Petr Hozák letos poprvé a hned na bedně

Až na Thermica Rally Lužické Hory se představil úřadující šampión skupiny N Petr Hozák.

Až na Thermica Rally Lužické Hory, tedy teprve v druhém podniku letošního devítidílného Mio GPS Mistrovství České republiky ve sprintrally, se představil úřadující šampión skupiny N Petr Hozák. Po jeho boku se však neposadil ani jeden tradiční spolujezdec Láďa Hršel nebo Roman Niemetz, ale ex-Valouškův mitfára Vít Houšt, který má na svém kontě mimo jiné i několik startů v mistrovství světa. Sportovním náčiním pak již tradičně byl vůz Mitsubishi Lancer EVO IX. „Čeká nás velmi krátká, ale krásná, soutěž. Mám velkou radost zejména ze šotoliny, která je zde zastoupena z deseti procent celkového povrchu tratě,“ těšil se na letošní premiérový start Petr Hozák.

Po velkých změnách v týmu prošlo ozdravovací kůrou i Mitsubishi Lancer Evo IX, které se mimo jiné obléklo i do nových válečných barev. „Nový design se nám všem moc líbí a doufám, že se líbí i fanouškům :-) Má ale jedinou chybu, a sice žádného generálního partnera :-),“ poznamenal Petr Hozák. Ani to však nezabránilo tomu, aby dvojice Hozák – Houšť odstartovala do první rychlostní zkoušky, kterou dokončila na sedmém místě. „Hrůza, hrůza, hrůza! Dělal jsem jednu chybu za druhou, divím se, že jsme jenom sedmí a ne třicátí. Ta dlouhá pauza je zřejmě velmi znát, ruce fungují, ale ta hlava a srdce,“ řekl jezdec po RZ1.

V podobném duchu pak pokračoval i zbytek celé první sekce: „Zdá se, že hodně chyb dělali i ostatní a také jen díky tomu jsme se nepropadali pořadím níže,“ prozradil s úsměvem, ale vážně jezdec. Přesto, že byl ze svého výkonu velmi smutný a rozpačitý, podařilo se mu zajet na RZ2 druhý čas v absolutním pořadí, což posádku posunulo o jednu příčku výše. Časové rozestupy však nebyly velké, a tak se čekalo, zda se dvojice Hozák – Houšť posune ještě výše. Ve třetí rychlostní zkoušce se oranžovo-bílý lancer EVO IX prezentoval čtvrtým nejrychlejším časem, a tak po polovině soutěže figuroval na skvělé čtvrté pozici v absolutním pořadí.

Dlouho absentující jezdec se však pomalu dostával do tempa, a tak cíl pro poslední tři testy byl jasný – potrápit a čekat na chybu před ním jedoucího Karla Trněného se Škodou Octavia WRC, a nejen jeho. Příliš vzdálen rozhodně nebyl ani Josef Semerád, se kterým letos ve sprintech startuje Roman Niemetz, tedy spolujezdec, na kterého jsme byli zvyklí právě u Petra Hozáka. Necelých dvacet vteřin pak v tuto chvíli chybělo na skvěle jedoucího Jana Sýkoru, který průběžnému pořadí vévodil. Zároveň se však musel dravě jedoucí jezdec ohlížet za sebe, protože v patách mu byl mocně dotahující úřadující vicemistr mezinárodního mistrovství ČR Karel Trojan.

V následujících dvou vložkách se Petru Hozákovi výše dostat nepodařilo, ale naopak jej stáhl právě Karel Trojan, a to až na 2,4s. Bylo tedy otázkou, který z jezdců v poslední rychlostní zkoušce soutěže udrží nervy na uzdě a zároveň pojede rychleji než jeho sok. Petr Hozák však ze svého tempa neslevil a tím, kdo chyboval byl nakonec Karel Trojan. Ten byl v rychlém náletu do obce Kunratice až příliš rychlý a v pravém odbočení musel couvat.

Soutěžní posádka Petr Hozák – Vít Houšť si tedy nakonec v Thermica Rally Lužické Hory dojela pro skvělé třetí místo a potvrdila tak příslušnost k absolutní české špičce. „Po dlouhé pauze a velkých změnách v týmu jsme se konečně postavili na start. Víc jak půl roku jsem nezávodil a to se přeci jen trochu projevilo. Udělali jsme několik hrubých chyb a tisíce malých. Nebýt jich, mohli jsme na tom být úplně jinak, ale na to se samozřejmě v rally ani v jiných sportech nehraje. S výsledkem jsem celkově spokojen, ale sám se sebou moc ne.

Pokud se postavíme na start nadcházející rally, doufám, že se již plnohodnotně popereme s našimi kamarády Josefem Semerádem s Romanem Niemetzem a třeba i s Josefem Petákem, Danem Běhálkem, Karlem Trojanem, s Honzou Sýkorou a dalšími. Protože konkurence je letos ve sprintech velká, obhajoba titulu tak bude určitě těžší než jeho zisk v loňském roce. Myslím si, že jestli to takhle bude pokračovat dál, je v každém sprintu reálné tipovat z deseti jmen absolutního vítěze. Pro nás je to sice o to těžší, ale pro diváky rally jako takové jenom dobře,“ naznačil své plány Petr Hozák.

Komentářů celkem: 1
21. 5. 2008 20:121
0 0
gratulace pěkný výkon a ty chybičky co někde byli vem čertsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!