31. 10. 2007 09:55 − 2882× − 8

Průvodce Setkáním mistrů

Vedle průvodce Setkáním mistrů vám ještě nabízíme rozhovor s ředitelem závodu Janem Mochanem a soutěž o dvě VIP vstupenky.

Coby sosnovský domorodec nemůžu vynechat pár poznámek k jednomu z vrcholů sportovní činnosti místního autodromu.

Šestý ročník sosnovského Setkání mistrů je tu coby dup. Takže jsem nahlásil na pátek dovolenou a obvolal kamarády, kdože u nás bude spát.

A proč dovolenou na pátek? Stejně jako loni se Setkání mistrů koná v sobotu. A stejně jako před rokem se bude jezdit už v pátek. Vození sponzorů, týmových partnerů i přátel je tradiční náplní předzávodního dne.

Na vození mlsně hledí prostí návštěvníci, já a sponzoři autokrosařů. Autokrosaři totiž marketingovou činnost v pátek zcela ignorují a jezdí si jen pro radost. Sponzora by asi potěšit chtěli, ale svézt ho můžou jedině na střeše.

Z diváckého pohledu je ale pátek velmi vděčný: můžete snadněji měnit divácké místo, navštívit depo, aniž byste se prodírali davem a je i víc času třeba na rozhovor s jezdcem, kterému fandíte.

Vím, že jste coby fanoušci rallye zvyklí na sníh (Janner), bláto (Šumava), déšť (Lužické hory), vedro (Bohemka, Barumka), chladno (Příbram), hlad (ME rallyecross), ale přípravu na Sosnovou nepodceňujte. Dovolil jsem si zformulovat několik zásad, které vám třeba přijdou vhod.

Pravidla přežití:

  1. Sosnová se vyznačuje tím, že když je všude kolem zima, tady je větší.
  2. Zapomeňte na lehké oblečení a jděte do osvědčené značky Jégr. Uštěpačných poznámek partnerky si nevšímejte, věřte, že bez teplého spodního prádla by mohla být později partnerka ještě nemilosrdnější.
  3. Lehké mokasíny nechte Indiánům do prérie a zvolte pořádné bufy. Chlad přichází od nohou a při koukání toho moc nenachodíte. Přesuny mezi erzetami se nekonají.
  4. Jdete-li na tribunu, vemte něco pod zadek, nejlépe deku. Deka je skladná a víceúčelová. Můžete se do ní zabalit, sedět na ní a dá se s ní hasit hořící divák, kterého jste omylem podpálili svojí cigaretou. No a když ho neuhasíte, můžete ho pak alespoň přikrýt.
  5. Jídlo a pití sebou je velmi vhodné, zejména na sobotu. Program Setkání mistrů je nabitý a je otravné stát ve frontě u stánku, zatímco na dráze něco peláší. Přesto se však jídlo a pití dá na autodromu na rozdíl od oblečení docela dobře sehnat. Vestu Subaru a kšiltovku Ford byste dokázali pořídit, ale dobré spodky asi ne. /li>
  6. Cigarety je třeba zajistit v dostatečném množství. Na rozdíl od dřívějších let se dnes zpravidla dají u stánků koupit, ale stojí to zbytečné úsilí. A když už jste sebou táhli tu deku…

Financování:

Ceny vstupenek na sobotu:

  • stání: 150 Kč
  • nekrytá tribuna: 250 Kč
  • krytá tribuna: 350 Kč
  • Cena vstupenky na pátek: Kč 100

    Parkovné: Kč 50. Parkování bude zajištěno na louce u autodromu. Ti, kteří přijedou dřív, se mohou upíchnout zdarma přímo v Sosnové, pozor však na stání na místech, kde není povoleno, aktivita příslušníků se při těchto akcích zvyšuje a bylo by nepříjemné si vše zbytečně prodražit.

    Tankování: nejbližší a nejlevnější tankování je u pumpy PAPOIL na hlavní silnici nedaleko autodromu, nemají zde však 98 oktanový benzín, ten můžete načerpat přímo v České Lípě u Shellky.

    Ubytování: chcete-li v České Lípě přespat, můžete najít informace o ubytování na adrese: www.mucl.cz/mesto-ceska-lipa/informace-pro-turisty/…/ubytovani-a-stravovani.html

    Startovní listina a harmonogram: informace najdete na adrese: www.autodrom.cz/?pg=nblzavod

    Kde je nejlepší místo na koukání: mimo autodrom v podstatě nikde, už je dobře uzavřen. A na autodromu je to při této akci dost specifické. Zatímco při rallyecrossech bývá nejčastějším dějištěm soubojů první vingl po startu (například při letošním ME to byl doslova ring volný), při Setkání mistrů se kontakt vozů zpravidla nekoná. Takže nelze žádné místo označit jako to nejlepší a můžete si vybrat. Z tribun je lepší rozhled po areálu.

    Vypravil jsem se na zvědy za ředitelem závodu Setkání mistrů Janem Mochanem a položil mu pár záludných otázek. Ve zkrácené podobě vám náš rozhovor předkládám.

    Jste členem výkonného výboru FAS a předsedou bezpečnostní komise. Máte za sebou ředitelování řady motoristických podniků (Bohemia rallye, rallyecrossové závody, Setkání mistrů). Závodil jste?

    Kdysi dávno jsem párkrát jel autokros. Jenže nebyly finance a tak mi kamarádi řekli: Hele, tak nám zatím dělej činovníka. Zůstalo mi to.

    Když koukám na letošní startovku Setkání mistrů, není tam žádný zahraniční jezdec, čím to? Ani Paasonena se nepodařilo ulovit?

    My jsme je ani nelovili. Vloni šlo o akci MediaSportu (Bengue, Paasonen, Tuohino, Gardemeister – pozn. autora), kterou MediaSport sponzoroval včetně vozů, letos je ve startovním poli jeden cizinec – Novikov, který také jede pod MediaSportem. I tak musíme spoustu našich jezdců odmítat, jsme omezeni časem. Loni jsem si napsal poznámku, že 40 závodníků je hodně, ale už je máme na startovce zase. A volají další.

    Koukal jsem, že chybí například Štajf nebo Arazim?

    Ano, se všemi jsem mluvil, oslovili jsme všechny přední posádky, ale někteří buď nemají auto nebo je chystají na jiný podnik nebo jsou jinde. Byl jsem v kontaktu i s Petákem, v podstatě s celou naší špičkou. A dá se říct, že ve startovce ten průřez naší špičkou i máme.

    A co Štěpán Vojtěch? Ten se teď domácích podniků moc nezúčastňuje?

    No, nezúčastňuje.

    Nemění se Setkání mistrů z původní show na čím dál prestižnější záležitost?

    Přesně tak, ale tomu se nelze divit. Jsou to závodníci a mají to v krvi. Když tady pořádáme firemní dny, tak je to zábava, ale každý účastník chce taky vyhrát. A při téhle akci je to stejné. Je důležité, aby se to spojilo a myslím, že jezdci bojují, ale po finále předvedou i pěknou show.

    Ano, třeba Kopecký, když dojede a vyhraje, tak to co předvádí s vozem, je úžasné.

    Je to tak, ale musí se to brát, že je to jezdec, který jezdí čistě a rychle. Kdyby se neměřil čas a hodnotilo se to třeba jako krasobruslení, tak by to asi každému bylo jedno, ale tady se měří časy a tak jedou proti času.

    Když tu byli Enge s Vojtěchy, tak bavili diváky i jiným způsobem, než jen závoděním.

    Určitě to bylo hezké, ale jezdcům to nemůžete vnutit. My jsme tuším předloni, právě proto, že byly připomínky jezdců z dřívějška, že musejí závodit a nemají na show prostor, udělali jen dvě rozjížďky a volný čas na to, aby mohli jet i show. A nakonec nejel téměř nikdo, možná dva, tři. Takže i když po tom nejdřív volali, pak se nezúčastnili a soustředili se na závod. Zkusili jsme i soutěž mechaniků, ale byl problém u těch předních týmů přesvědčit mechaniky, aby se zúčastnili.

    Jak to bude s autogramiádou? Bude dostupná všem divákům, bez ohledu na druh vstupenky?

    Ano, dostupná bude stejně jako loni všem divákům. Letos ale bude trochu jiný systém celkově, kontroly vstupu budou přímo u jednotlivých tribun, takže pod tribunami bude možné procházet, nebudou tam ploty. Takže i ten, kdo má lístek na stání se dostane až k tribunám, na tribunu pochopitelně jen se správnou vstupenkou. Řekli jsme si, že to při tomto podniku vyzkoušíme.

    Budete páchat slosování vstupenek?

    Budeme páchat. Máme vyjednány dvě jízdy s Janem Kopeckým.

    A co speciální duely, wrco proti bugině, bude na to prostor?

    Uvidíme. Podle toho, jak se to bude vyvíjet s časem. Včera večer jsem dostal zprávu, že nebude přímý přenos České televize kvůli poruše přenosového vozu, takže televize bude pořizovat pouze záznam a my nebudeme tolik vázáni jejich harmonogramem. Určitě se o to budeme snažit, protože je to vždy pěkné. Ale je to zase věc, která nelze úplně naplánovat, až podle situace ji dojednáváme s jezdci během dne. Musí mít v pořádku vůz a tak. Takže domluvíme třeba ty, kteří se nedostanou do finále. Největší problém je čas, abychom se do něho vešli, protože v pět hodin je tma. Finálové jízdy, svezení vylosovaných diváků, kolem čtvrté chceme vyhlášení na stupních, aby měli i fotografové ještě světlo. Program je nabitý.

    A chcete ještě na závěr něco vzkázat návštěvníkům?

    Doufáme, že bude dobré počasí. Proti ME v rallyecrossu tu bude dostatečné množství stánků. V přestávkách bude ukázka racing bugin a představí se i předjezdci rallye v čele s panem Malinou. A těšíme se na diváky a věříme, že podívaná na jezdce v buginách, wrcech i dalších závodních autech bude opět zajímavá a bude co k vidění.

    V příjemném rozhovoru s Janem Mochanem jsme se dotkli i jiných témat. Třeba Bohemia Rallye. Jen malé nakouknutí pod pokličku: připravovaný formát Bohemky je pátek a sobota, přičemž sosnovská speciálka nebude v pátek první zkouškou. Termín Bohemky – zpátky v červenci. A jeden bonbónek od ředitele Bohemky ke zlínským patriotům jeho slovy: "Barumka teď hraje jinou ligu."

    A ještě jedna zajímavá šance pro vás:

    Global Assistance Racing Arena Česká Lípa ve spolupráci s internetovým serverem eWRC.cz připravili pro čtenáře soutěž o dvě VIP vstupenky (jeden výherce získá dvě vstupenky) na Setkání mistrů. Do soutěže budou zařazeni všichni, kteří správně odpoví na níže uvedené otázky. Odpovědi na otázky naleznou čtenáři na internetových stránkách www.autodrom.cz nebo na www.ewrc.cz.

    Odpovědi posílejte e-mailem na: redakce@ewrc.cz, do předmětu zprávy napište „VIP“ a nezapomeňte uvést na sebe telefonický kontakt. Uzávěrka soutěže je ve čtvrtek 1. 11. 2007 v 16:00 hod. Výherce bude obratem zveřejněn na stránkách eWRC.cz a budeme jej kontaktovat.

    1. Kolikátý je to ročník Setkání mistrů v Sosnové?
    2. Kdo vyhrál všechny předchozí ročníky?
    3. Kdo vyhrál letošní závod ME v rallyecrosu v Sosnové v nejsilnější divizi?
    4. Pořádají se v areálu autodromu kurzy bezpečné jízdy?

    Věřím, že se vám v Sosnové bude líbit a vyzývám jezdce, aby občas pozapomněli na čas a trochu autíčkama zatancovali. A pozor, v Sosnové jsme zakoupili radary. Jen jsme je ještě nestihli nainstalovat. Takže tu snad nikdo z vás nepojede jako…

    Ahoj na rallye

    Kilometr

Komentářů celkem: 8
Ag
31. 10. 2007 10:30
0 0
Ta druhá věta článku je naschvál matení soutěžících?smajlík
31. 10. 2007 10:44
0 0
Pst!smajlík
31. 10. 2007 13:09
0 0
K bodu přežití č. 6. Cigarety nechte doma, kdo to má furt čuchatsmajlík
31. 10. 2007 14:33
0 0
Autor článku se taky sveze.smajlík
31. 10. 2007 14:42
0 0
Delam na clancich do nove knihy, cili jsem vubec nekoukal, kdo co posledni dobou na ewrc napsal, ale mas Prca pravdu. Jde sice o nahodu, ale predevsim jde o spravne odpovedi. Kdo spravne odpovedel a tech tolik z poctu 110 nebylo, tak mel sanci vyhrat.
31. 10. 2007 15:00
0 0
Jsem v sedmém nebi, asi jako by byl každý z vás. Jenom mě mrzí, že moje výhra přidělala trable klukům z eWRC, ale nic v tom nehledejte. Zúčastnil jsem se všech soutěží, které se týkaly letošního Setkání mistrů s výjimkou jediné, té, kterou jsem připravoval já (VIP lístky), protože mi nepřijde fér odpovídat na něco, na co jsem vymýšlel otázky. Takže mám obrovskou radost a těším se (určitě se něco pos..e). A bude-li možné to alespoň trochu zprostředkovat, pokusím se o to v nějakém článku, i když vím, že je to pro vás chabá útěcha. Holt někdy štěstí sedne i na vola.
smajlík
1. 11. 2007 13:06
0 0
to prca: smajlík smajlík
to kilometr: smajlík congratulatulationsmajlík
spy
1. 11. 2007 18:27
0 0
On nebude přímý přenos? Chjo....:-(
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!