BP Ford Abu Dhabi WRT před Irskem

BP Ford Abu Dhabi World Rally Team má před sebou první výzvu v roce 2009 v rámci mistrovství světa – Rally Ireland.

BP Ford Abu Dhabi World Rally Team má před sebou první výzvu v roce 2009 v rámci mistrovství světa – Rally Ireland. Ta začíná příští týden (29. ledna – 1. února). Finové Mikko Hirvonen a Jari-Matti Latvala i vozy Ford Focus RS WRC jsou připraveni na nevyzpytatelnou soutěž, která je do kolotoče MS zařazena podruhé v historii. Svoji premiéru v MS měla v roce 2007.

28letý Hirvonen a o 5 let mladší Latvala, doprovázeni spolujezdci Jarmo Lehtinenem a Miikka Anttilou, jsou přesvědčeni o tom, že jim absolvování úvodní soutěže MS posílí sebevědomí do dalších závodů. Spolupráce bude klíčem k úspěchu týmu v této sezóně. Focus vyhrál v roce 2008 čtyřikrát soutěž MS a 36 vítězství má na kontě od svého debutu v roce 1999.


Mikko Hirvonen

Irská rally je jednou z pouhých dvou asfaltových soutěží v letošním ročníku seriálu s vozy WRC. Nicméně termín "asfalt" není pro Irsko přiliš správný. Trat je směsicí zatáčkovitých, horských silnic a úzkých silniček v okolí farem. Ty jsou nerovné a často jen o málo víc širší než je šířka vozu, navíc s mnoha povrchovými změnami. Používají je zemědělci na denní práci a budou špinavé. Oblačno s deštěm je koncem ledna velmi pravděpodobné. Ani led a sníh nelze vyloučit.

Mikko Hirvonen dokončil Irsko před dvěma lety na 4. místě. "Rally Ireland byla obtížná v roce 2007, ale tento rok mám pocit, že to bude ještě těžší," vzpomíná na své umístění Fin. "Auta budou hodně zkracovat zatáčky a vytahají bahno na silnici, takže trať může být špinavá a kluzká. Bude to zajímavá a náročná soutěž na začátek letošního roku. Máme dvoudenní test před rally, ten by nám měl dodat důvěru do začátku. Chci být na pódiu, ale pokud existuje jakákoli šance, chci bojovat o vítězství. Šampionát obsahuje pouze 12 soutěží, takže je důležité, abychom bodovali na každé rally. Není zde místo pro nula bodů, protože je méně šancí je dohánět," doplnil Mikko Hirvonen.


Jari-Matti Latvala

Jari-Matti Latvala ukončil předloni Irskou soutěž na 3. místě. Bylo to jeho premiérové umístění ne "bedně". "Bude to velmi choulostivá rally, protože podmínky jsou hrozně nepředvídatelné," má obavy mladý Fin. "Chci se zlepšit v roce 2009. Chci odstranit takové výkyvy – nahoru a dolů – zkušenostmi z poslední sezóny. V tuto dobu před rokem jsem byl velmi nervózní před mým debutem v týmu Ford. Nyní se cítím uvolněnější a sebevědomější. Mám dva cíle – pomoci týmu Ford opět zvítězit v hodnocení značek a pokusit se bojovat o jezdecký titul," dodal pilot Fordu Focusu RS WRC.


Khalid Al Qassimi

Třetím do party v týmu je Khalid Al Qassimi se spolujezdcem Michaelem Orrem. 36letý muž, který dokončil Irsko patnáctý v roce 2007, ví, že ostrovní soutěž se bude velmi lišit od podmínek, které má v průběhu tohoto víkendu na Blízkém východě v Kataru. "Jsem si jist, že zda-li bude Irsko na mokrém asfaltu, musí být zákonitě blátivé a kluzké. Nebude to pro mě snadné, a to zejména po jízdě v Kataru, ale budu spoléhat na svůj rozpis,chci se neustále zlepšovat po celý víkend. Naučil jsem se hodně v posledních 18 měsíců – nyní je čas, abych ukázal svůj potenciál. Letošní sezónu je mým cílem zlepšovat se a doufat, že dokončím v Top 10 a získám nějaké body do hodnocení jezdců," řekl Al Qassimi.

Komentářů celkem: 2
25. 1. 2009 13:06
0 0
No jsem moc zvědavej ma ten Khalidův jezdeckej potenciál smajlík Ale jen ať se vozí, je to další wrc na scéně a jeho jízda na pohled taky není marná. A pak hlavně, že maj opravdovej potenciál ty jeho chechtáky za které jezdí další fordky smajlík
26. 1. 2009 00:38
0 0
GO Mikko GO!!!smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!