27. 3. 2009 10:03 − 2322× − 0

Jezdci, jsme dostatečně pojištěni?

Člen AJR se zamýší nad dostatečností pojištění jezdců rally.

Musím požádat všechny členy AJR i ostatní jezdce, aby si tenhle příspěvek pečlivě přečetli až do konce. Jedná se totiž o to, že dle zákona pravděpodobnosti si jeden z nás může vytáhnout hodně nepříjemného „černého petra“.

Jak jsme se totiž na jednáních rallye komise a v diskuzi s činovníky Autoklubu ČR dozvěděli, pojištění soutěžních vozů na trati rychlostních zkoušek, které dle znění standardních propozic sjednává v rámci vkladu pro jezdce pořadatel (u pojišťovny Gothaer) v ceně 600 Kč na posádku při podniku MMČR, zajišťuje limit plnění 5.000.000 Kč na celé startovní pole! Tento limit by byl sám o sobě velice nízký na jednu pojistnou událost – vždyť i běžné povinné ručení v dnešní době obsahuje limity minimálně 35 milionů Kč. Na celé startovní pole pouze 5 milionů Kč! Jsme tedy obludně podpojištěni! V případě, že by došlo k nehodě třeba s trvalými následky, je dle českých zákonů bohužel odpovědný řidič (i na uzavřené rychlostní zkoušce) a provozovatel vozidla – v případě, že je třeba auto pronajaté. Pokud by byla škoda vyšší než uvedených 5 milionů Kč, a to je při trvalých následcích na zdraví téměř jisté, rozdíl v plnění pojišťovny může poškozený vymáhat po jezdci a po majiteli vozu.

Jelikož současná situace pro kohokoliv z nás, kteří se zúčastňujeme rallye, může být doslova likvidační, stanovila si AJR za jednu z nejvyšších priorit vyřešit otázku kvalitního pojištění pro riziko odpovědnosti na rychlostní zkoušce. Po jednání na minulé rallye komisi (18.3.2009), kde byli za AJR přítomni Vojtěch Štajf a Tomáš Singer, se Ing. Radovan Novák nabídl zjistit možnosti lepšího pojištění u současného poskytovatele, společnosti Gothaer. Souběžně s tím jedná AJR prostřednictvím renomované pojišťovací společnosti Allrisk s předními pojišťovacími ústavy činnými v České republice tak, aby co nejdříve našla přijatelnou alternativu, díky které budeme moci závodit s klidnějším vědomím. Byl bych velice rád, kdybyste si vážnost současné situace uvědomili a podpořili nás v jednání s FAS AČR v tom, že stávající pojistný limit je naprosto nedostačující.

Vojtěch Štajf

Na našich stránkách www.ajr.cz Vás budeme dál informovat.

Autor článku si nepřeje, aby byl článek komentován

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!