30. 12. 2008 21:55 − 2779× − 19

Filipův deníček z Jänner rally I.

Filip Schovánek přináší zajímavé informace z rakouského Freistadtu.
Filip Schovánek přináší informace z rakouského Freistadtu, kde se již o víkendu uskuteční českými diváky velmi oblíbená Jänner Rally. I když tento rok není soutěž zařazena do kalendáře žádného českého šampionátu, tak společnost Mediasport včetně Filipa Schovánka vyráží do Freistadtu. Diváky ve veletržní hale a návštěvníky webu již nepřekvapí rychle zveřejňované atraktivní onboardy. Letošní novinkou Mediasportu by měly být velmi čerstvé záběry z rychlostních zkoušek promítané na plátně veletržní haly ve Freistadtu. Fanouškům rally určitě přijdou Filipovy postřehy z Rakouska vhod. Tak nashledanou na Jänneru !

Úterý 30.12.2008

Tradiční lednová Jänner Rallye láká každoročně mnoho českých fanoušků. Jednak je to zahraniční soutěž a diváci se mohou kochat průjezdy „neokoukaných“ posádek. Je to sice zahraniční soutěž, ale doprava je velice jednoduchá a finančně nenáročná. Již tradiční přátelských přístup pořadatelů k divákům a mnoho služeb pro ně je zcela určitě dalším lákadlem. A v neposlední řadě je to přeci ZIMNÍ SOUTĚŽ…

Promotér českého šampionátu vyslal v úterý do okolí Freistadtu své zvědy. Na Internetu se živě diskutuje o aktuálních podmínkách na trati a proto jsme se v Mediasportu rozhodli podělit se s Vámi o naše dojmy a zážitky, ale pojďme hezky popořadě.

Displej budíku ukazuje 4:00 a jeho zvuk mě neodbytně vyhání z postele. O malou chvilku později vidím hned po ránu další nechutné číslo, o které se postaral palubní počítač – teplota v Žebráku atakuje hranici -10 st… Krátce před 7:00 přijíždím do Kaplice a na snídani se potkávám se svým kolegou, kterým je hlavní logistik Mediasportu Karel Louda. V 8:00 přijíždíme do Freistadtu, kde nás již očekává hlavní organizátor závodu p. Ferdinand Staber. Přebíráme nezbytný materiál pro náš „trénink“ a povídáme o novinkách. Špička startovního pole je komplet – Stohl, Baumschlager a p. Staber k naší velké radosti s úctou hovoří o Pavlovi Valouškovi jako o velkém favoritu soutěže. Samozřejmě se řeč točí i kolem počasí. Předpověď hovoří jasně – sněžit již bohužel nebude, očekává se velmi mrazivý víkend s krásným počasím. Dost bylo řečí, pojďme již konečně na trať.

První projíždíme v 8:50 trať RZ 17/18, teplota na startu -6 st. V cíli musíme konstatovat, že trať je zcela suchá, bez náznaku ledu a sněhu, ovšem s velkým množstvím štěrkové koleje. Velkou nepříjemností je zcela oslňující nízko ležící slunce, místy není vidět vůbec nic. Jo, jo Karle, nechávat sluneční brýle za hranicemi se nevyplácí…


Foto: Filip Schovánek-odbočení s radiobodem 7,10 km po startu

Při naší zastávce nás předjíždí Hermann Gassner trénující s černým Mitsubishi Evo X. Přesunujeme se na RZ 1/3. Zde se teplota pohybuje krátce před 10:00 opět pod bodem mrazu, okolo -4 st. Projíždíme prvních 5 km testu a pořizujeme následující obrázky notoricky známých míst z Jänneru.


Foto: Filip Schovánek


Foto: Filip Schovánek

Sníh na obrázcích je tak zmrzlý, že se ani dospělý člověk neproboří… Bez sněhu je letos i divácké odbočení tvaru „T“ u obce Pierbach. Příjezd zleva a následný odjezd do mírného kopce.


Foto: Filip Schovánek

Po průjezdech těchto dvou testů nabírám dojmu, že druhé průjezdy budou letos hodně zajímavé. Bez sněhu se dá řezat snad „každá zatáčka“ a na trať se tak dostane mnoho nečistoty a štěrku, viz. malá ukázka


Foto: Filip Schovánek

Organizátoři „inzerují“ sníh na tratích nedělní etapy, pojďme se tedy na to společně podívat. Z města Königswiesen zbývá na start ještě 5 km přejezdu. Ten vede velmi úzkou lesní cestou, místy do prudkého kopce a celý tento přejezd skutečně pokrývá sníh a led. Díky vozu s pohonem všech kol zdoláváme stoupání bez nejmenších problémů. Jedeme opatrně a snad v nejužším místě neomylně potkáváme malou dodávku s vlekem jedoucí v protisměru. ABS si celkem máklo a přední nárazníky našich vozů dělí vzdálenost kratší než jeden metr. Po této příhodě již bez problémů přijíždíme na start testu 14/16, který začíná okruhem. Jeho okolí a střed připomíná „Ladův zimní obrázek“. Silnice je z drtivé většiny také pod sněhem a ledem, najdou se ovšem i zde úseky suché a úseky pokryté štěrkem, naštěstí jsou v menšině. Okolí startu, první pravé odbočení s diváckým místem a napojení okruhu opět u startu (okolo žlutého domu na samotě) však zimní podívanou nabídne jistě i v neděli.


Foto: Filip Schovánek-pohled ze startu, zprava napojení okruhu


Foto: Filip Schovánek


Foto: Filip Schovánek


Foto: Filip Schovánek

Přejíždíme na další nedělní test, který je označen čísly 13/15. Na startu stojíme v pravé poledne a palubní počítač stále hlásí mrazivé podmínky -3 st. U pravého odbočení, zhruba 2 km po startu, je již pro diváky připraveno dostatečné parkoviště.


Foto: Filip Schovánek

Zhruba o 600 m níže po směru testu je celkem zajímavé „esíčko“ ve sjezdu s následným napojením v dolíku na širší silnici. Vše pokryto sněhem a ledem, stejně jako celý zbytek testu.


Foto: Filip Schovánek

V okolí této RZ jsou krásně upravené běžecké tratě, tak kdyby se někdo mezi průjezdy nudil a chtěl se zahřát… Nedělní dopoledne tedy pro diváky, alespoň v tuto dobu, slibuje skutečně zimní soutěž!

Naším dalším cílem se stává RZ 5/7 v okolí Pregartenu. Na startu je ve 13:00 nula stupňů. Startuje se přímo ve městě a první zatáčky jsou lemovány vysokými obrubníky. Zkouška je suchá, i zde chybí štěrková kolej.


Foto: Filip Schovánek


Foto: Filip Schovánek

A jako poslední projíždíme úsek označený 2/4 „Gutau“. Zde se teploty na startu pohybují dokonce v plusových hodnotách 3,5 st. a i zde platí, že tento úsek je suchý bez štěrkové koleje.

Tím náš průzkum tratě končí. Na trati bylo již dnes vše připraveno. Označeny jsou všechny časové kontroly i radiobody, každé odbočení nejprve žlutou a následně i červenou směrovou šipkou, „mlíko“ je nataženo. Diváky na trať navádějí známé ukazatele.


Foto: Filip Schovánek

Za celý den jsme potkali pouze tři trénující posádky, přesto jeden z vozů i jeho obutí byl jakýmsi zpestřením.


Foto: Filip Schovánek

V Čechách se nyní poměrně hodně a občas i hlasitě diskutuje o zavedení jednotných retardérů. Nemůže být právě tento obrázek malým návodem i pro nás? Pokud je potřeba retardér „zkrátit“, stačí část obrázku přelepit a vše je jednoduše přehledné.


Foto: Filip Schovánek

Celý den nás provázelo slunečné a mrazivé počasí. Letošní Jänner nebude ryze zimní sněhovou soutěží, přesto díky mnoha variacím (sucho, štěrk, sníh, led a tma) slibuje vynikající sportovní podívanou a velkou roli bude hrát i zvolená taktika.

Tak a to je již skutečně vše, vlastně ne…

Mediasport si Vám dovoluje popřát příjemnou a klidnou poslední noc letošního roku, do toho následujícího jen to NEJ a věříme, že se všichni sejdeme na tratích víkendové Jänner Rallye 2009.

Filip a Karel

Komentářů celkem: 19
30. 12. 2008 23:11
0 0
Musím říct že skvělé.....takový popis tratě je super od mistra "mitfáry". Filipe díky...už se těšímsmajlíksmajlíksmajlík
31. 12. 2008 01:06
0 0
Popis tratě je sice hezký, ale ještě by to chtělo k těm fotkám přidat i mapu RZ, neb fotka diváckých míst bez mapy je mi totalně k h**** smajlík
31. 12. 2008 09:04
0 0
Filipe mohl bys fakt ukazat ty divacke mista a kama se tam dostat !!smajlík
31. 12. 2008 09:08
0 0
Kupte si za pět éček program a budete to vědět.smajlíksmajlíksmajlík
31. 12. 2008 13:38
0 0
No hlavně že je pod sněhem Tarabus Kurve.
Koukola J
31. 12. 2008 13:58
0 0
To je skvělé , že Filip je i tam , alespoň budou informace pří z dění a příprav atp.
31. 12. 2008 14:00
0 0
punto: pokud vidím dobře, tak zrovna ta je na suchu.
31. 12. 2008 15:10
0 0
Ano pánové, Tarabus Kurve, jak nazval punto, je suchá nikoliv pod sněhěm, jak píše Rosi smajlík
31. 12. 2008 19:56
0 0
"Podivné" tréninkové auto je nový VW Scirocco :o)
1. 1. 2009 12:06
0 0
VW jsou sračky všechny!!
MPI
1. 1. 2009 15:04
0 0
videoman: ale škodovce fandíš viď...smajlík opravdu hodnotný příspěvěk, jen ,,víc" takovýchsmajlík
1. 1. 2009 20:49
0 0
Viseoman je znalec smajlík, zajímalo by mě jakým jezdí autem, když je VW sračka. smajlík
1. 1. 2009 21:47
0 0
Přijměte omluvu zbrklého fandy. Obr.3 je skutečně cesta suchá ale kolem je sníh.
2. 1. 2009 03:07
0 0
Jo jo..vtípky s programem sou fajn..ale přeci jen...neměl by někdo nascanované mapy???thxsmajlík
2. 1. 2009 10:55
0 0
Spíš jestli někdo nemá odkaz kde seženu počasí a jak to tam "asi" bude zejtra vypadat... ? dik
2. 1. 2009 11:12
0 0
MMAARTIN: Koukni na forum smajlík
2. 1. 2009 14:34
0 0
Kdy se konečně objeví mapy? snad už má někdo z Ewrcu nebo blízkých přátel program s mapami....??? zítra už se startuje...smajlík smajlík
Walach
2. 1. 2009 15:10
0 0
Podívej se na forum.
2. 1. 2009 17:29
0 0
JJ..na forumu už jsou celkem dlouho.....díkes a sorrysmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!