XIV. TipCars Pražský rallysprint – letos na stadionu

Na dnešní tiskové konferenci představil ředitel soutěže Petr Mihule své plány a změny, kterými projde poslední soutěž roku 2008.

Populární více méně exhibiční rally, která každoročně přiláká do Prahy desetitisíce diváků letos projde radikální změnou. Již v loňském roce se ředitel soutěže Petr Mihule snažil uspořádat superspeciální rychlostní zkoušku v útrobách stadionu Evžena Rošického na pražském Strahově, ale již rozjetou akci zhatil postup fotbalistů Slavie do ligy mistrů. Stadion kde tým z Edenu nalezl dočasné útočiště nebylo možné včas přestavět do podoby rychlostní zkoušky, a tak ambiciózní plán musel být odložen. Letos je vše připraveno a rychlostní zkoušky na stadioně se uskuteční. Množné číslo naznačuje, že budou dvě, a v tom je i další novum čtrnáctého ročníku TipCars Pražského rallysprintu. Soutěž bude netradičně zahájena již v pátek 5. prosince v 16:00, kdy diváci poprvé uvidí své oblíbence právě na trati uvnitř stadionu.


Foto: Petr Eliáš

Povrch tratě bude tvořit speciálně připravená zámková dlažba a na návrhu tvaru trati se podílejí i zkušení soutěžní jezdci. „Nechtěli jsme vybudovat příliš složitou a pomalou trať, kterou by auta jen projela a nebylo zde dost místa pro atraktivní smyky. Proto jsem trať konzultoval s několika jezdci, kteří navrhli trať tak, aby byla co nejrychlejší a atraktivní pro diváky,“ říká Petr Mihule. Start do první a také do závěrečné rychlostní zkoušky bude v opačném pořadí, tudíž první se divákům představí vozy s nejvyššími startovními čísly a historické vozy. V závěru programu se proti sobě utkají dvě mužstva po jedenácti členech složená z jezdců rally a známých tváří showbusinessu. Kapitánem týmu Prahy bude Petr Čtvrtníček a týmu „zbytek světa“ bude Dalibor Gondík.


Foto: Petr Eliáš

Vstup na soutěž bude tradičně zpoplatněn. Za cenu od 255 Kč tak divák získá dvoudenní vstup na superspeciální rychlostní zkoušku a rovněž na všechny další rychlostní zkoušky včetně servisu. Tím nejlákavějším pro majitele vstupenky na XIV. TipCars Pražský rallysprint ale jistě bude losování, do kterého budou zařazeny všechny prodané vstupenky s možností výhry nového vozu Subaru Impreza 2,0 R sport ! k tříletému bezplatnému užívání.


Foto: Marek Felt

Klasických rychlostních zkoušek, kde jsme byli zvyklí sledovat Pražský rallysprint se změny nijak nedotknou a soutěžit se tedy v sobotu 6. prosince bude na úsecích z Řeporyj do Radotína a kolem strahovského stadionu. Z harmonogramu musel být vyřazen jeden průjezd Radotínskou rychlostní zkouškou, aby se stačili diváci včas přemístit na Strahov.


Foto: Petr Eliáš

Na startu XIV. Pražského rallysprintu by se měla objevit kompletní domácí špička včetně několika zahraničních jezdců. Poslední vítěz Pražského rallysprintu Karel Trněný potvrdil svou účast se Škodou Fábia WRC a současně předeslal, že je pravděpodobné, že jeho tým přiveze do Prahy další dvě WRC. Z dobře informovaných zdrojů víme, že v plánu je účast dalších minimálně dvou jezdců s technikou WRC a přibližně stejného počtu techniky S2000. Jezdec startující v barvách jednoho z hlavních partnerů soutěže značky Subaru Vojtěch Štajf předeslal, že pokud vše dobře půjde chtěl by se v Praze představit po boku Petra Čtvrtníčka s novým Subaru Impreza N14. Diváci na Pražském sprintu vždy rádi ocení i historická vozidla a jejich účast by měla být v Praze rovněž hojná.


Foto: Petr Eliáš

Předběžný harmonogram XIV. TipCars Pražský rallysprint:

Pátek:
RZ 1 Super RZ Strahov stadion 16:00
Speciální závod Praha – Svět 18:00

Sobota:
RZ 2 Řeporyje – Cementárna 7:53
RZ 3 Cementárna – Řeporyje 9:06
RZ 4 Barum Centrum Praha – okruh 10:12
RZ 5 TipCars – okruh 11:12
RZ 6 Subaru-Strahov Stadion 13:05

Cíl závodu: Strahov stadion

Více informací naleznete na stránkách www.prazskyrallysprint.cz

Komentářů celkem: 67
5. 9. 2008 12:2761
0 0
Teď by mě jen zajímalo, jak je to postavený. Jestli si řekli: "naženem lidi na stadion s tím, že jinde jsme to udělat nemohli, vysoký vstupný zdůvodníme pronájmem areálu a vyděláme na tom prachy" nebo "po strahově jezdit nemůžem, tak jedinná možnost jak to udělat je okruh na stadionu, pokud o to nechceme přijít". Můj názor je ten, že první varianta. Každý rok vyvolávali do světa, že kolik přijede hvězd, potom zase, že se tu bude prohánět Munari ve Stratosu atd atd. A jak to dopadlo všichni víme...
To, že je někdo označený za plačku jen kvůli tomu, že řekne, že 255 je moc, je opravdu ubohé. To je potom plačka úplně každý, každý jeden z vás se podíval někdy do výlohy na něco, co by chtěl a bylo to pro něho drahé a nedostupné a řekl si: kua, je to drahý, nemůžu to mít. Já tam taky nepojedu, protože pochybuju, že motání se mezi bariérama je stejný sport jako strahovský okruh. Takže ahoj plačky...
5. 9. 2008 15:2162
0 0
Pánové to je pecka tady číst ty příspěvky. Už jsem se k diskusi vrátil po třetí a pokaždé se pobavím. Já sice chápu, že 255kč je poměrně dost ve srovnání s ostatními soutěžemi, kde se neplatí, nebo platí méně, ale zase na druhou stranu platím v běžném životě mnohem větší částky, nad kterými se nepozastavím(bylo by to zbytečné). 255,-kč projedu cca. za jeden až dva dni v naftě. Rád si dopřeji trochu té podívané na konci roku ať Munari přijede, nebo ne. Stačí že tam bude Emil, tímto ho zdravím. Mějte sesmajlík
5. 9. 2008 17:5363
0 0
Já stadion vítám, alespoň skončí diskuse, jestli rallysprint je "normální" rally nebo jen show pro diváky smajlík
Akorát mě trochu zaráží ten začátek v 16 hod, to je fakt každý ještě v práci, a jetli si ten "městský komerční fanoušek, který na rally jinam nepůjde" bude ochoten kvůli tomu vzít volno, to nevím nevím. Třeba v Mladé Boleslavi se lon jasně ukázalo, že takový fanoušek si kvůli rally není ani schopen přivstat v sobotu ráno, když městská RZ byla od 8 hodin.
5. 9. 2008 18:4764
0 0
Tak nevím. Rozloučení se sezónou nemusí mít velkou sportovní hodnotu. Ale tohle mi připadá jako sprostej kasa podnik, nic víc. S rallye to má společný jen název.
5. 9. 2008 23:0865
0 0
Všechno má své hranice, vidím v tom spíš byznys než lásku ke sportu, já to řeknu opačně, odřeknul jsem si už víc věcí, tak že adie Pražský rallysprinte, nejde o prachy ale o pricip, asi jsem ze staré školy.....
6. 9. 2008 20:3366
0 0
Za vstupenku si ale nekoupíte počasí,ať vám potom náhodou při mínus pěti,případně za sněžení nenamrznou zadnice.Třeba by to míhání známých osobností po zámkové dlažbě nebylo až tak ono.Ale každý jak chce.
Zdravím soutěžáka né závodníka mého předřečníka.Jednoduše,stručně,trefně.
Nazdar
8. 9. 2008 20:5967
0 0
Nevadí mi platit na rally, třeba na Barumce. Tam jim to člověk rád dá, protože si myslím, že udržet takový podnik není nic jednoduchého. Ale tady? To pomáhá komu? Jedině tak panu Mihulemu vylepšit Vánoce. A tu šaškárnu se známými osobnostmi by si také mohli odpustit. To bude akorát trapárna.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!