30. 1. 2017 17:07 − 4712× − 0

Jak to bylo v Milovicích při Amater rallye

Čtvrtý podnik osmidílného seriálu Amater rallye Cupu 2016/2017 zavítal opět do areálu Milovického letiště.

Čtvrtý podnik osmidílného seriálu Amater rallye Cupu 2016/2017 zavítal opět do areálu Milovického letiště a v sobotu 21. ledna 2017 mohli účastníci ochutnat vše, co patří ke správné zimní soutěži. Pořadatelé připravili pro všechny soutěžící rychlostní zkoušku o délce více než 6 km a výjimečně byla vypsaná také třída pro vozidla jedoucí na pneumatikách s hroty. Ty ale nebyly do AR Cupu klasifikovány.

Celý prostor letiště byl pokryt sněhem, někde byla vrstva větší, místy byl jen poprašek, nikde však nechyběla potřebná vrstva ledu. S přípravou tratě začali pořadatelé již v průběhu čtvrtka. Přes den vytýčení a zabezpečení rychlostní zkoušky, k večeru a v noci ujíždění sněhového podkladu tak, aby co nejdéle vydržel zatížení soutěžními vozy. Odvedená práce se pořadatelům skvěle vyplatila a povrch RZ vydržel po celý závod. Pár míst se později sice vyjíždělo, i zde ale nadále zůstával led i sníh. Závod navíc probíhal poměrně v poklidu, a tak odtahové vozidlo zůstávalo do páté rychlostní zkoušky stále na svém místě. I proto si pořadatel mohl dovolit „přidat“ další průjezd RZ, čímž se celková kilometráž závodu protáhla na pěkných 42 km.

Již po ukončení tréninkových jízd, byla vidět na posádkách i pořadatelích značná nervozita, jak závod dopadne. Trať svou náročností byla schopna konkurovat tratím velkých soutěží, tak jak si je můžeme pamatovat třeba z Rallye Šumava. Nechyběly technické pasáže, náročný průjezd lesem s velmi zrádnými ledovými kolejemi, nebo třeba dlouhé rychlé zatáčky, které zdobily poslední km RZ na přistávací ploše letiště.

Na start závodu se postavily téměř tři desítky posádek, včetně třech předjezdců a přes náročnost závodu všechny dorazily do cíle závodu. Nejrychlejších časů dne dosahoval Martin Milowský, který jel v roli předjezdce s pneumatikami běžně používanými při Švédské rallye. Z účastníků AR Cupu byl nejrychlejší Tomáš Tochar se Subaru Justy s dosaženým časem 32:19,135. Obsadil tak první místo nejen ve své třídě V, ale také v divizi II. Druhé místo v této divizi obsadil Jiří Náměstek s vozem Subaru Impreza (vítěz třídy VI), třetí místo bral Jakub Šimek se Škodou Favorit (vítěz třídy IV). Divizi I vyhrál Stanislav Libich taktéž se Škodou Favorit (současně také vítěz třídy II) s celkovým časem 36:30,483., před Davidem Zakouřilem s Alfou Romeo 156 (vítěz třídy III) a třetím Pavlem Maryškou s nejslabším a nejmenším vozem Fiat Seicento (vítěz třídy I). Třídu soutěžících na pneumatikách s hroty vyhrál Michal Savruk s vozem Subaru Impreza v celkovém čase 32:14,449, před Robertem Chrištofem a třetím Tomášem Kučerou (oba Mitsubishi Lancer Evo IX).

Milým překvapením soutěže byl také junior Tomáš Štuksa (14 let) s vozem Nissan Almera, který zdárně konkuroval soupeřům ve své třídě celkovým časem 41:05,318. Vítězkou dámského poháru se stala Nikola Dvořáková se Škodou Favorit v čase 39:19,537. Ta rovněž obsadila i krásné druhé místo ve třídě II.

V těchto dnech už probíhá příprava dalšího závodu AR Cupu, který se uskuteční 18. února 2017 znovu v prostorách Milovického letiště. A jak již bylo řečeno při vyhlašování výsledků právě odjetého závodu, bylo by krásné, kdyby současné počasí vydrželo a závod v únoru měl opět ten správný zimní charakter. Pořadatelé, ale i všichni pravidelní účastníci, doufají, že se na startu únorového závodu objeví ještě více závodních posádek, které zpestří jak startovní pole, tak i napínavé souboje o vteřiny. Vše o únorovém závodě a podmínky účasti naleznete na stránkách www.amaterrallye.cz, nebo je získáte na telefonu 602 233 320.

Foto: Pavel Chymek

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!