Průvodce 30. Rally Agropa Pačejov

Tento průvodce nenahrazuje oficiální materiály a měl by sloužit k lepší informovanosti fanoušků, kteří se do Pačejova chystají!

Rally Fans Katovice zdraví všechny čtenáře eWRC. Menší červencovou přestávku, kdy nebylo kam jet kouknout, jsme si vyplnili tvorbou průvodce na letošní jubilejní 30. ročník Rally Agropa Pačejov. Pro nás logicky, jedna z nejoblíbenější soutěží, vstupuje do další třicítky a my se Vám pokusíme poradit, či navrhnout, na jaká místa se letos vyrazit juknout.

S požehnáním pořadatele jsme stvořili dokument, který obsahuje dva druhy „doporučených míst“. Jedny jsou oficiální divácká místa, které určuje pořadatel a druhá jsou zajímavá místa, které si dovolují doporučit Rally Fans Katovice.

Tento průvodce nenahrazuje oficiální materiály a měl by sloužit k lepší informovanosti fanoušků, kteří se do Pačejova a okolí chystají!

Pár hodících se odkazů:

Oficiální stránky Rally Agropa Pačejov: zde

Časový harmonogram: zde

Technická přejímka:
Technická přejímka se odehrává tradičně v areálu autoservisu Autospol Plus s.r.o. Horažďovice. Areál naleznete na výpadovce na Strakonice, asi 100 metrů za železničním přejezdem po pravé straně vozovky. Ideální parkování pro diváky je na parkovišti u nedaleké čerpací stanice. Technická přejímka je však neveřejná. Do dílen je tedy přístup veřejnosti zakázán. Prostoru, kde je možné si prohlédnout soutěžní vozidla, je zde ale dost.

Předstartovní show, start a slavností cíl rally:
Předstartovní šou s představováním posádek se odehrává opět na Mírovém náměstí v Horažďovicích. V přilehlých ulicích bude platit zákaz vjezdu všech vozidel, a tak se nabízí jako ideální možnost parkování na vyznačených místech podél hlavní komunikace Strakonice – Klatovy. Přímo v prostoru náměstí bude po celé dva dny zřízen občerstvovací stan, funguje zde i několik hotelů.

Divácká místa určená pořadatelem: zde


Představení a rady na letošní RZ

RZ 1/6 Strážovice – Nehodív
Délka: 7,58 km

Start se nalézá nad obcí Neprochovy za křižovatkou na komunikaci směrem na Strážovice. Po startu následuje rychlý úsek s mírným stoupáním s několika jednoduššími zatáčkami. Na tomto úseku lze jen poukázat na dva rychlé horizonty, které by posádkám mohly přidělat nějaké ty starosti. Auta by se ale z vozovky odlepovat neměla. Po sléze čeká na posádky průjezd obcí Strážovice, kde se nalézá pořadatelem doporučené divácké místo DM1. (Přístup po komunikaci od Pačejova nádraží, parkování na příjezdové cestě pouze vpravo, ve směru příjezdu – výjezd sanitky z RZ)

Jedná se o atraktivní průjezd místní návsí, kde se nacházejí dvě prudké odbočení na celkem nezpevněném povrchu. Ruční brzda je zde u bojovných posádek samozřejmostí. Poté, co jezdci opustí obec, čeká je téměř rovný rychlý úsek za kterým se nalézá rychlé pravé odbočení směrem na obce Loužná a Nehodív. Zajímavé místo tedy RFK1. (Příjezd celkem v pohodě od obce Žďár, zajisté parkujeme jako lidi, aby byla možnost výjezdu sanitky z RZ)

Po tomto odbočení projedou posádky zajímavým technickým úsekem, kde by z diváckého hlediska mohly být zajímavé dvě přehledná esíčka. Následně čeká na posádky technický průjezd obcí Loužná, kde zajímavé bude prudší levé odbočení směrem na Nehodív. Mezi obcemi Loužná a Nehodív je úsek nového asfaltu a zde na posádky čeká například rychlá pravá zatáčka přes můstek a několik dalších rychlých protahováků.

Do cíle už posléze čeká posádky průjezd obcí Nehodív, kde tato RZ končí. V obci Nehodív se nachází už asi kultovní divácké místo, které je doporučování pořadatelem jako DM2. (Přístup po komunikaci od Štipoklas, parkování v areálu zemědělského podniku. Dále přístup pouze pěšky od Myslíva – 1 km – do cíle rychlostní zkoušky, parkování v obci Myslív)


RZ 2/5 Komušín – Horažďovice – Předměstí
Délka: 6,14 km

Onboard: LSM Rallyteam Liška – Škoda 1000MB

Jedinečná perla mezi RZ pačejovské soutěže nabízí nesčetné množství míst. Vojenský opuštěný prostor skrývá bludiště silniček, které jsou velice uskákané, zaprášené a jezdci se zde musí velice soustředit. O zrádnosti této RZ se kdysi přesvědčila karkulka pana Vlčka, která zde zakončila svou kariéru ve vodní nádrži. Nemá cenu tuto RZ celou popisovat. Doporučuji každému shlédnout onboard, který jsem zvolil záměrně od pana Lišky. Jistě, že předvádí skvělý sport, ale přeci jen z jeho krásného historika si můžete vybrat místečko s větším klidem;-).

Divácké místo doporučované pořadatelem na této RZ je přírodní retardér nedaleko prostoru bývalého muničního skladu DM3. RFK doporučují zajímavé odbočení právě v místě, kde se trať láme ještě z celkem kvalitního povrchu na téměř šotolinový úsek RFK2. (Přístup od obce Mečichov)

Nevýhodou této vložky je, že pokud se odhodláte bloudit lesem na této RZ, moc ostatních jich nestihnete. I když parkoviště u lesa od obce Babín je do muničáku cca 5 min. chůze.


RZ 3/8 Lipová Lhota – Kašovice
Délka: 11,50 km

Onboard: Stráský – Kacerovský Škoda 130 LR

Premiéru má RZ Lipová Lhota – Kašovice. Pořadatelé pačejovské soutěže sáhli po léty prověřené RZ jezdící se při Rally Vltava Historic. Start této RZ je umístěn za obcí Lipová Lhota. Na posádky zde čeká velice úzká lesní cesta po uskákaném asfaltu. Dosti zajímavé místo se nalézá v klesání do obce Tedražice. Jedná se o dvě prudké táhlé přehledné serpentiny. Následuje průjezd obcí Tedražice, po uzoučké cestě mezi domy až k pravému odbočení směrem na Čejkovy. Na této RZ nesmíme opomenout rychlou pravou zatáčku u nádrže na konci obce, kde se při Rally Vltava Historic 07 nedobrovolně koupala posádka červeného „kila“. Na tomto místě jsme při RVH byli, a určitě ho doporučujeme i pro pačejovskou soutěž, tedy RFK3. (Přístup pouze pěšmo z obce Tedražice)

Poté následuje rychlý úsek s několika zrádnými zatáčkami a horizonty až k obci Čejkovi. V této obci se nachází pořadatelem doporučené DM4. (Přístup diváků po komunikaci od Nalžovských Hor. Parkování v obci Čejkovy, pouze vpravo ve směru příjezdu – výjezd sanitky s RZ, průjezd linkového autobusu.)

Jedná se o prudké levé odbočení přes hranu v obci, směrem na obec Zbynice. Zde je velký prostor pro šoumeny a baviče diváků. Následuje rychlý, divácky zajímavý úsek snad jen z hlediska krásného výhledu až do obce Zbynice. Zde se po technickém průjezdu obcí posádky dostanou do místa prudkého, pravého a úzkého odbočení. Je zde bohužel velmi málo místa pro diváky, ale je to zajisté zajímavý plácek. RFK4. (Přístup od obce Hrádek. Parkování bude povoleno pouze mimo obec tak, aby mohla projet sanitka a hlavně linkový autobus.)

Z obce pokračují posádky směrem na Čermnou. Než se ovšem dostanou do této vesnice, čeká je úsek, kde by divácky zajímavá mohla být prudká levá serpentina v prudkém klesání právě před zmiňovanou obcí Čermná. (Přístup pouze pěšmo z obce Čermná)

Ve výše uvedené vesnici čeká na posádky kličkovaná mezi domy po novém asfaltu. Divácky velice zajímavá bude jistě prudká levá kosa přes hranu s následným pravým odbočením směrem na Kašovice. Místo RFK5. (Přístup v pohodě od hlavní silnice mezi Kolincem a Hrádkem, uvnitř trojúhelníku bude vstup pro diváky zakázán.)

Po absolvování tohoto atraktivního místa posádky již čeká jen krátký celkem rychlý úsek do cílových fotobuněk, které na ně budou čekat těsně před obcí Kašovice.


RZ 4/7 Kakánov – Bílenice
Délka RZ: 14,77 km

Onboard: LSM Rallyteam, Liška – Škoda 1000MB

Po startu erzety, který je umístěn pod hlavní silnicí u obce Kakánov následuje prudké klesání lesem s několika mírnými esíčky, po kterých jezdce čeká série prudších serpentin, kterými se dostanou do první obce této RZ a to do Šimánova. Toto místo, by mohlo být divácky velice zajímavé RFK6. V loňském roce si tady někdo pěkně ustlal pod můstkem. (Přístup je možný pouze pěšky cca 1 km od startu.)

Následuje technický průjezd obcí Šimánov po úzkém a uskákaném asfaltu. Poté čeká jezdce rychlý úsek s krásným výhledem do údolí po kterém následuje série několika utažených zatáček, které posádky přivedou až do obce Rozsedly. V této obci čeká na posádky opět technický úsek s rychlým pravým odbočením na hlavní silnici směrem na Strašín. Následuje úsek širokého a kvalitního asfaltu s několika rychlými zatáčkami až k prudkému levému odbočení přes hranu na vedlejší úzkou silnici směrem na Žihobce – RFK7. (přístup od obce Strašín, pravidla parkování každý zná a dodržuje je!)

Úsek od tohoto odbočení až do obce Žihobce je celkem rychlý, s několika zrádnými místy. V obci Žihobce bude jistě zajímavý průjezd diváckého místa DM5, které doporučuje pořadatel.

Jedná se o pravoúhlé odbočení u zdejší zastávky ČSAD. Posádky po projetí tohoto místa čeká průjezd zbytkem obce se zajímavou levou zatáčkou přímo ve středu této vesnice, která se proslavila natáčením filmu Do blba – kdo neviděl, doporučuji.

Z obce Žihobce se posádky vydají po celkem slušném asfaltu až do obce Bukovník. Tady pozor! Kdo sem byl zvyklý jezdit do krásné pravé vracečky přes hranu tak letos ostrouhá, stejně tak jako my z Katovic. Trať této RZ je pozměněna a po projetí celé vesnice Bukovník jezdci pokračují kolem kostela směrem na Bílenice.

Než-li se posádky dostanou do Bíleníc, čeká je rychlý úsek s několika místy na srdce. V obci Bílenice se posádky propletou přírodním retardérem mezi kapličkou a kašnou na místním náměstíčku a zbývá jim jen sjezd z vesnice směrem na hlavní silnici do Žichovic na kterou se dostanou až po protnutí cílové fotobuňky.


Průvodce pro Vás připravili MMAARTIN, Venda, Grizzly a Kolísekrallyfans-katovice.wz.cz.

Komentářů celkem: 19
1. 9. 2008 13:471
0 0
Divácká místa jsou to celkem pěkná, jsem však zvědav na vypáskování od pořadatelů !!! Aby lidi vůbec něco viděli smajlík
1. 9. 2008 13:502
0 0
Pánové, je to naprosto hvězdnésmajlík
1. 9. 2008 13:553
0 0
Hmm,vybral bych si fleka hnedka smajlík
MPI
1. 9. 2008 13:584
0 0
Pánové moc díky, nikdy jsem v Pačejově nebyl, takže mi tenhle průvodce myslím celkem pomůžesmajlík
1. 9. 2008 14:025
0 0
Škoda toho vracáku v Bukovníku, ten byl už legendární. Tratě je ale třeba obměňovat, takže proč ne.
1. 9. 2008 14:086
0 0
Paráda smajlíksmajlík
1. 9. 2008 14:437
0 0
Shacki : Pravdu máš..smajlík Ale viděl bych tam daleko lepší místa,než zmiňovaný vracák v Bukovníkusmajlík
1. 9. 2008 14:508
0 0
Ten vracák byl dobrý v tom, že tam skoro všechna auta byla pěkná na pohled. Po velkém náletu vracák přes hranu na bordel, to je ideální pro diváka. Ale jo, najdou se tam i další hezká místa...
1. 9. 2008 14:589
0 0
To shacki: no a dokonce tam tahali ručku závodníci, o kterých se už tradovalo, že ji mají z auta vymontovanousmajlík...jmenovat nebudu...nechci být provokatérsmajlík...ale pro mě je vělkou satisfakcí za tento vracák ,kterej sme měli taky rádi, vlastně staro-nová RZ Lipová lhota - Kašovice...to je bombice
1. 9. 2008 18:3710
0 0
Krásný místa !!!! Trochu mi to připomíná Bohemku smajlík
1. 9. 2008 18:5911
0 0
jj Lipová Lhota - Kašovice smajlíksmajlíksmajlík Něco jsem se jí najezdil smajlík i když nezávodně a za tehdejší přítelkyní. A ten vracák u pomníku na čtvrté fotce přesně před jejím barákem jsem taky zkoušel smajlíksmajlíksmajlík
1. 9. 2008 22:0912
0 0
Klucí jak to mám daleko z ČB?
1. 9. 2008 22:5513
0 0
České Budějovice - Horaždovice 75km smajlík + přejezdy,ale ty nejsou tak velké.. ;)
2. 9. 2008 07:1614
0 0
Speeder: předpokládám že hoooodně daleko... smajlík smajlík
2. 9. 2008 15:2815
0 0
Řekl bych že svižným tempem lze bejt tak ta hoďku z Budějc v centru dění soutěže...smajlík
4. 9. 2008 18:3516
0 0
Nevíte proč je servis v Sušici to kolem Horaždovic není vhodné místo! No ale i tak to bude určitě super soutěž jsou tam opravdu moc parádní úseky a ta letitá RZ Lipová l.-Kašovice se jela před mnoha lety a taky to tam celkem znám a vřele doporučuji!!! Zdar eWRC a Rallyfans Katovice moc dobrá práce!!!smajlíksmajlíksmajlík:
5. 9. 2008 15:2717
0 0
Tak dnes jsem se rozhodl, že osedlám motocykl a přijedu se podívat. Mají být tropy, tak bych byl hlupák neomrknout taky poprvé Pačejov. Už se těšim.
6. 9. 2008 19:0918
0 0
Vydařená soutěž....pefekt se vším všudy.z naší strany
smajlík
6. 9. 2008 21:2119
0 0
krásná soutěž, a bylo se na co dívat na trati i vedle.. a myslím, že až sem Mára dá fotky tak bude i na co se dívat od něj... zejména na fotku z RZ 2 jsem zvědavsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!