9. 4. 2008 17:33 − 2660× − 6

Preview Mogul Šumava Rallye 2008

Mezinárodní mistrovství ČR odstartovalo v lednu v Rakousku, před dvěma týdny pokračovalo na Moravě a nyní zavítá do Čech.

Mezinárodní mistrovství ČR odstartovalo v lednu v Rakousku, před dvěma týdny pokračovalo na Moravě a nyní zavítá do Čech. V novém netradičním termínu se odehraje již třiačtyřicátý ročník šumavské klasiky, která je letos spojena s druhou soutěží pořádanou PAMK Historic Vltava Rallye. Díky tomu se i výrazně navýšila a zatraktivnila listina přihlášených posádek. Současné vozy doplní na několika rychlostních zkouškách celkového programu přes čtyřicet dvojic s vozy historickými. Do kategorie soudobých aut je přihlášeno celkem 77 jezdců, jejichž elitní skupina se příliš neodlišuje od té, jakou bylo moci sledovat při Valašské rally.


Vloni se Romanu Krestovi Šumava ani trochu nepovedla

Na pozici největšího favorita soutěže je třeba znovu počítat se suverénem předchozího podniku Romanem Krestou, pro jehož sponzora Mogul bude šumavská soutěž vlastně domácí záležitostí. I vloni ale luhačovický pilot na start na klatovském náměstí nastupoval jako jasný favorit a vše se nakonec ubíralo trochu jiným směrem. Úvod zvládl Kresta výborně, po Pechově smolné třetí zkoušce měl na největšího rivala již k dobru přes celou minutu. Na nočním průjezdu Korábem ovšem zachyboval a v sobotu se na start postavil jako druhý s odstupem 21,4 sekundy na Pecha. Hned v první ranní zkoušce si oba piloti okusili zrádnost přetěžkých šumavských úseků, které pokaždé dokonale prověří každého z jezdců. Zatímco Pech velkou krizi dokázal se štěstím ustát, jeho moravský soupeř se musel smířit s odstoupením. O to větší jistě bude mít Kresta motivaci letos těžkou Šumavu zdolat. Naopak Pechovi se letos soutěž pojede do slova pod okny.


Emil Triner by letos jistě rád navázal na skvělou čtvrtou příčku z loňského ročníku

Do bojů s favorizovanou dvojicí Kresta – Pech (oba Mitsubishi Lancer EVO IX) se jistě bude chtít znovu připojit Pavel Valoušek (Mitsubishi Lancer EVO IX), který plzeňskému pilotovi v předešlé soutěži zle zatápěl. Nebýt smolného defektu v závěru soutěže, nejspíš by se radoval z cenného skalpu úřadujícího mistra republiky. Na Šumavě se však bude muset vyvarovat třeba takové chyby, jaká jej vloni stála patnáct minut ztráty a konec nadějí na slušné umístění. Velmi pěkné umístění si vyjel na předešlé Valašce Josef Peták, který tam poprvé na dvoudenní rally okusil svůj nový Peugeot 207 Super 2000 a dojel na čtvrté příčce. Vzhledem k tomu, že si Peták novou techniku teprve osahává, dají se na šumavských cestách čekat ještě o něco rychlejší časy.


S legendou německého rallysportu Hermannem Gassnerem do Čech dorazí i jeho syn

Třetí podnik MMČR vynechává jediný Petákův rival s vozem Super 2000 z Valašky Jaromír Tarabus. S čerstvě pořízeným Peugeotem 207 Super 2000 by se však konečně měl představit Roman Odložilík a i s ním je třeba počítat do boje o přední příčky. Svou rychlost na cestách kolem Valašského Meziříčí ukázal Jaroslav Orsák (Mitsubishi Lancer EVO IX), který zaskočil spoustu soupeřů a soutěž dokončil na páté příčce. Při tom porazil jezdce jako Karel Trojan, Václav Arazim (oba Mitsubishi Lancer EVO IX) nebo Vojtěch Štajf (Subaru Impreza Sti N12B), kterým patřily na konci předešlých sezón přední příčky v hodnocení šampionátu. Na Šumavě se jistě všichni tři pokusí mladého jezdce alespoň potrápit a nejlépe mu vrátit porážku.

Skladba tratí Rallye Šumava se letos trochu změnila a jezdci zavítají poprvé až do Plzně. Mezitím na ně čekají osvědčené úseky vimperské sekce, která se pojede v pátek zčásti za tmy a v poněkud „okleštěné“ podobě, a samozřejmě i klatovská část. Ta bude na programu v sobotu obohacena o nový úsek v okolí Roupova. Pro několik jezdců i přes tyto změny zůstává soutěž domácím kolbištěm, plzeňští budou mít příležitost předvést se přímo ve svém městě. Toho jistě bude chtít využít Jan Votava (Mitsubishi Lancer EVO IX) k zisku pořádného bodového obnosu. Letos se mu zatím nedařilo a minimálně zopakování loňského pátého místa by bylo velkým přínosem.


Janu Votavovi se letos zatím nedaří, obhajoba loňské páté příčky by přišla k duhu

Na soutěži by se měl uskutečnit odložený start do šampionátu pro další dva místní borce. Od Zdeňka Vlčka i Petra Hozáka (oba Mitsubishi Lancer EVO IX) lze vedle oku lahodících průjezdů očekávat také velmi rychlé časy v top ten. Jak ukázal valašský podnik, zájemců o umístění v elitní desítce je opravdu hodně a v bojích o tyto posty oproti loňsku pořádně přituhlo. Vedle již zmíněných bude třeba počítat také s místními Janem Sýkorou a Slávou Ducháčkem (oba Mitsubishi Lancer EVO IX), poté s Emilem Trinerem (Subaru Impreza Sti N12), jemuž na Valašce patřila osmá příčka, tamtéž sedmým Peterem Gavlákem (Mitsubishi Lancer EVO IX), Janem Jelínkem (Mitsubishi Lancer EVO IX) nebo Danielem Landou (Mitsubishi Lancer EVO VII).


Sláva Ducháček vloni ještě za volantem Škody Felicia

Na horké domácí půdě se představí Michal Fiala (Mitsubishi Lancer EVO IX), který se do top ten předešlé soutěže vměstnal až na poslední chvíli. Tentokrát by chtěl kvalitní výsledek jistě minimálně zopakovat. S dalším Lancerem nejnovější generace nastoupí také Viktor Szabó, Vladimír Barvík nebo Pavel Červenka. Již z tohoto výčtu je patrné, že tipnout si, kdo bude a kdo ne mezi nejrychlejší desítkou, je skutečně ošemetná záležitost. A to je třeba do všeho přimíchat ještě několik dalších borců. Zopakovat loňské umístění na druhé příče přijede z Německa Hermann Gassner (Mitsubishi Lancer EVO IX) a na zaučenou s sebou bere svého syna Hermanna (Mitsubishi Lancer EVO VIII). Seznam přihlášených skýtá i několik zajímavých premiér. Se Subaru Impreza Sti N12B je přihlášen Roebrt Achs, s Mitsubishi Lancer EVO VIII Libor Votava a letošní premiéru s tradičním Subaru Impreza Sti N11 si odbude Jiří Vacek.

Ani ve skupině A to nevypadá na nějakou přílišnou nudu. S Renaultem Clio R3 se vedle Jana Vanáče znovu představí hlavně Josef Sedláček, jenž na Valašce dlouho vévodil klasifikaci této skupiny. Na souboj jej znovu vyzve Jan Šlehofer s Fiatem Punto Super 1600, který bude mít tentokrát výhodu domácího prostředí. S druhým Puntem plzeňského Rota pojede znovu Jiří Skoupil. Třetí Fiat přihlásil do soutěže italský host Carlos Fornasiero, jenž jistě bude chtít naše borce pořádně potrápit. Svou Karkulku Peugeota 206 Super 1600 letos poprvé naostro prozkouší Jiří Vlček. Krásný Ford Fiesta Super 1600 doveze Petr Zedník, který má na Šumavě na co navazovat, neboť vloni zajel v rámci skupiny A krásné třetí místo.


Jan Šlehofer vloni na Šumavě za volantem Hondy Civic VTi zazářil

Mezi „malými enky“ nemohou chybět obě favorizované Hondy Civic Type-R Petra Křížka a Egona Smékala. Doplnit by je v bojích o vítězství ve třídě N3 měl třetí exemplář tohoto typu, s kterým odstartuje Robert Vodička. S Renaultem Clio Sport se bude snažit vypálit Hondám rybník Václav Stejskal a obhajoba loňského vítězství je jistě cílem Martina Rady a jeho Alfy. O třídu níže se v roli obhájce loňské stříbra, letos jistě s ambicemi na zisk vítězství představí manželé Trojanovi s VW Polo. Soupeři jim budou zejména Hondy Civic VTi nejrychlejších dvou jezdců N2 z Valašky Václava Dunovského a Patrika Hlacha. V nejnižší třídě se vedle VW Polo Michala Srba a Pavla Korčáka představí Josef Koupal s Fabií.

Komentářů celkem: 6
9. 4. 2008 17:48
0 0
A proč ten Tarabus vynechal??? A Tlusťák jede hlavně zase tu evropu, ten říkal že dojede ještě na krumlov ne??? a že nejede ani jeho loňský saxo
9. 4. 2008 19:46
0 0
stejně se už těšim. Už jen dvě noci
9. 4. 2008 20:03
0 0
Petře držímsmajlík ať Ti Fiesta šlape.
9. 4. 2008 20:11
0 0
JJ taky přeji co nejlepši vysledek posadce Zednik-Pražák a jejich Fieste.smajlík
9. 4. 2008 23:09
0 0
to my drzime palce dunovskemu se strossem smajlík
10. 4. 2008 21:03
0 0
Sláááva Ducháček smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!