29. 4. 2008 22:01 − 2842× − 0

Dobrá zpráva z Tišnova

Necelé dva měsíce, které pořadatelům vyměřil posunem termínů FAS na přípravu letošní Eurostroj rally Tišnov, nesmírně rychle ubíhá.

Necelé dva měsíce, přesněji vyjádřeno 48 dnů, které vyškovským pořadatelům vyměřil posunem termínů FAS na přípravu letošní Eurostroj rally Tišnov, nesmírně rychle ubíhá. Když si uvědomíme, že nejzazší možný termín pro podání žádostí o povolení zvláštního užívání komunikací a povolení uzavírek je 30 dnů před začátkem rally, nelze se divit určité nervozitě, v níž organizační výbor pracuje. Díky tomu, že se nepodařilo získat všechny souhlasy obcí, nezbytné pro povolení původně připravené trati rally, bylo navíc nutno na poslední chvíli hledat nejpřijatelnější z tzv. krizových variant.

To se díky obrovskému pochopení jiných obcí podařilo, takže můžeme tuto dobrou zprávu oznámit všem, kdo na ni netrpělivě čekali. V současné době probíhá schvalování propozic rally a ty by měly být v nejbližších dnech zveřejněny jak na oficiálních stránkách www.rallyvyskov.cz, tak i v Rakousku, kde stálí účastníci Austrian Rallye Challenge informace čerpají z webu www.rallyechallenge.at.

„Nekonečné hledání a posuzování variant co nejšetrnějšího protažení soutěžního pole v celkem třech průjezdech mezi šestnácti spoji šesti autobusových linek, koordinovaných do krajského dopravního systému, vyústilo nakonec ve finální podobu časového harmonogramu, který je kompromisem mezi tím, co bychom si jako pořadatelé v ideální variantě představovali, a tím, co je v reálných podmínkách možné.

Případné zrušení či zkrácení ojedinělého spoje je samozřejmě naprostou výjimkou, nikoli samozřejmostí, a tato složitá jednání jsou teprve před námi. Naší snahou je ukázat, že neorganizujeme tento sport bez ohledu k okolí, ale děláme maximum pro dosažení přijatelného kompromisu. I když odměnou za to je obvykle kritika ze strany těch, kteří soutěž přijedou hodnotit a o těchto okolnostech nemají ani potuchy,“ říká k přípravám soutěže její tajemník Jan Olejníček z Hanáckého rally klubu Vyškov.

Jako bezproblémové se naopak jeví zázemí centra soutěže, jež bude i letos umístěno v budově Autoklubu Tišnov, který je spolupořadatelem této rally. Servisní areál by se měl letos vrátit z letiště Borovník do prostoru nákladního nádraží Tišnov, což jistě pozitivně přispěje ke kompaktnosti soutěže. Startovní a cílová rampa bude opět umístěna v Tišnově na náměstí Míru. Prozradit něco víc k trati by bylo předčasné. Jedině snad to, že se více přiblíží k areálu Pivovaru Černá Hora, který se významně podílí na finančním a materiálním zajištění celé akce.

Co se týče předpokládané účasti soutěžních posádek a složení vozového parku, dělají pořadatelé maximum pro to, aby startovní pole bylo co nejrozmanitější. O možné účasti českých posádek mnohé napověděla vyškovská Böttcher rally. Mezi tyto posádky samozřejmě počítáme i naše přátele Igora Drotára a Vladimíra Bánociho, kteří ač domovem ze Slovenska, jako držitelé českých licencí patří mezi „kmenové“ účastníky Mistrovství ČR. Zpestření startovního pole očekáváme hlavně od účastníků Austrian Rallye Challenge.

„Tím, že FAS tišnovskou Eurostroj rally pro letošní rok nezařadil ani do MČR historických automobilů, ani do Poháru ČR v rally, musíme se pokusit přilákat co nejvíce zajímavých rakouských posádek. Sice jsme tuto snahu nezačali právě šťastně tím, že zpoždění přípravy a chybějící informace v Rakousku způsobily u účastníků ARC určitou nervozitu, ale věřme, že se podaří tento nedostatek ještě napravit. Nahrává tomu i fakt, že Eddy Schlager jako hlavní sponzor rally vytváří každoročně pro účast rakouských posádek v Tišnově hodně zajímavé podmínky,“ dodává Jan Olejníček.

A co bychom u nás mohli v lepším případě z pro nás ne příliš obvyklé techniky vidět? Tak třeba Ford Sierra Cosworth, Porsche 911, Ford Capri GT, Toyotu Celica, Audi S2 Quattro, Volkswagen Golf 4 Kit Car, Lancii Delta Integrale, Mazdu 323, Ford Escort RS 2000, Volvo 740… Ale to zatím hodně předbíháme.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!