Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 2. 2017 21:46 − 12745× − 22

J-M Latvala: Yaris vyhrál i díky mým změnám

Finský vítěz Švédské rally se nechal slyšet, že změny, které aplikoval na Yaris WRC po svém příchodu k týmu, vedly k vítězné formě.

Po konci Volkswagenu si Jari-Matti Latvala našel místo doma ve Finsku u týmu Toyota Gazoo Racing a jak se dnes nechal slyšet pro server autosport.com, tak změny, které během hektického testování aplikoval na vůz vedly k vítězné formě Yarisu WRC. Finský pilot se k týmu připojil na začátku prosince, kdy se finišovaly podklady pro homologaci nejdůležitějších částí vozu a jelikož po svém nástupu téměř z vozu nevystoupil a testoval den za dnem, stihl navrhnout změny, ze kterých Yaris profitoval. Ač se jedná o spornou metodu hodnocení, když si porovnáme videa z testů před Latvalou a po Latvalovi, tak lze vidět, že auto téměř zázračně zrychlilo. A to se odrazilo ve výsledcích, kdy nyní ve Švédsku oslavila značka Toyota první vítězství v MS od Čínské rally 1999.

Jak Jari-Matti Latvala říká, jeho nástup přišel v pověstné hodině dvanácté. "Kdybych do týmu přišel o dva týdny později, tak by nevyhrával. Hodně věcí se ještě dolaďovalo, ale těch čtrnáct dní mi umožnilo do procesu vstoupit a věci vyřešit. Pracoval jsem na převodových poměrech a na nastavení diferenciálu, což byly klíčové věci, které jsme měnili a které auto zlepšily. A to jsme stihli včas," prozrazuje rodák z Töysä oblasti vozu, na kterých se po svém příchodu k týmu podílel.

No a jak dále finský pilot přiznává, klíčové byly znalosti a zkušenosti, které si přinesl ze svého předchozího působiště ve Volkswagenu. "Již při prvních testech jsem cítil, že auto má velký potenciál, ale základní setupy byly vzdáleny tomu, co jsem chtěl. Ale snažil jsem se sem přenést vše, co jsem se naučil s Polem a využít ty informace k vývoji Yarisu. Lidé v týmu na změny rychle reagovali a odvedli fantastickou práci. Opravdu, musím říct, úžasná práce úžasného týmu," uzavírá Jari-Matti Latvala.

Komentářů celkem: 22
14. 2. 2017 23:1321
0 0
Jdete někam s tim Volkswagenem pořád,je to pryč.Podle mě je to bez něj alespon zatím mnohem zajímavější.Mě osobně chybí v MS mnohem víc než VW značky jako Subaru a Mitshubishi.A pokud jde o Andrease,ano nemá kde jezdit,ale to je prostě život a je jedno jestli udělal chybu jeho manager,nebo o něj opravdu nebyl zájem,takových jezdců bylo a je co si zasloužili jezdit v MS a nedostali sedačku.
15. 2. 2017 10:2522
0 0
Původně napsal shifty
Presne, ten andreas misto Lebfvera minimalne
Souhlas, vypadá to, že malej Vopička ještě bude potřebovat nějakej čas smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!