Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
16. 2. 2017 19:30 − 9914× − 21

Rychlostní průměry v RZ v hledáčku FIA

Ve Švédsku se kvůli rychlostnímu průměru rušila jedna rychlostka a to mělo vyslat signál ostatním pořadatelům.

V sobotu se v rámci druhé etapy Švédské rally dostalo na rušení rychlostní zkoušky a to z důvodu, který má tento kruciální element automobilových soutěží dokonce v názvu – ano, řeč je o příliš vysoké rychlosti. Při prvním úseku s názvem Knon jej vítězný Ott Tänak prolétl v průměru 137,8 km/h a do 130 km/h, které platí jako limita na našich soutěžích, se vešla i celá zbylá TOP 10. Proto byl druhý průjezd zrušen a jak dnes informuje britský Autosport, FIA vyslala organizátorům signál, že úseky, které by mohly vést k podobným rychlostem nebudou tolerovány. A navíc se v ústředí automobilového sportu zvažuje, že by se hranice 130 km/h dostala i do pravidel.

To by mohlo některým soutěžím nadělat pořádné vrásky na čele, protože když si vezmeme loňskou Finskou rally, nejrychlejší soutěž historie MS, tak se průměrem přes 130 km/h jelo hned na 10 zkouškách. "Letošní auta jsou rychlejší, než ta stará, ale dokonce i ta na dotčené švédské zkoušce jela přes 130 km/h. Tento druh testů nás učí jednu věc, potřebujeme mnohem úžeji pracovat s organizátory soutěží na zařazování nových zkoušek, musíme se na ně jet podívat a zkontrolovat je," říká nejvyšší činovník pro rally u FIA Jarmo Mahonen.

"Pokud uvidíme, že zkouška má průměr více jak 130 km/h, tak to je znamení, že se na to musíme hlouběji zaměřit. Z našeho pohledu to teď ve Švédsku bylo až moc rychlé. Chceme udělat nějaký mustr pro takové situace, ale možná že potřebujeme sáhnout do pravidel," pokračuje dále Jarmo Mahonen, jenž zároveň doufá, že zrušená RZ ve Švédsku bude pro ostatní odstrašujícím příkladem, "zrušení té zkoušky bereme jako znamení ostatním, že mají pečlivě zvažovat, kde vedou svou rally. Chceme, aby se průměry vešly do 130 km/h, ale z dob, kdy jsem organizoval soutěže si pamatuju, že jsem nechtěl používat balíky slámy ke stavění retarderů. Řešení je jednoduché, je třeba používat užší cesty, které budou pomalejší. To je třeba dělat."

Komentářů celkem: 21
22. 2. 2017 09:28
0 0
Původně napsal Medvěd
Oni jim to řekli, ale došlo k nepochopení situace za strany jezdců - ti si mysleli, že to platí jen pro "šejkdaun"....
smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!