15. 4. 2008 20:01 − 2748× − 9

Jan Jelínek: Šumavu ukončila zemědělská technika

Zlínská posádka musela letošní rally Šumava opustit na konci první etapy ze skvělého čtvrtého místa po nárazu do valníku u trati.

Zlínská posádka musela letošní rally Šumava opustit na konci první etapy ze skvělého čtvrtého místa po nárazu do valníku u trati.

Jan Jelínek a Miroslav Kotěna vstoupili do letos obzvláště náročné a vzhledem k počtu havárií nebo odstoupení také dosti divoké soutěže velmi dobře. I přes technické problémy s únikem oleje a prokluzováním spojky zajížděla posádka v první etapě velmi dobré časy kolem pátého místa.

"Začátek vypadal docela dobře, ale v mnoha pasážích jsme nemohli jet úplně optimálně. Prokluzovala spojka a auto nemělo potřebnou akceleraci. Technici přišli v prvním servisu na to, že se do spojky dostal olej pravděpodobně z motoru," popisuje úvod šumavské rally zlínský jezdec. "Byl jsem docela překvapený, že i přes pomalejší jízdu z toho byly v takové konkurenci čtvrté a páté časy a pátá příčka i celkově."

V dalším průběhu první etapy nebyla spojka stále zcela v pořádku, ale červenobílá Evo IX protínala časové kontroly vždy v první desítce, což znamenalo udržení výborné páté pozice až do samotného závěru pátečního dne. Poslední noční rychlostní zkouška ovšem Honzovi vystavila nečekanou stopku a konec v soutěži.

"Věděli jsme, že i když nebyla technika zcela ve formě, stále držíme páté a pak aktuálně už i čtvrté průběžné místo. V poslední erzetě proto nemělo – navíc za tmy – cenu riskovat a nejdůležitější bylo dorazit v pořádku do servisu. V jedné zatáčce asi v polovině zkoušky nás to ale pravou stranou vyneslo ven z tratě. Nebylo to až tak hrozné, pokračovali jsme dál, jenže s lehce ohnutým ramenem. Asi po kilometru pak přišel úplný konec, protože jsme vyjeli ven podruhé a nešťastně trefili jakousi kovovou nápravu nějakého vleku u cesty," vzpomíná pilot.

Druhý náraz byl o poznání tvrdší a způsobil ohnutí dalšího ramena, proraženou pneumatiku a poškozenou karoserii. Zklamaná posádka tak musela po pár dalších metrech odstoupit z nadějně rozjeté soutěže těsně před cílem první etapy.

"Chvíli jsme ještě uvažovali o super rally, chlapi by to v servisu určitě stihli přes noc nějak vyřešit, ale znamenalo by to pokles až někam za dvacáté místo a jen velmi malou naději na získání alespoň několika bodů," uzavírá letošní Šumavu Jan Jelínek. "Oprava auta nám finančně sice trochu zkomplikovala plány na sprintrally ve Vyškově hned o tomto víkendu, ale snad to nějak zvládneme. I tam je startovka hodně nabitá a velmi rádi bychom zaútočili na přední pozice."

Na Böttcher rally Vyškov se chystá posádka Jan Jelínek – Miroslav Kotěna také v barvách stávajícího hlavního partnera a oficiálně navíc pod hlavičkou nového týmového názvu "Autoline Rally Team".

Komentářů celkem: 9
15. 4. 2008 20:271
0 0
Honza asi neví,že bonusové body se dají získat za samostatně bodovanou druhou etapusmajlíkAle jinak super výkon a velká škoda odstoupení.
15. 4. 2008 20:482
0 0
honzovi fandím ale to je jeho chyba že z té tratě vyletěl to je jako bych já tam měl auto 5 m od tratě a on do auta vrazil jedním slovem ''je to jeho chyba''
15. 4. 2008 21:153
0 0
Jak to tak čtu, velká škoda odstoupení. Ale tohle se prostě stává a je smůla, že zrovna na konci dne. Tak ať vyjde Vyškov smajlík Časy jinak super smajlík
15. 4. 2008 21:434
0 0
Jelínek to zaparkoval přesně tam, kde mu Pech proboural ohradu smajlík
16. 4. 2008 08:305
0 0
Taky mi neni jasne, proc v sobotu nepokracovali, vzdyt i s tou prokluzujici spojkou jeli v patek v uplne spicce, za sobotu mohli mit bodu ...
16. 4. 2008 11:116
0 0
barban: Počítá se 6 z 9 výsledků. Fakt si myslíš, že by to stálo za to?
16. 4. 2008 16:187
0 0
Mirek-607:nestalo,stalo jak kdy v takove konkurenci asi jo
16. 4. 2008 17:468
0 0
honza: A čeho by dosáhl? Na body v etapě? Pořadí v etapě Kresta, Orsák, Štajf, Trojan. Body jsou 9-6-4-1. K tomu s pěti minutama penalizace by byl celkově pravděpodobně 12.-15. Podle mě to teda smysl fakt nemělo.
16. 4. 2008 18:159
0 0
Mirku dovolím si s Tebou nesouhlasit.Jednak i když se započítává jen 6 z 9 výsledků(nevím jak je to u bonus bodů za etapy) tak Jelínek zatím žádné nemá a asi by se mu mohl hodit každý bod.A to pořadí v etapě je bez něho tzn. předem nemohl vědět,že by v první čtyřce nebyl.A penalizaci by za druhou etapu nedostal.Každá etapa se hodnotí.Ale je to jen můj názor na věc.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!