Kresta se vrací tam, kde začal svou kariéru

Šestá soutěž mezinárodního šampionátu, Horácká rally, má pro Romana Krestu výjimečné kouzlo.

Šestá soutěž mezinárodního šampionátu, Horácká rally, má pro Romana Krestu výjimečné kouzlo. Právě v Třebíči totiž před čtrnácti lety odstartoval svou kariéru. Od té doby, kdy mimo jiné získal osmé místo v mistrovství světa 2005, na Vysočině nezávodil. Svůj návrat proto bere v podstatě jako premiéru. Stejně jako v předchozích bitvách nastoupí pilot Mogul Racing Teamu s Mitsubishi Lancer Evo IX, který připravují technici Charouz Racing Systemu.

Šestá z devíti soutěží „velkého mistrovství“ odstartuje v pátek 20. června v 17:15. Posádky budou přejíždět rampu na Karlově náměstí v Třebíči. Tamtéž rally v sobotu skončí. První z vozů by měl projet metou v 16:01. Roman Kresta s Petrem Grossem vstupující do Horácké rally jako vedoucí posádka průběžného pořadí MMČR. Na svém kontě mají tři vítězství a jedno stříbro, přičemž startovali ve čtyřech z pěti podniků.


Foto: BPA/Petr Frýba

Roman Kresta přijel k seznamovacím jízdám v Třebíčí a okolí téměř rovnou z Turecka, kde o uplynulém víkendu v rámci MS doprovázel Martina Prokopa. Nejspíš kvůli přecházení z horka do klimatizovaných prostor téměř přišel o hlas. Ačkoli se mu špatně mluví, jinak je zdravotně v pořádku. Očekává, že stejně jako v minulých soutěžích, i na Horácku se fanoušci mohou těšit na jeho souboj s Václavem Pechem a dalšími soupeři.

Roman Kresta: „Doufám, že než začne Horácká rally, budu už normálně mluvit. O víkendu v Turecku jsem totiž téměř přišel o hlas. Nebolí mě v krku, nejsem marod, jen hlas je hodně slabý. Ale pojďme k Třebíči. Tato soutěž je pro mě poněkud speciální především proto, že právě ona byla mou první rally v životě. Bylo to v roce 1994. Od té doby jsem v ní ovšem nezávodil, takže o víkendu půjde v podstatě o premiéru. Už si vůbec nepamatuji, jaké byly tehdejší rychlostní zkoušky nebo jak se pak změnily. I tentokrát čekám velkou bitvu s Vaškem Pechem a ostatními soupeři.

Trochu mě mrzí, že v pátek se pojedou dvě zkoušky třikrát. Dvě trati na den, to je pro velký mistrák opravdu málo. Také nevím, proč letos všechny soutěže vždy v pátek končí hluboko v noci. Vždyť to jen odradí diváky, kteří toho ve tmě opravdu moc nevidí. Pokud by byly noční jízdy v jedné, dvou soutěžích za rok, proč ne. Ale v každé rally? To už je pak z toho klišé a ne zážitek.

Přál bych si déšť. Naše Mitsubishi Lancer Evo IX je totiž na vodě vynikající. Za další dva týdny se jede Bohemia, čeká nás tedy perné období, které může zásadně ovlivnit podobu MMČR. Doufám, že s Petrem Grossem zvládneme oba podniky co nejlépe.“

Komentářů celkem: 8
18. 6. 2008 15:161
0 0
Hlavní důvod pozdních začátků je to,aby se nám fanoušci mezi pátko-sobotníma a sobotně-sobotníma RZ moc neožírali(přejezd,vyhledání místa na sobotu,rychlé vypití alkoholu a na kutě).Jinak.Pozdější začátek umožní příjezd ze vzdálenějších míst bez dovolené-beru.Noční mají své kouzlo,min. první průjezd světlo-beru.3 X RZ v pátek-beru.Déšť-proboha neberu!!!
18. 6. 2008 16:142
0 0
Trebic je o nicem...3x dve trate...ach jo.To je moc.Poradatele jsou asi malo v krizi.
18. 6. 2008 17:183
0 0
Pořadatelé jsou v krizi už dlouho,tato soutěž vůbec netáhne. Ale jako zázrakem se stále drží ve velkém mistráku. Holt kamarády nenahradíšsmajlík
Doufám že se bude Romanovi dařit lépe než v Hustopečích! My nejedem, radši pošetříme na Veszprémsmajlík
18. 6. 2008 19:564
0 0
plhus-koho bys tam ještě chtěl? Loeba?Víš co?Jeď radši do toho maďarska a pak nezapomeň komentovat naší scénu jakoutože má vlastně úroveň.(zajímá mně čím podložíš tvrzení kamarády nenahradíš....)
piš.Fuj to jsem se rozčílil.
19. 6. 2008 06:535
0 0
Takze ja to preju samozrajme Romanovismajlík.Myslim si ze nocni RZ jsou nadharne.Jsou tu videt krasne rozehrate kotouce,cele osvicene auto a cela atmosfera je tu vyborna.Nevim jake je to pro jezdce zavodit v noci ale z pohledu divaka to vidim takhle.Takze GO Roman GOsmajlíksmajlík
19. 6. 2008 08:246
0 0
Podlě mě noc ano, ale třeba jen dvě tři RZ a ne celá runda až do půlnoci.
Nebo celá runda, ale s dřívějším startem a jen do nějaké 22 hod.
Pokud to není třeba Barumka a superspeciálka, kde by lidi uprostřed města byli klidně i ve dvě ráno, tak to podle mě nemá moc smysl. Protože jinak honit se před půlnocí někde v polích a lesích za pár průjezdy 50ti aut - nevím, nevím...
To raději mnozí počkají na sobotu a vezmou za světla v klidu třeba i rodinku a děcka či tak...
19. 6. 2008 14:007
0 0
je teda fakt že dvě RZ třikrát dokola není moc super a je fakt že se hnát někde o půlnoci přes pole je taky krutý. Ale ne vždy to tak je, budou divácký místa, dobře přístupný na který se dostaneš po silnici a kdykoliv.
Sobota je jistota.. smajlík ale co, GO TREBIC GO !
MYS
23. 6. 2008 15:478
0 0
petrikpetrik1: Ogaro tys Plhuse bohužel vůbec nepochopil....smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!