoušce musel s poškozenou poloosou odstoupit.

Nejrychlejší vstup do rally zaznamenal Eyvind Brynildsen následovaný dalšími dvěma jezdci ve Fiestách R5. Ti mu nestačili ani v druhém testu a tak Frank Tore Larsen na druhém místě po RZ 2 zaostával už o 12,5 sekundy. Ve třetím testu se situace změnila a Brynildsen přišel o 1,5 vteřiny ze svého náskoku. Úřadující mistr Norska Anders Grondal se třetím Fordem na čele nejrychlejšímu duu vůbec nestíhal a po třech zkouškách už zaostával o skoro půl minuty. Na jeho tempu se nic nezměnilo ani ve zbytku soutěže a do cíle Grondal nakonec dorazil na třetím místě s odstupem více než celé minuty. Larsen dokázal vyhrát ještě předposlední test, ale Brynildsen si své vedení bezpečně hlídal a do cíle dojel s náskokem čtvrt minuty. Zajímavé dění nabízela v první části soutěže skupina N, kde se spolu o každou desetinu rvali piloti Subaru Marius Aasen a Oscar Solberg. Syn Henninga ovšem musel ve čtvrté zkoušce rozbitou Imprezu odstavit. A do cíle se nakonec nedostala ani hvězda rallycrossu Andreas Bakkerud, kterému se v RZ 2 porouchal jeho Ford Fiesta R2T.

Stejně jako Norové odstartovali svůj národní šampionát i Lotyši, kterým vloni domácí titul uloupilo neuvěřitelně rychlé finské dítě. A vypadá to, že i letos budou mít s Kallem Rovanperou v Lotyšsku co dělat. V úvodní soutěži Rally Alüksne se sice proti němu postavil Nikolay Gryazin s identickou Škodou Fabia R5, ale neměl nejmenší šanci. Syn Harriho Rovanperä už v pátek vyhrál všechny tři rychlostní zkoušky. V sobotu si na své konto připsal i zbylých sedm a Gryazina porazil rozdílem třídy, o minutu a půl. Domácí jezdec Janis Berkis poprvé usednul do Fordu Fiesta R5, ale po první etapě byl až sedmý za Janisem Vorobjovsem s Mitsubishi Mirage Proto. Druhý den museli oba jezdci kvůli technickým závadám předčasně skončit. Dobře se se svým debutem v rallysportu popasoval syn Pettera Solberga Oliver. Patnáctiletý junior usednul do Peugeotu 208 R2 a v klasifikaci rallysprintu (pouze jedna etapa) obsadil druhé místo mezi dvoukolkami.

Výsledky Sigdalsrally

Výsledky Rally Alüksne

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!