29. 1. 2008 15:30 − 3532× − 41

Šumava odkryla karty

Druhý dubnový víkend se uskuteční již 43. ročník Mogul Šumava rally Klatovy 2008, v pořadí třetí podnik MMČR.

Druhý dubnový víkend, přesněji 10. – 14. dubna, se uskuteční již 43. ročník Mogul Šumava rally Klatovy 2008. V pořadí třetí podnik Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally tento rok významně mění svoji podobu. Soutěž, která byla vždy spojena s šumavskými hvozdy nejen názvem, ale také krásnými rychlostními zkouškami, vinoucími se stejnojmenným pohořím na jihozápadě Čech, letos trochu sestupuje do nížin.

Chmurná očekávání fanoušků rally, kteří nedají na svou „Šumavu“ v okolí Vimperku dopustit se sice nevyplnila v té nejčernější variantě, hodně ze svého horského charakteru ale 43. Mogul Šumava rally obětuje divácké kulise, kterou by mělo zajistit obyvatelstvo města Plzně. Divácky pozitivní změnou je ale sloučení Mogul Šumava rally a Historic Vltava rally. K tomu se ale dostaneme později.

Pojďme si nyní představit základní kameny, na kterých bude stát 43. ročník Mogul Šumava rally Klatovy. Soutěž je tradičně ověnčena evropskými a zónovými koeficienty, které ale zajímají snad již jen pořadatele a stejně tradičně nepřitahují pozornost zahraničních posádek, které by o ně měly bojovat. Soutěž je rozdělená do dvou etap, kdy ta první startuje v pátek 11. dubna.

Připraveno je celkem 222 km rychlostních zkoušek. Ještě před prvním zaburácením motorů na klatovském náměstí Míru však proběhne čtvrteční předstartovní show s autogramiádou, představením TOP posádek a mažoretkami, které k rally Šumava patří stejně neodmyslitelně, jako rychlostní zkouška na Klatovském okruhu. Slavnostní start do první etapy proběhne v Klatovech na náměstí Míru v pátek ve 13:00 a soutěžní posádky vyrazí do první rychlostní zkoušky, kterou je zmíněný Klatovský okruh v 15:15. Pořadatelé slibují televizní přenos z této rychlostní zkoušky, což je jistě chvályhodný čin.

V pátek čeká na soutěžní posádky celkem 9 rychlostních zkoušek s cílem etapy až lehce po páteční půlnoci. Páteční etapa si uchovala tradiční charakter, a již první den zavede posádky do některých známých lokalit šumavského podhůří. Po třech kolečkách na Klatovském okruhu posádky zamíří do servisního areálu v Jiníně. Následují rychlostní zkoušky Jinín – Přechovice, Drážov – Zálesí, Nuzín – Čkyně a Libotyně – Bořanovice. Než soutěžáci okusí druhou rundu rychlostních zkoušek ve stejném pořadí, zavítají znovu do servisu v Jiníně. Poslední večerní servis po odjetí všech rychlostních zkoušek 1. etapy je však v Janovicích nad Úhlavou, kde první posádka odevzdá svůj vůz do uzavřeného parkoviště zhruba půl hodiny po půlnoci.

V sobotu ráno si soutěžáci moc nepřispí, protože už v 8:00 je čeká start do druhé, řekněme plzeňské etapy. Toto řešení si vyžádala těsná spolupráce Pošumavského auto moto klubu Klatovy s Plzeňským krajem, který soutěž štědře podpořil. Malou úlitbou za to je, že se soutěžní auta jednou objeví na přeskupení na hlavním plzeňském náměstí Republiky a na divácké rychlostní zkoušce ve Štruncových sadech. Pojďme ale popořadě.

V sobotu v 8:00 ráno start do 2. etapy, následuje rychlostní zkouška Věckovice – Kdyně a Hodousice – Strážov. Před cestou na Plzeň se soutěžní posádky zastaví v servisu v Janovicích nad Úhlavou a pokračují na „přejezdovou“ rychlostní zkoušku Kámen – Roupov, která je přiblíží k Plzni. Na náměstí Republiky proběhne dlouhé přeskupení s kulturním a kulinářským programem, autogramiádou a výstavou automobilů.

Šťastné číslo 13 má v názvu divácká rychlostní zkouška ve Štruncových sadech v Plzni. Pořadatelé slibují atraktivní trať bez neoblíbených obrubníků. Při cestě zpět do Klatov soutěžáci absolvují ještě znovu rychlostní zkoušku Roupov – Křenice, tentokrát v obráceném směru jak vypovídá název, a v servisu v Janovicích se připraví na poslední duo rychlostních zkoušek, kterými jsou opět Věckovice – Kdyně a Hodousice – Strážov. První posádka projede cílovou rampou v Klatovech na náměstí v sobotu v 17:28.

Co na novou Mogul Šumava rally říkají naši přední jezdci? Plzeňan a úřadující mistr Václav Pech junior chápe nutnost přesunu rally blíž divákům i sponzorům. Bude rád, když se bude moci doma předvést svým fandům, ale současně lituje vyřazení krásných a technicky náročných rychlostních zkoušek na Vimpersku. Spolujezdec Romana Kresty Petr Gross na chystané změny poznamenal, že není zrovna nadšený. Nebude to už rally Šumava, ale doba pořadatele k podobným řešením tlačí.

V úvodu článku jsem předeslal, že letos došlo ke spojení Mogul Šumava rally Klatovy a Historic Vltava rally. Divácky vděčné spojení přinese větší atraktivitu pro diváky a finanční úspory pro pořadatele. Někteří jezdci historických vozidel sice tento krok kritizují, protože přichází o ryze historickou rally, ale doba je taková. Historická auta pojedou po částečně stejné trati, jako jejich současní kolegové, ale pouze po její části.

Program je uspořádán tak, že rychlostní zkouškou projedou historické vozy, pak bude následovat 20 minut pauza a následně dorazí první soudobá auta. V pátek ve 14:15 startuje první historik do Klatovského okruhu, následuje servis v Jiníně a první runda stejných rychlostních zkoušek, jako mají mladší kolegové, tedy Jinín- P řechovice, Drážov – Zálesí, Nuzín – Čkyně a Libotyně – Bořanovice. Ti kteří úspěšně absolvují tyto prví čtyři testy čeká servis v Jiníně, a již jen dvě RZ, tedy Jinín – Přechovice a Drážov – Zálesí. V pátek ve 22:00 je pro historická auta cíl první etapy v Janovicích.

V sobotu ráno již v 7:00 startují historici do prví etapy v Janovicích a jedou znovu s dvacetiminutovou pauzou rychlostní zkoušky Věckovice – Kdyně a Hodousice – Strážov se servisem v Janovicích. Následuje RZ Kámen – Roupov a plzeňské přeskupení se super RZ ve Štruncových sadech. Poslední RZ pro historická auta bude test Roupov-Křenice.

Pořadatelé Pošumavského auto moto klubu připravili při příležitosti 15 let spolupráce se společností Mogul publikaci, mapující toto úspěšné období. Brožovaná barevná kniha přináší základní momenty v patnáctileté historii spolupráce Šumavy a Mogulu na mnoha barevných fotografiích s textem. Rozhodně zajímavý počin přinášející možnost nahlédnout do historie šumavské soutěže bude jistě k dostání během soutěže, a neměl by chybět v knihovně žádného fanouška Mogul Šumava Rally Klatovy.

Komentářů celkem: 41
1. 2. 2008 12:38
0 0
Mne se zas libi pridani nocnich RZ smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!