3. 2. 2009 13:36 − 3715× − 24

Luboš Tenkl připravuje vylepšení svého BMW M3

BMW M3 Luboše Tenkla teď v zimě prochází před nadcházející sezonou kompletní repasí a zástavbou nového motoru

Příroda nás na počátku února opět na mnoha místech země obdařila pěknou nadílkou sněhu, mnozí z nás se oddávají zimním radovánkám, ale v dílnách radotínského Kart Centra se tvrdě pracuje.

BMW M3 Luboše Tenkla teď v zimě prochází před nadcházející sezonou kompletní repasí a pečlivou kontrolou. Asi nejdůležitější změnou bude osazení BMW novým, správným a silným motorem. „Vlastně až teď v zimě auto skutečně stavíme. Celý loňský rok byl více méně pokus v jakém stavu jsme auto koupili, a jak se nám podařilo jej naladit. Až tuto zimu jsme se mohli pustit do pečlivé přestavby a přizpůsobit vše našim potřebám a poznatkům z předešlé sezóny. Nejpodstatnější je asi nový motor, který by měl mít parametry podobné, jako jezdívaly „emtrojky“ v továrnách. Motor je naladěný přeci jen na trochu menší výkon, ale větší kroutící moment v nižších otáčkách, a tak se moc těším, jak se mi s autem pojede,“ říká úřadující mistr republiky v rally Luboš Tenkl. Skvostné parametry atmosférického čtyřválce BMW 295 HP v 8 000 ot/min a 300 Nm kroutící moment jistě přispějí k tomu, aby se Luboši Tenklovi jelo pro body v letošní sezoně zase o něco rychleji.

Další proměnu, kterou tým Kart Centra Radotín chystá, čeká také design vozu. Luboš Tenkl chce při té příležitosti dát šanci svým fanouškům a jejich nápadům tak, aby se mohli na novém designu také podílet. Tímto chce tým oslovit všechny, kteří by se rádi soutěže zúčastnili, aby zasílali své návrhy v jakémkoliv formátu (oskenované v ruce nakreslené, či v pc formátech, atd.) na email: petr.elias@ewrc.cz. Vyhodnocení soutěže proběhne do konce února, a pro dva nejzdařilejší a nejvýstižnější návrhy bude připravena odměna, a to buď svezení s Lubošem v BMW M3 na testování, anebo permanentka do motokárového centra v Radotíně.

Ale nejen na voze Luboše Tenkla nyní pečlivě pracují mechanici kart centra Radotín.I pro Zdeňka Tichého se připravuje nové, naprosto identické BMW, se kterým budou se svým týmovým kolegou soupeřit. Právě identické „bavoráky“ budou jedním z největších lákadel Mistrovství České republiky v soutěžích historických vozidel a boje Luboše Tenkla a Zdeňka Tichého tím dostanou nový náboj.

V technickém zázemí Kart Centra Radotín se tedy tvrdě „maká“ na plné obrátky, ale ani jezdci přes zimu nezahálejí a naplno se věnují činnosti pro Asociaci jezdců rally (AJR). Ta se sešla předminulý týden právě v Radotíně, a dle slov Luboše Tenkla je zatím její činnost veskrze úspěšná a daří se leccos prosadit pro zlepšení podmínek pro posádky i vyvolání diskuse nad problematickými body. „Práce je před Asociací ještě velký kus, ale už nyní můžeme říci, že se nám dost věcí podařilo. Například odložení zavedení systému HANS ve sprintech pro slabší třídy je výsledkem jednání zástupců Asociace s FASem. Právě na tom je vidět, že Asociace jezdců rally má zájem řešit problémy všech skupin soutěžních jezdců, ne jen špičky, jak se mnozí obávali. Jen díky společnému prosazování zájmů a nápadů jak rallysport zlepšit máme šanci skutečně s vývojem rally něco udělat. Současná ekonomická krize a úbytek diváků u rychlostních zkoušek může do budoucna znamenat pro rally velký problém, a tak je právě teď potřeba něco dělat. Rally je skvělý sport pro diváky, ale musíme pro ně taky něco udělat a něco jim předvést. Málokoho bude bavit sledovat nudné souboje čtyřiceti produkčních aut, které prosyčí kolem,“ dodává Luboš Tenkl.

Komentářů celkem: 24
5. 2. 2009 14:4021
0 0
..těším se na zvuk atmosférických 295 PS smajlík
5. 2. 2009 17:3922
0 0
To aleee: Samo s tebou plně souhlasím. Já to jen nechtěl nějak rozvádět, aby to nevypadalo, že třeba někoho pomlouvám. Proto jsem to řekl opatrně...Petr Šimurda je samozřejmě velikej pan řidič, o tom žádná. smajlík Koneckonců, někdo třeba jede pro radost, jinej na výsledek a srdcem a třetí třeba s menším umem na výsledek, což se mu daří díky technice a téměř neexistenci konkurence. A až se bude muset ten třetí třeba sklonit právě před tím, co jede na výsledek a srdcem, nemusí mu to být díky jasné dominanci z let minulých příjemné. Nu, uvidíme. Já se těším moc.smajlík
5. 2. 2009 20:1423
0 0
Kamarád mi poslal odkaz na historické video BMW Belga
http://www.dailymotion.com/relevance/search/bmw/video/xhrue_bmw-m3-belgique_auto
5. 2. 2009 23:2024
0 0
Pepa ZL: To prvni video je zrejme Patrick Snijers r.1988 z belgickeho sampionatu nebo ME, to druhe auto v barvach Fina je Marc Duez (byvaly tovarni jezdec Fordu RS200 sk.B) ... BMW M3 je taky vitezem rallye Korzika 1987, posadka Beguin - Lenne.smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!