Martin Rada v Monte Carlu stále na medailové pozici

Hustopečský závodník Martin Rada zvládl úvodní den Rallye Monte Carlo 2009, na níž startuje se spolujezdcem Romanem Petrem.

Hustopečský závodník Martin Rada slušně zvládl nejen úvodní den Rallye Monte Carlo 2009, kde společně s Romanem Petrem startuje premiérově s vozem Alfa Romeo 147. Po úvodních třech erzetách prvního dne těsně vedl třídu N3 a průběžná medaile mu patří i nadále, i když nyní drží stříbrnou pozici.

Na programu bylo ve čtvrtek dalších šest zkoušek, všechny v délce zhruba 22 až 25 km. Ve třídě rychlejší, než posádka v barvách týmu AGROTEC racing teamu Hustopeče, je jen domácí dvojice Lilian Vialle a Patrice Roissac s vozem Renault Clio Ragnotti, která zdejší erzety dobře zná, na rozdíl od Rady, který si zde odbývá premiérový start.

Druhý den bylo na programu celkem šest – na třech úsecích se jelo shodně dvakrát. Konkrétně RZ 4/7, 5/8 a 6/9. „Rozhodli jsme se pro širokou zimní pneumatiku s hřebíčkem, protože ráno od špionů jsme měli Info, že pětka je pod sněhem. Nezačali jsme moc dobře a na úvodní RZ 4 jsem zajeli sice druhý čas, ale dostali jsme 52 sekund od místního „Frantíka“. Náladu jsem si spravil až na RZ 5, která byla pod sněhem a moc se mě líbila. Zajeli jsme opět druhý čas v N3, ale jen o 0,1 s.pomaleji. Sníh nám jde a smazává naší nevýhodu, kterou je hmotnost vozu a výkon motoru,“ upřesňuje Martin Rada a pokračuje : „Šestka byla pro mě trápení v obou průjezdech / RZ 6 a RZ 9 / a znamenala vždy až třetí čas ve třídě. V RZ 7 jsme byli druzí a následující RZ 8 jsme o 36,2 sec. porazili Lilian Vialleho . Takže den končíme se ztrátou 1min.a 52 sec. na Vialleho druzí, ale s náskokem 4 min. 53 sec. na dalšího Francouze s Renaultem ( Daniel Cambon s Renault Clio Ragnotti). Těžký a dlouhý den máme za sebou a zítra nás čeká vyvrcholení.“

Pátek je závěrečným dnem tradiční soutěže a nabídne zbývajících pět rychlostních zkoušek, včetně nočního zakončení za světel reflektorů. Přes den se jede jen úvodní třicetikilometrová RZ 10 a pak následuje přejezd dlouhý 400 km do Monaca. Zde se večer odjedou zbývající dvě erzety, každá dvakrát. Mimo jiné RZ 11/13 s přejezdem slavného průsmyku Col de Turini ve výšce1600 mnm., která je nejslavnější erzetou na Monte Carlu a jezdí se v noci. Fandové tuto zkoušku znají pod názvem noc dlouhých ohňů. Celkem do cíle zbývá ještě 138 ostrých kilometrů, z toho skoro 109 km se pojede za tmy. Bude se tedy jednat o opravdu náročný finiš.

Do páteční etapy pak odstartují již jen dvě české posádky. Kromě Martina Rady ještě Jan Kopecký s tovární Fábií S 2000, který se po ztrátě z úvodní erzety soutěže prokousal již na sedmé místo průběžně. Jeho týmový kolega Fin Juho Hanninen s další Fábií S2000 pak po výborném výkonu nakonec po defektu klesl z vedoucí pozice na místo třetí. Ale určitě ještě není rozhodnuto.

Milan Liška po závěrečním servisu odstoupil, jak dodává Martin Rada: „Jinak smutná zpráva je, že dnes skončil Milan Liška. Na páté rychlostní zkoušce jim přestala řadit převodovka, nešla jim trojka a čtyřka, tak jeli pouze jedna, dvě , pět. Dotáhli to sice do cíle RZ 9 a jezdili pěkné časy i s touto poruchou. Pokusili se ve velkým servisu vyměnit převodovku, ale nestihli to, takže nepokračují. Je to škoda. Milan mě hodně pomohl a mrzí mě, že jedou domů. Dobrá spolupráce byla i s jeho navigátorem Jardou Jugasem, který s námi zůstává, a taky s našimi „ledovými špióny“ Honzou Havlem a Jirkou Pertlíčkem st.“


Milan Liška již do dnešního dne nenastoupil.

Celkem tak z náročné soutěže odstoupilo již 27 posádek. V celkovém pořadí oba Moraváci uzavírají třetí desítku průběžného pořadí.

V Monte Carlu započatý šampionát IRC zavítá také do naší republiky. O předposledním srpnovém víkendu se pojede v rámci zlínské Barum rallye. Martin Rada mimochodem také letos šéfuje pořadatelům AGROTEC rallye Hustopeče, která bude v červnu součástí čtvrtým dílem sedmidílného MMČR.

Komentářů celkem: 4
23. 1. 2009 15:47
0 0
Taky supr vysledek kluci, drzim palce do konce rally smajlík
23. 1. 2009 16:12
0 0
smajlík držíme palce smajlík
23. 1. 2009 16:43
0 0
Borci držte sesmajlík
24. 1. 2009 19:40
0 0
Martin a Roman jsou jedničky. Alfa romeo dojela také díky perfektnímu servisu. Kluci z Agrotec racing teamu,díky za pěkný závod.http://www.ewrc.cz/ewrc/smilies/ay.gif
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!