30. 3. 2008 22:32 − 3824× − 30

Osmička znamenala pro Dana Landu konec

Osmá rychlostní zkouška Valašské rally znamenala konec pro posádku AutoFleetCar Rally Teamu.

Osmá rychlostní zkouška Cetelem Valašské rally znamenala konec pro posádku AutoFleetCar Rally Teamu. Daniel Landa a spolujezdec Jan Škaloud museli po kolizi na osmé rychlostní zkoušce odevzdat jízdní výkaz a odstoupit ze 20. místa absolutní klasifikace. Jak se ale postupně Valašská rally pro posádku AutoFleetCar Rally teamu vyvíjela?

Daniel Landa nastoupil do první soutěže Mediasport.cz Mezinárodního mistrovství České republiky v rally po více než roční pauze. Cíle AutoFleetCar Rally Teamu proto byly pro první soutěž sezóny střízlivé, a na posádku nebyl vyvíjen žádný tlak. Rozumně se přistoupilo i k volbě vozu v této učednické sezoně a posádka Landa – Škaloud odstartovala s produkčním Mitsubishi Lancer EVO VII. Seznamovací jízdy a technická přejímka vozu proběhly bez nejmenších komplikací, a tak se soutěžní dvojice AutoFleetCar Rally Teamu mohla v pátek v podvečer z náměstí ve Valašském Meziříčí vydat vstříc prvním kilometrům rychlostních zkoušek.

„První dvě rychlostní zkoušky jsme doslova přestáli se štěstím. S autem jsem dost zápasil a hlavně uskákaná místa nám dělala problémy, protože jsme měli příliš tvrdě nastavený podvozek. V servisu jsme potom provedli změnu nastavení a na autě se to okamžitě pozitivně projevilo,“ líčil v první servisní zastávce pocity z jízdy Daniel Landa.


Foto: Dan Rozkol

Během nočních rychlostních zkoušek se posádka AutoFleetCar Rally Teamu stále více sžívala s vozem a získávala na jistotě. „Je to teď mnohem lepší než na začátku. Připadám si, že jedu s úplně někým jiným. Auto se chová o hodně lépe a Dan se velmi rychle dostává do tempa. Jen by nemusel tak často zdravit a mávat na diváky,“ hodnotil s úsměvem první etapu Jan Škaloud.


Foto: Petr Eliáš

Druhá etapa Valašské rally se již měla odehrát za denního světla, a tedy za příznivějších podmínek pro posádku, která se s produkčním Mitsubishi stále ještě sžívala. Do průběhu Valašské rally však silně zasáhlo počasí a soutěžící odstartovali do druhé etapy za sílícího deště. Posádka AutoFleetCar Rally Teamu dobře zvolila pneumatiky pro toto počasí, a výsledkem byl velmi dobrý 12. čas celkově.


Foto: Dan Rozkol

Bohužel, kontakt s mostem na osmé rychlostní zkoušce, znamenal pro posádku AutoFleetCar Rally Teamu konec. Při sjezdu z krátkého šotolinového úseku se Mitsubishi Lancer svezlo ve smyku trochu více než bylo třeba, a levým bokem se otřelo o ocelovou konstrukci jednoho z mostů.

„Bohužel jsem si připravil tak podrobný rozpis, že jsem jej v jednu chvíli úplně nepobral a na výjezdu z šotolinového, téměř autokrosařského úseku, se na uježděném blátě auto svezlo do smyku a zavadili jsme o most. Fakt mě dnes mrzí, že jsme auto nedovezli do cíle. Mrzí mě to kvůli divákům, a hlavně kvůli mechanikům, kteří stihli auto v rekordním čase nachystat a já jim takhle přidělal práci,“ popisuje kolizi Daniel Landa. Poškození vozu bylo však větší, než se v první chvíli zdálo a posádka AutoFleetCar Rally Teamu musela po několika desítkách metrů poškozený vůz odstavit.


Foto: Dan Rozkol

„Je to samozřejmě škoda. Dan se postupně dostával do tempa a prokousával se ve výsledcích někam tam, kde jsme si jej v prvních soutěžích představovali. Bohužel to napoprvé nevyšlo. S tímto scénářem jsme ovšem částečně počítali, a je to nutná daň za situace, kdy se Dan vrací po tak dlouhé době do rally. Dobře ví, kde udělal chybu a to je podstatné. Poškození auta není tak vážné, aby ohrozilo náš start na rally Šumava a to je pro nás podstatné.

Budeme ale muset opět omezit přípravu doprovodných akcí, jelikož veškerý čas nám zabere příprava vozidla na rally Šumava. Mechanici budou mít opět „napilno“. Mám ale radost, že tým funguje. Zvažoval jsem zrušit start na Šumavě s ohledem na krátký čas, ale kluci to rázně odmítli s tím, že vůz bude kvalitně připraven. Potěšila mne i okamžitá nabídka některých jezdců s pomocí a upřímně to oceňuji,“ říká manager teamu Jakub Denk.


Foto: Petr Eliáš

Již za dva týdny se posádka AutoFleetCar Rally teamu postaví na start druhého podniku Mezinárodního mistrovství a bude se snažit navázat na to pozitivní z Valašské rally. AutoFleetCar Rally Team touto cestou děkuje všem fanoušků, kteří jej přišli na Valašsko podpořit . V servisní zóně se fanoušků týmu sešlo opravdu velké množství a již na rally Šumava se jim Dan Landa bude chtít odvděčit atraktivní jízdou.

Komentářů celkem: 30
31. 3. 2008 20:25
0 0
4 kanibal: http://www.volfjirka.cz/profily.php?i=3 je to sice EVO 9 ale tak EVO 7 bude mít zhruba o lehce o něco míň smajlík
31. 3. 2008 23:14
0 0
j.houba :když seš tak chytrej tak do toho auta sedni a ukaž že seš lepší
já se z Danem bavím jako s kámošem ale taky z něj nedělám (boha)
tak jako z(Romana,Ašína,Valdy,Kopejdy) jezdím na rally dělat službu a se všema mám zajímavé zážitky je to parta skvělých lidí a že to někdo s něch zboří to prostě k rally patří jen ty hodně známé posádky mají smůlu
u ostatních si toho nikdo moc nevšímá takžebudme rádi že je u nás
tolik dobrých posádek a je se na co dívatsmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
jac
1. 4. 2008 07:22
0 0
2 vrco: u nás je to hodně ošidné, je auto a autosmajlíksmajlík... třeba u cizích týmů se za správné auto nedostaneš pod 2.300,-/km + pneu + doprovod...a to je blízko realitě,pokud děláš na autě,jak máš.
1. 4. 2008 07:23
0 0
j.houba: Pokud vím, tak byl 8. na Bohemii 2006 v hodně nabité konkurenci, takže tvý kecy jsou mimo.smajlík
1. 4. 2008 09:22
0 0
2vrco: asi by se lekli, kdybych jim řekl, že jsem jednou řídil sériový WRC STI a jinak jezdím s šestnáctkovou oktávkou :-D Díky
1. 4. 2008 13:19
0 0
to j.houba : ,,houbo,, jsi docela frajer v kritice , co umíš dál ?!?!!?!!?!!?!?
1. 4. 2008 13:19
0 0
to j.houba : ,,houbo,, jsi docela frajer v kritice , co umíš dál ?!?!!?!!?!!?!?
1. 4. 2008 13:19
0 0
to j.houba : ,,houbo,, jsi docela frajer v kritice , co umíš dál ?!?!!?!!?!!?!?
1. 4. 2008 13:38
0 0
Co je to sériové WRC STI? to bych taky někdy chtěl řídit, nebo alespoň jednou v životě vidětsmajlík
1. 4. 2008 19:58
0 0
Dobře von!smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!