21. 10. 2007 21:22 − 3430× − 24

Würth Partr Rally Vsetín – komentář

Na Vsetínsku se v pátek a sobotu odehrál poslední podnik letošního „středního“ šampionátu.

Na Vsetínsku se v pátek a sobotu původně měl odehrát předposlední podnik letošního „středního“ šampionátu. Nakonec však tato soutěž nově vzniklý šampionát kratších dvoudenních soutěží zakončila. Důvodem se stalo zrušení Labské Rally, která se měla původně jet již na jaře. Po přeložení na listopadový termín se stala posledním podnikem, aby nakonec světlo světa nespatřila vůbec. Již vsetínský podnik tedy musel rozhodnout o šampiónovi letošního roku.

Hlavními adepty na tento post byla dvojice pilotů WRC. Leoš Flídr zatím šampionát se svou Škodou Octavia WRC vedl. Karel Trněný však do Vsetína přivezl novější Fabii, která mu měla cestu za titulem o něco usnadnit. Ve hře o titul v absolutní klasifikaci zůstávala i další dvojice pilotů. A sice Jan Kopecký se Škodou Fabia Kit Car a Josef Semerád s Mitsubishi Lancer EVO IX. Zatímco první jmenovaný zároveň směřoval za ziskem titulu v „áčkách“, druhý pak měl před sebou úkol získat titul „enkový“.

Na první zkoušce vypálil všem soupeřům rybník Kopecký, když se ujal vedení v absolutní klasifikaci. Na druhé zkoušce zajel naopak nejlépe Semerád a vyšplhal se do čela (- 3,9 s). Opakovaný průjezd Vesníkem pro změnu opětovně lépe sedl našemu reprezentantovi z MS, který se tak vrátil do vedení (- 3,5 s). Na závěr páteční etapy dokázal druhý Semerád svůj odstup o půl sekundy snížit. Nejlepším časem v RZ 4 šel na třetí příčku Miroslav Cais (Mitsubishi Lancer EVO IX).

Nejlepšímu vozu vrcholné kategorie WRC patřila až osmá pozice. Za jeho volantem seděl Leoš Flídr, který rally odstartoval drobnou chybou a přetočením již v úvodní zkoušce. Trněný se do první desítky nevešel a byl až čtrnáctý. První den se jel za proměnlivých podmínek, kdy slunce střídaly dešťové a také sněhové přeháňky. To, co v pátek počasí naznačilo, se stalo o den později skutečností. Vsetínsko v konání soutěže podobně jako vloni postihla sněhová kalamita. Namísto startu do prvních ranních zkoušek zůstaly vozy v uzavřeném parkovišti. RZ 5, 6, 7 a 9 byly zrušeny a soutěž tím výrazně zkrácena.

Na osmém testu zajel nejlépe Zdeněk Vlček, což jeho Mitsubishi Lancer EVO IX katapultovalo na druhou průběžnou příčku. Do vedení (- 1,4 s) se vyšvihl Cais, zatímco Kopecký spadl na třetí pozici (+ 4,6 s). Do zkráceného a zasněženého druhého dne neodstartoval Pavel Červenka (Mitsubishi Lancer EVO IX), Antonín Tlusťák (Suzuki Ignis Super 1600) a polský host Grzegorz Grzyb (Suzuki Swift Super 1600). Zato Jiří Volf na start druhého dne nastoupil, ale hned v „úvodní“ osmé zkoušce vylétl z trati a propadl se na sedmou příčku.

Kluzké podmínky, jaké na zkouškách sobotní etapy panovaly, příliš neseděly Kopeckého Fabii, jenž na RZ 10 znovu spadla na nižší patra výsledkové listiny. Tentokrát opustila bednu a propadla se na pátou pozici. Ve vedení zůstával i nadále Cais, následován s odstupem 1,9 sekundy Vlčkem. Na bedně oba piloty nově doplnil Vladimír Barvík s dalším Mitsubishi Lancer EVO IX. V předposlední zkoušce tento moravský jezdec dokonce srovnal na desetinu přesně krok s vedoucím mužem rally!

Poslední test tak sliboval velmi atraktivní finále, ve kterém se mělo rozhodnout v minimálních časových rozestupech. O tom ostatně jasně vypovídá pořadí před touto zkouškou. Třetí Semerád zaostával za Caisem jen o 3, čtvrtý Vlček o 3,2, pátý Kopecký o 8,2 a šestý Orsák o 8,3 sekundy! Na posledních deseti kilometrech pro sebe tedy soutěž mohl rozhodnout kterýkoliv z nich.

Největším šťastlivcem se nakonec stal paradoxně až ten, jehož odstup byl na první příčku před finišem největší! Z premiérového vítězství se hned při svém druhém startu s Lancerem EVO IX radoval Jaroslav Orsák. O 1,5 sekundy nakonec triumf ušel Josefu Semerádovi, který se stal vicemistrem absolutně a mistrem ve skupině N. Největším smolařem rally se pak zřejmě stal čtvrtý Zdeněk Vlček, jenž o vítězství přišel jen díky desetisekundové penalizaci za ulití startu do předposledního testu!

Ve skupině A se při svém čtvrtém startu ze čtvrtého vítězství radoval Jan Kopecký, který tak získal i skupinový titul. Ve třídě A5 zajel nejlépe místní Miroslav Březík se Škodou Felicia Kit Car a v A7 pak Karel Pohner s Hondou Civic Type-R. V malých „enkách“ a třídě N3 zároveň získal vítězství Egon Smékal s Hondou Civic Type-R, třídu N2 opanoval Jan Jakubec s Hondou Civic VTi a nejnižší třídu pak vyhrál Daniel Vladyka s Felicií. Historikům kraloval Emil Triner se Škodou 130 RS.

A nyní již k tomu nejdůležitějšímu. Tím je samozřejmě korunovace letošního mistra tohoto kratšího dvoudenního šampionátu. Stal se jím nakonec Leoš Flídr se Škodou Octavia WRC, jenž ve Vsetíně dojel až jako sedmý. Daleko hůře v zasněžené soutěži dopadl druhý pilot WRC Karel Trněný, když skončil jedenáctý a nakonec mu unikl i post vicemistra.

Pořadí v cíli
1. Orsák – Vajík Mitsubishi Lancer EVO IX 52:15,8
2. Semerád – Niemetz Mitsubishi Lancer EVO IX + 1,5
3. Barvík – Mynářová Mitsubishi Lancer EVO IX + 2,5
4. Z. Vlček – Král Mitsubishi Lancer EVO IX + 7,8
5. Cais – Ondrejčík Mitsubishi Lancer EVO IX + 7,9
6. Kopecký – Schovánek Škoda Fabia Kit Car + 15,6
7. Flídr – Ehl Škoda Octavia WRC + 46,2
8. Volf – Volf Mitsubishi Lancer EVO IX + 54,9
9. Březík – Slezák Mitsubishi Lancer EVO IX + 1:51,1
10. Pantálek – Novák Mitsubishi Lancer EVO VIII + 1:23,8

Konečný stav šampionátu: 1. Flídr 93, 2. Semerád 78, 3. Trněný 74, 4. Kopecký 72, 5. Z. Vlček 53, 6. Peták 46

Komentářů celkem: 24
22. 10. 2007 19:28
0 0
nesedi
mě časy březika a pantalkasmajlík
22. 10. 2007 23:11
0 0
Trocha sněhu a všichni jsou posraní, každý rok nepřipraveni, poád se to opakuje. smajlíksmajlíksmajlíksmajlík Drahé auto a už mají nasrané v kalhotách.
23. 10. 2007 14:26
0 0
myslím si, že Vsetínská rally má smůlu. Kdyby se jela v létě, tak zase bude prozměnu zemětřesní.smajlík
23. 10. 2007 16:44
0 0
to je skoda ze Vlcek dostal penalizaci mohl byt prvni!!!!smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!