Jiří Jermakov - eWRC.cz
5. 5. 2024 12:11 − 3333× − 0

Stanislav Minářík – 80 let

Dnes, v neděli 5. května slaví stěží uvěřitelné osmdesátiny pan Ing. Stanislav Minářík.

Pamětníci mají jeho jméno spojeno hlavně s rolí spolujezdce. Pět sezon mu patřila sedačka vedle legendárního Vladimíra Hubáčka v jeho modré alpince. Ten ale na sklonku sezóny 1976 ukončil svoji jezdeckou kariéru a vlastně to byl i konec závodění pro jeho spolujezdce. Ve 32 letech se všem zdálo, že má na „motoristický důchod“ ještě dost času.

On ale s úsměvem vysvětloval, že si nemůže sednout vedle někoho, komu nevěří. Zkrátka – Vladimír Hubáček nasadil laťku příliš vysoko a další podobná nabídka už nepřišla.


Po boku Vladimíra Hubáčka před startem V. Barum Rallye 1975 (foto: Jiří Maršíček)

Sport s vůní benzínu však pro něj byl vždycky velkou láskou a posláním. Celý svůj aktivní život zasvětil práci pro československý i český motosport. S pozoruhodným elánem stále působí ve vrcholných orgánech Autoklubu ČR. Jako jeho první viceprezident se účastní i mezinárodních kongresů a jednání, včetně těch na půdě FIA a FIM. Je členem legislativní a technické komise FIVA – Mezinárodní federace historických vozidel.


V roli prvního viceprezidenta při jednání autoklubu (foto: www.autoklub.cz)

Často lze Ing. Mináříka potkat při závodech automobilů do vrchu nebo u tratí rychlostních zkoušek. Rychlé vozy a zvuk vyladěných motorů stále lahodí jeho zraku a sluchu. Motoristické podniky jsou pro něj místem, kde se v průběhu roku setkává s mnoha přáteli. Má zde ale rovněž příležitost posoudit, jak se rozhodnutí a doporučení Autoklubu ČR daří uplatňovat v praxi.


S Vladimírem Hubáčkem v budově Autoklubu ČR při Revivalu Rallye Vltava 2020 (foto: archív Ing. Stanislava Mináříka)

Jméno Minářík ale ze startovních listin nezmizelo. Jablko nepadlo daleko od stromu a jeho syn Petr od roku 2020 pravidelně startuje jako spolujezdec s Pavlem Maierem v bleděmodrém Fordu Escort RS 1600 MKI. Sice nesklízí tolik úspěchů, jako kdysi jeho otec, ale v tomto klasickém rally-autě si užívá radost z rychlé jízdy plnými doušky.


Pokračování rodinné tradice – posádka Pavel Maier a Petr Minářík při Rallye Český Krumlov 2023 (foto autor)

Jménem redakce a čtenářů eWRC.cz přejeme oslavenci hlavně pevné zdraví a do dalších let mnoho sil a elánu při jeho práci pro milovaný sport.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!