29. 3. 2008 20:02 − 5922× − 125

Cetelem Valašská Rally 2008 – komentář

V okolí Valašského Meziříčí se letos poprvé na české půdě soutěžilo o body do mezinárodního mistrovství republiky.

V okolí Valašského Meziříčí se letos poprvé na české půdě soutěžilo o body do mezinárodního mistrovství republiky. Na start se postavil vcelku slušný počet pětasedmdesáti posádek a z původně přihlášených tak chybělo pouze šest dvojic. Nejcitelněji z nich byli jistě postrádáni přední jezdci Roman Odložilík (Peugeot 207 Super 2000), Jan Štěpánek (Subaru Impreza Sti N12), Zdeněk Vlček a Petr Hozák (Mitsubishi Lancer EVO IX). Ostatní favorité na start dorazili a tak se dal očekávat skutečně tuhý souboj nejen o umístění na bedně, ale vůbec o pozici v top ten.

Cestu za triumfem rozjel na první zkoušce nejlépe favorizovaný Roman Kresta (Mitsubishi Lancer EVO IX). Ani Pavel Valoušek (Mitsubishi Lancer EVO IX) však neprodal svou kůži lacino a zajel s dvojnásobným mistrem naší země naprosto identický čas. Až na čtvrté příčce zakončil první test vedoucí muž mistrovství Václav Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX). Na druhé zkoušce si na své konto plzeňský jezdec připsal další skoro čtvrt minutu ztráty, když po drobném problému lehce zpomalil. I tak se ale dostal na třetí příčku, neboť ji opustil Karel Trojan (Mitsubishi Lancer EVO IX) vypořádávající se s menšími technickými problémy nového vozu.


Na prvním průjezdu kolem Bystřičky zachyboval Valoušek a z nulového rozdílu mezi ním a Krestou se rázem stalo deset sekund výhody pro pilota z Luhačovic. V soutěži tou dobou již nepokračoval odstoupivší Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza Sti N10). Do tmy, která zahalila všechny tři úseky druhé sekce, nastoupil znovu nejlépe Kresta a svým rivalům opět o něco poodskočil. Na čas o dvě desetiny pomalejší než průběžně druhý jezdec dosáhl Pech a i nadále si držel třetí pozici. Teprve v závěrečné páté zkoušce se mu podařilo oba moravské rivaly rozdrtit a zajet nejrychlejší čas. V průběžných výsledcích ale vedoucímu muži šampionátu i nadále patřila třetí příčka (+ 38,0 s). O 6,3 sekundy lepší skóre zaznamenal Valoušek, ovšem ani on nebyl zrovna v těsné bitevní vzdálenosti za vedoucím mužem.


Za nejrychlejším triem se soutěží prodíral Josef Peták se svým novým Peugeotem 207 Super 2000, jehož jediný soupeř na voze této kategorie Jaromír Tarabus ve čtvrté zkoušce chyboval a po vytočených hodinách mu na konci dne patřila čtrnáctá příčka. Do konce etapy se nedostavili Milan Pantálek (porucha diferenciálu), Tomáš Kubiš (porucha turba) a Jiří Hanák (porucha kardanu). Na osmé příčce naopak cíl etapy uviděl nejrychlejší z pilotů Subaru Emil Triner, jemuž na sedmou pozici Jaroslava Orsáka (Mitsubishi Lancer EVO IX) chyběla pouhá sekunda a sedm desetin.


Druhá etapa neodstartovala zrovna šťastně, když hned první test, který se měl konat na atraktivním úseku Trúba, musel být z bezpečnostních důvodů zrušen. Soutěžit se tak v sobotu začalo až na Lešné, kterou prolétl nejrychleji vedoucí jezdec rally. V deštivém počasí se nezadařilo Lumíru Firlovi (Mitsubishi Lancer EVO VII), jenž havaroval, a se soutěží se s porouchaným diferenciálem svého Lanceru EVO IX rozloučil Vladimír Barvík. Pěkný druhý čas naopak zaznamenal Daniel Běhálek se Subaru a poskočil z dvacáté pozice na šestnáctou. Hned záhy se však pražský jezdec nevyvaroval chyby a spadl až do čtvrté desítky pořadí.


Z dvacáté příčky odstoupil s poškozeným kolem Daniel Landa (Mitsubishi Lancer EVO VII) a hned celá škála jezdců si na Oderském úseku přivodila na voze defekt. Arazima s Votavou tento problém srazil z šesté, respektive deváté pozice do půlky druhé desítky. Ve čtvrté desítce se trápící akvizice nového týmu seznam.cz Sláva Ducháček spadl o deset pozic níže, zatímco Martin Vlček s dalším Lancerem EVO IX klesnul na šestadvacáté místo. Na prvním průjezdu polookruhem Juřinka znovu zářil Kresta a setrvával samozřejmě i nadále ve vedení. O 7,3 sekundy zde dokázal snížit své manko na třetího Pecha čtvrtý Peták, jenž si tím stále udržoval nemalé šance na postup na pódium.


Nejvíce však na nový úsek v harmonogramu valašské soutěže budou vzpomínat Jan Jelínek, Tomáš Kurka, Miroslav Březík, Egon Smékal a Pavel Urban. Všech pět jezdců, respektive jejich spolujezdců špatně napočítalo okruhy a zajelo o kolo méně. Následkem toho na jejich konto přibyly čtyřminutové penalizace. Březík navíc po zkoušce odstoupil s porouchanou převodovkou.

Následné dvě zkoušky do pořadí na předních příčkách příliš změn nepřinesly a k větším přeskupením došlo až na předposledním testu, jímž byl druhý průjezd Odrami. S defektem levé zadní gumy dojížděl do cíle Valoušek, který tím ztratil ve prospěch Pecha druhou příčku. S odstupem 10,6 sekundy však stále mohl něco udělat. To ale jedině za předpokladu, že zajede poslední zkoušku (Juřinka) opravdu famózním způsobem. Stříbrný muž z Jänneru dal do poslední zkoušky opravdu vše, vyhrál ji, ale na zopakování umístění z Rakouska to o 3,4 sekundy nestačilo. Z vítězství se nakonec samozřejmě nemohl radovat nikdo jiný než Kresta.


Při debutu s vozem Super 2000 ve velkém mistrovství zajel pěknou čtvrtou pozici Peták, za nímž si pro výborný výsledek dojel Orsák. V předposlední zkoušce přeskočil Trojana a v závěru si již svou pozici dokázal uhlídat. S nejrychlejším Subaru do cíle dorazil osmý Triner, který za sebou v závěru rally nedokázal udržet slovenského Petera Gavláka (Mitsubishi Lancer EVO IX). Top ten spurtem teprve v poslední zkoušce uzavřel Michal Fiala s novým Lancerem EVO IX postaveným v Itálii.


Ve skupině A začal nejlépe Jan Šlehofer s Fiatem Punto Super 1600, ovšem již ve druhém testu byl překonán Josefem Sedláčkem debutujícím s Renaultem Clio R3. To se ukázalo jako opravdu špičková technika bohatě dostačující na soupeře se Super 1600, když do cíle první etapy dojel Sedláček s náskokem 19,9 sekundy. Pilot Fiatu se ale rozhodně nehodlal vzdát a svého rivala se v sobotu neustále snažil držet. Ve většině zkoušek mu ale přeci jen několik sekund chybělo a do předposledního testu již nastupoval s odstupem 34,8 sekundy. Po jeho průjezdu se ale jméno Šlehofer přeci jen objevilo na čele pořadí skupiny A. Sedláčkovo Clio zkoušku dojíždělo s proraženým kolem a to se neobešlo bez časové ztráty, která znamenala pád na třetí pozici.


Výrazně ke konci soutěže zrychlil Antonín Tlusťák a před posledním úsekem dokázal srovnat krok s nově vedoucím Šlehoferem. Matematika pro závěr rally zněla jednoznačně. Kdo chce ve skupině A brát nejvíc bodů, musí zde zajet rychleji, klidně i o pouhou desetinu sekundy. A to se nakonec o sekundu a půl povedlo pilotu Citroënu C2, který tak pro sebe získal vítězství. Dlouhou dobu vedoucí Sedláček se nakonec musel spokojit až s pátou pozicí. Ztratit na posledním testu o sekundu více, dostal by se před něho i Petr Zedník s Fordem Fiesta Super 1600. Pěkný výkon ověnčil bronzem Jaroslav Vančík se slabším Citroënem C2 R2. Ve třídě A5 se radoval Lumír Galia se Škdoou Felicia, A6 opanoval Tlusťák a triumf v A7 si i přes velkou smůlu nenechal vzít Sedláček.

Ve třídě N3 zajel nejlépe první etapu Jiří Krajčík s Renaultem Clio Sport. Ani trochu se nedařilo favorizovaným pilotům s vozy Honda Civic Type-R Egonu Smékalovi a Petru Křížkovi. První jmenovaný skončil ještě před prvním úsekem s vylitým olejem a druhý dorazil do cíle poslední páteční zkoušky na průběžné stříbrné příčce s minutovým mankem. Do druhé etapy už ale nastupoval jako vedoucí muž, když v závěru prvního dne musel další soutěžení vzdát Krajčík. Křížka nakonec v cíli na bedně doplnil Martin Rada s Alfou a Roman Stromšík s Opelem. Mezi vozy N2 bral nejvíce bodů Václav Dunovský s Hondou Civic VTi a v nejnižší třídě porazil o 16,5 sekundy Pavla Korčáka Michal Srb (oba VW Polo).


Druhý podnik letošního MMČR tedy přinesl mnoho zajímavého a spoustu atraktivních soubojů. Na konci top ten se rvalo o desetinky několik jezdců až do samotného finále. Na opačném konci první desítky vládl relativní klid, pozici jasného favorita bez výhrad potvrdil Roman Kresta. Ve skupině A se po odchodu Petáka s Tarabusem situace nezklidnila, naopak si to o vítězství rozdali jiní vyrovnaní jezdci, z nichž si ten nejlepší nakonec vypil kalich hořkosti až do dna. Zmíněná dvojice pilotů nových vozů Super 2000 odjela odlišnou soutěž. Zatímco pilot Peugeotu se přimíchal do bojů v přední vlně záplavy Mitsubishi, pilot Fiatu se musel spokojit s pozicí nejrychlejšího z druhé desítky. Většina zúčastněných si od soutěžení moc dlouho neodpočne, již za čtrnáct dnů je čeká náročná Mogul Šumava Rallye.

Pořadí v cíli
1. Roman Kresta/Petr Gross Mitsubishi Lancer Evo IX 1:30.42,5
2. Václav Pech/Petr Uhel Mitsubishi Lancer Evo IX +1.48,0
3. Pavel Valoušek/Zdeněk Hrůza Mitsubishi Lancer Evo IX +1.51,4
4. Josef Peták/Alena Benešová Peugeot 207 S2000 +2.25,9
5. Jaroslav Orsák/Karel Vajík Mitsubishi Lancer Evo IX +2.43,8
6. Karel Trojan/Petr Řihák Mitsubishi Lancer Evo IX +2.52,6
7. Peter Gavlák/Miloš Hůlka Mitsubishi Lancer Evo IX +3.56,9
8. Emil Triner/Kateřina Achsová Subaru Impreza WRX STI N12 +3.58,3
9. Vojtěch Štajf/Jiří Černoch Subaru Impreza WRX STI N12B +4.09,8
10. Michal Fiala/Tomáš Heidenreich Mitsubishi Lancer Evo IX +4.31,3

Stav mistrovství: 1. Pech 75, 2. Valoušek 64, 3. Kresta 48, 4. Baumschlager 23, 5. Trojan 19, 6. Orsák 18, 7. Peták 17, 8. Gavlák 17, 9. Paasonen 15, 10. Wittmann jun. 12

Komentářů celkem: 125
1. 4. 2008 08:02
0 0
Pánové,když čtu ty některé příspěvky tak nevím co si mám myslet.
Roman i Ašin mají naprosto stejná auta,pneumatiky a prostě celé zázemí.
roman je znám svým důsledným přístupem k přípravě vozu a i v celém závodě.V sobotu ráno jako jeden z mála si udělal na slikách jednu drážku na odvod vody-jak sám říkal takovou tu jistotu kdyby náhodou pršelo.Tak se to totiž dělá ve světě.
Taky jim dal v 7.RZ 25 s.
Nemá na něj u nás nikdo ,možná Kopecký by na něj tlačil více než Ti ostatní.
Pokud někdo říká ,že v Ms světa neuspěl,tak neví o čem mluví.První polovina MS byla opravdu špatná,ale ta druha byla vynikající-získal totiž tolik bodů,že by se v druhí polovině umístil na 4 místě.A to byla konkurce v té době veliká.Dne by jezdil okolo 4-5 místa .
Buďmě prosím fandové a ne fanatici.Vždyť se dívat na Ašína nebo Valdu nebo Petáka je radost.
1. 4. 2008 09:14
0 0
Tak som sa pozrel na Asinove "odtajene video" .Tak uz mu na to prisli

http://www.mediasport.cz/videa/rok-2008
To nema chybusmajlík
1. 4. 2008 15:05
0 0
SKODA-dovolim si opravit tvuj příspěvek,Roman jel na pneu BFGoodrich a Ašín na Matadorech.Sice nevim proč ale bylo to tak....
1. 4. 2008 17:30
0 0
Roman nemel konkurenci, kdyz jsem videl jeho prujezdy a pak prujzedy ostatnich tak se to neda srovnavat. Jede krasne a navic rychle. K tem fanouskum Valdy, byl jsem na Lhote a to co tam NEKTERI predvadeli bylo fakt tak na vysetreni ...
1. 4. 2008 17:48
0 0
To jo ja jsem je videl na Juřince a mazec,pořad skandovali-narodil se Valoušek radujme se....smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!